Мештани Бабиног Моста узнемирени: Графити ОВК на згради Дома културе

Д. ЗЕЧЕВИЋ/ Танјуг

30. 10. 2019. у 10:48

Мештани Бабиног Моста узнемирени: Графити ОВК на згради Дома културе

Фото: Д.З.

На Дому културе покрај основне школе “Милан Ракић” спрејевима црне и зелене боје исписани су графити “УЧК” и “Косова”

ОБИЛИЋ -У Бабином мосту већински српксом селу у општини Обилић на Дому културе покрај основне школе “Милан Ракић” и више кућа спрејевима црне и зелене боје исписани су графити “УЧК” и “Косова”. Према речима Ненада Денића, председника Привременог органа ове општине, графити који су исписани највероватније током ноћи узнемирили су житеље овог села које се налази надомак магистралног пута Приштина-Косовска Митровица.

- Зграда Дома културе у коме се окупљају мештани налази се у оквиру школског дворишта а графити су исписани и на пет, шест кућа покрај пута- појашњава председник Денић и додаје да су исписивање графита мештани Бабибог моста доживели као отворену претњу однносно да су исписани са циљем да се застраше.

И док председник Денић позива надлежне органе да пронађу починиоце овог недела, мештани опомињу да је исписивање графита само наставак напада на њих и подсећају да су првобитно били изложени бројним пљачкама које по правилу никада нису расветљене. Они сматрају да је исписивање графита са натписом озлоглашене “УЧК” смишљено да изазове страх међу њима и да им покаже да Албанци могу чинити шта год пожеле.

Иначе, Бабин Мост је прво веће српско село које се налази у тзв средишњем делу Космета, између Грачанице и Митровице и прво српско село на путу од Мердара ка Митровици. У њему живи око 750 Срба од 2200 Срба колико их је остало у општини Обилић. Срба има и у селима Граце, Прилужје, Племетина, Јанина Вода и Црквена водица.


ЂУРИЋ: НЕ ПРЕТИТЕ СРБИМА, УМЕЋЕМО ДА ИХ ЗАШТИТИМО


Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оценио је данас да је исписивање претећих порука на Дому културе и основној школи у Бабином Мосту код Обилића тужан показатељ колико су албански екстремисти огрезли у мржњи и упозорио их да не прете Србима јер ће Србија умети да заштити свој народ.


"Исписивања претећих порука тужан је показатељ колико су албански екстремисти огрезли у мржњи и колики их људски и цивилизацијски јаз одваја од нормалних људи. Вандализовање дома културе графитима УЧК показује колико су они далеко од културе и могућности да живе у заједници са било ким ко не дели њихове шовинистичке и расистичке погледе на свет", оценио је Ђурић.


Како каже, не можемо се правити слепи и не закључити да тај инцидент и многи други пре њега немају везе са свеопштом радикализацијом на КиМ и политичким успехом албанских екстремистичких снага на последњим изборима, који је очито дао ветар у једра најпримитивнијим и најекстремнијим друштвеним нагонима и охрабрење

најагресивнијима.Он је упозорио екстремисте на Косову и Метохији да се не играју са безбедношћу српске деце и да не прете Србима, јер ће, како је навео, Србија умети да заштити свој народ од насиља и протеривања у сваком делу Косова и Метохије.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације