Премијерка Србије на ручку са Медведевим

Танјуг

25. 10. 2019. у 13:45

Премијерка Србије на ручку са Медведевим

Фото: Танјуг

Брнабић за столом седи поред Медведева, а касније ће са њим имати и билатерални састанак
Премијерка Србије Ана Брнабић присуствује радном ручку који је у Сколкову, на око 20 километара од Кремља, организовао председник Владе Русије Дмитриј Медведев за шефове делегација учесника седнице Евроазијског међувладиног савета.

Брнабић за столом седи поред Медведева, а касније ће са њим имати и билатерални састанак.

Иначе, Сколково се налази у Московској области, и ту се развија "иновациони град" на око 400 хетара. План је да се ту настани око 50.000 људи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Вучић се одушевио оружјем у Батајници: Овако нешто нисам видео

Фондација Сколково се састоји од четири ентитета, Иновационог центра Сколково са више од 1.000 стартап компанија, који ће Брнабић посетити после ручка са Медведевим, Технопарка Сколково, Технолошког универзитета Сколково и Сколково ситија.

Приликом посете председника Русије Владимира Путина Београду међу потписаним споразумима је и онај са Универзитетом Сколково, који је један од најважнијих руских центара за развој младих инжењера и технолошких стартапова.

Србија је раније са руководством Сколкова разговарала да српске иновационе компаније буду присутне у њиховом иновационом центру, као И да учествују у конкурсима и програмима које финансирају Сколково и други руски инвестициони фондови.

Иначе, Сколково чак даје визе по убрзаној процедури за инжењере из целог света који тамо намеравају да раде или отварају своје стартап компаније.Премијерка Ана Брнабић потписаће данас у Москви Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније (ЕАЕУ) који ће заменити постојеће билатералне споразуме са Русијом, Белорусијом и Казахстаном и проширити зону слободне трговине и на Јерменију и Киргистан, што обухвата тржиште од око 185 милиона људи.

Споразумом са ЕАЕУ се проширује листа српских производа који могу да се извезу на територију ЕАЕУ без царине и повећавају се квоте за извоз робе за које важе ограничења.

Србија потписивањем споразума неће постати чланица Евроазијске еономске уније, јер чланство и није било тема преговора који су се водили од 2016. године, већ првенствено трговинске квоте за сир, цигарете и друге производе.

Према споразуму, Србија ће у земље уније моћи да извезе без царина и 2.000 тона цигарета, око 90 хиљада литара вињака, 400 тона полу-тврдог и тврдог крављег сира, неограничене количине козјег и овчјег сира и неограничене количине воћних ракија.

Иначе, важеће стопе царине у ЕАЕУ су два евра за хиљаду комада цигарета, 1,5 евра по литру алкохола и око 15 одсто за полутврде и тврде кравље сиреве.

Укупна робна размена Србије са пет земаља чланица ЕАЕУ у прошлој години је износила 3,4 милијарде долара, а око 90 одсто укупне трговинске размене се реализује са Русијом.

Споразум чија ће примена примане почети када га парламенти шест земаља ратификују није користан само за српске привреднике који послују са земљама ЕАЕУ, он је истовремено и важан мотив за долазак страних инвеститора и улагача.

Потписивају споразума у Моксви присуствоваће и министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић.

Евроазијска економска унија званично је основана 1. јануара 2015. године, а њене цланице су Руска федерација, Казахстан, Белорусија, Јерменија и Киргистан са укупним БДП-ом од 1,9 трилиона америчких долара.

Први спољнотрговински партнер Србије је Европска унија са којом остварује 65 одсто укупне трговине, док је са земљама ЕАЕУ тај проценат око седам одсто.

Када постане пуноправни члан ЕУ, сви споразуми о слободној трговини које Србија има са трећим земљама престају да важе, тако да споразум са ЕАЕУ не би требало да угрожава европски пут Србије.

Брнабић ће се током своје посете Москви састати и са премијером Белорусије Сергејем Румасом и председником Евроазијске развојне банке Андрејем Бељановим.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)