ОДЛУКА дела опозиције да бојкотује биралишта на пролеће следеће године, осим што би могла да отвори простор мањим играчима и политичким аутсајдерима за улазак у изборну трку, највероватније ће довести и до појаве великог броја тзв. скривених листа.

Према нашим информацијама, поједини високи функционери странака Савеза за Србију траже начин како да заобиђу "закуцану" стратегију бојкота, како би изашли бар на локалне изборе, који ће бити одржани заједно са парламентарним, и то преко адхок формираних група грађана.

Наши извори тврде да овакав сценарио увелико разрађују појединци у Демократској странци. Групе грађана, односно "скривене листе" на којима се не би лично појавили као кандидати, згодна су формула да не прекрше страначку одлуку о бојкоту, а да ипак покушају да освоје комад власти на локалу.

Прочитајте још - Демократе обарају бојкот?

То је, наводно, случај са Сашом Пауновићем, замеником председника ДС, који у Параћину увелико ради на формирању изборног штаба за локалне изборе. Постоје незваничне информације да није искључено ни да Небојша Зеленовић, лидер Заједно за Србију, такође формира неку групу грађана која би изашла на локалне изборе у Шапцу.

И политички аналитичар Бранко Радун каже, за "Новости", да ће на листићима вероватно бити "маскиране опозиције":

- Одлуком о бојкоту поједине странке доћи ће у ситуацију, не да не буду власт, него да не буду ни опозиција. Тога су сигурно свесни, па ће бити заобилажења бојкота на разне начине. На скривене листе ћутаће и централе, јер се не излази на изборе под именом партије. Све ово ће се заправо дешавати јер се не зна шта дан после бојкота. Циљ бојкота може да буде да се изборе за ново гласање после неколико месеци, али шансе за то су скоро па никакве.Он наводи да ће сигурно неке партије, које иначе не би могле да се домогну институција, освојити места у парламенту. Али, не верује да би то, уколико самостално уђе у изборну трку, могла бити Десница Србије Мише Вацића, која је у фокусу због уласка у локални парламент Медвеђе, али и оштрих и нетолерантних изјава.

Прочитајте још - Многи и даље бојкотују бојкот

- Може неко да искочи, али само ако буду ишли у коалицији. На пример, са радикалима који сами немају пет одсто за цензус. Могуће је да уђе и СПАС, који су такође десница - објашњава Радун.

Он сматра да ће, уколико Покрет слободних грађана Сергеја Трифуновића одлучи да иде на изборе, покупити све гласове тзв. грађанске опције.ЂИЛАС ЉУТ НА ЛУТОВЦА због 200.000 €

ПРЕМА незваничним информацијама, односи између председника Странке слободе и правде Драгана Ђиласа и шефа демократа ДС Зорана Лутовца прилично су захладнели у последње време, и то због - новца. Наиме, Ђилас је недавно саопштио да је Фондацији ДС за унапређење демократије "Љуба Давидовић" пребацио 200.000 евра. Тај новац, према његовом објашњењу, припао му је на основу камата на дуг ДС Развојној банци Војводине, чију је отплату Ђилас у једном тренутку преузео, како не би била покренута хипотека на некретнине које су поједине дмеократе дале као гаранцију за кредит. Те огромне паре, међутим, како тврде поједини чланови ДС, напросто су испариле, а Ђилас од Лутовца још није добио разјашњење шта се са њима догодило.