Замка за Србију: Еди Рама кроз дијалог са Београдом хоће да створи “Велику Албанију”

Д. Р. Ђ.

31. 10. 2019. у 09:00

Замка за Србију: Еди Рама кроз дијалог са Београдом хоће да створи “Велику Албанију”

Еди Рама / Фото АП

Тирана хоће да стане иза платформе Приштине за преговоре са Београдом

ПОРУКА из Тиране - да би власти ове земље и влада у Приштини требало да имају заједничку платформу за дијалог са Београдом - несумњиво се уклапа у великоалбански калуп који се на терену полако попуњава, а што западне земље, засад, немо посматрају.

Овако саговорници "Новости" тумаче изјаву вршиоца дужности министра спољних послова Албаније Гента Цакаја да је важно да та држава са новом владом Косова створи заједничку платформу за дијалог према Србији, као и да је међу главним становиштима Албаније у погледу ових преговора то да је признавање "Републике Косово" од стране Србије неопходно за трајни споразум.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Председник Србије поручио из Брисела: Из ЕУ мењају правила игре у току меча


Ово ново гурање прста у очи Београду дешава се само двадесетак дана пошто су у Новом Саду председник Србије Александар Вучић и премијери Албаније и Северне Македоније Еди Рама и Зоран Заев потписали декларацију о намерама о успостављању "малог шенгена" између ове три земље и где су доминирали сасвим другачији тонови.

За спољнополитичког аналитичара и историчара Немању Старовића, ставови Цакаја не представљају новину, будући да, како каже, великоалбанска идеја представља општеприхваћен национални циљ којем се приклања готово целокупна политичка сцена, како у Тирани, тако и у Приштини. Ипак, када се говори о пројектима регионалне сарадње, Старовић каже да се некада успостављање веза са Албанијом чини лакшим него што је то случај са привременим властима у нашој јужној покрајини:

Аљбин Курти,фото АП

- У том смислу, директније укључивање Тиране у процес преговора Београда и Приштине би могло бити и корисно, јер би се тиме обухват потенцијалног споразума проширио на решавање проблема између Срба и Албанаца у целини. Такође, уколико би некакав потенцијални споразум, који је за сада још далеко, подразумевао решавање националног питања Албанаца, тиме би се могла отворити врата и за коначно решење српског питања на Балкану.

фото И.Радуловић

Дипломата Зоран Миливојевић каже да је овде реч о наставку стратегије обједињавања Тиране и Приштине и у функционалном и у политичком смислу:

- Изјава Цакаја наслања се на причу о заједничким границама, обједињеној служби спољних послова... и уклапа се у стартешки концепт Аљбина Куртија, што је у ствари конфедерални концепт Албаније и Косова.

Миливојевић додаје да Цакај оваквим иступима настоји да промовише косовску државност која не функционише ни на унутрашњем ни на спољном плану, на коме јача политика оспоравања државности Косова.

Гент Цакај,Фото ЕПА

Ако се клупко великоалбанског пројекта на овај начин одмотава, поставља се питање да ли интересима западних земаља одговара реализација тог концепта или им само тренутно не смета?

- Интерес западних сила у овом моменту је да се Србија сломи и да они остваре своје геополитичке циљеве на Балкану, наспрам циљева Кине и Русије, док ће о Албанцима размишљати по принципу "о том - потом" - каже Миливојевић за "Новости".


БАУК ЗА КОМШИЈЕДАЛЕКО више разлога за страх од баука тзв. велике Албаније, чини ми се, данас имају неки наши суседи, који су слегали раменима када је Србији отимано Косово и Метохија, неголи наша држава која се налази на јасној трајекторији привредног раста и националне консолидације, чије ће исходиште несумњиво бити почетак реинтеграције делова српског етничког простора унутар државно-правног система Републике Србије - оцењује Старовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

буки

31.10.2019. 09:24

Не могу да верујем да ће Шиптари пристати на припајање Албанији јер ма колико били инструисани са Запада, бар ови старији знају да су Космет и населили бежећи из Албаније. Шта год им Амери причали, они ипак знају какав су третман имали у Албанији а какав у Србији и мислим да је њихов крајњи циљ независност, а припајањем само прете како би тај циљ постигли.

Петар

31.10.2019. 10:49

Није то замка него велика шанса да и ми поставимо наше питање. Ако неко хоће да реши питање Албанаца а за то му треба пристанак Србије тада и ми желимо да решимо наше питање. Треба бити паметан и искористити ту ситуацију.

E

31.10.2019. 11:46

Super. Upravo to treba da se obuhvati nekim sporazumom ako ga uopšte bude - nema nikakvih prisjedinjavanja tudjih teritorija! U suprotnom, da medjunardna zajednica omogući ista prava Srbima!

Balkanac

31.10.2019. 12:16

Ok...ako je nezaobilazno...Ostavimo resenje za neke povoljnjije dane. Zasad razdovijiti "bolesne"delove Kosova od "zdravih" ..ostaviti prostora za novo ujedinjenje Srba...i paralelno u Korak sa pricom o Albancima ….lagano pripajati Republiku Srpsku -Srbiji….

Srdjan

31.10.2019. 12:24

Једино рат може да реши наш проблем а ми нисмо довољно храбри. И то Албанци знају и играју се са нама.

TeslaUSA

31.10.2019. 13:24

Nema nikakvih pregovora. Čekati našu šansu i istjerati govna jednom za svagda. Porušiti sve njihovo tako da nemaju gdje da se vrate. Isto kao što su nas Hrvati istjerali. To je to.

zardjala kasika

31.10.2019. 13:29

Zlatna prilika da se arnauti vrate na Kavkaz odakle su ih otomani dovukli da sire dzihadisticki teror medju hriscanima.

zaliv.net

31.10.2019. 13:46

Kad budu otimali delove Crne Gore ili Severne Makedonije Srbija medju prvima da prizna te otete delove kao nezavisne! Podela je najbolje resenje, s tim da se Srbiji otvori prolaz ka Jadranu i da se postavi zica ili zid kao granica koja ce se strogo kontrolisati i gde ce se koristiti bojeva minicija ako neko proba da je predje. DOSTA JE VISE BILO SA GLODARIMA, DA ZAVR

Nuclear Vlasta

31.10.2019. 14:45

Па наравно да им је Велика Албанија циљ ! Није ваљда Велика Србија ! То је и врапцима јасно, само није јасно (или се прави невешт) „ново одликовани носилац Ордена Светог Саве Првог реда“.

sasa

31.10.2019. 15:36

Tako je Kosovo i Albanija su jedna derzava njima ne treba granice oni imaju isti krve oni su braca i sestre Zivela Velika Albanija i Albin Kurti Ziveo

Dend

31.10.2019. 15:40

Kakva zamka, ovo je škola kako se bori za svoju državu gde mnogi Srbi treba da idu i nauče ovu lekciju?