Палмер у Сенату о односима Београда и Приштине: И економским понудама до бржег договора

Танјуг

24. 10. 2019. у 01:13

Палмер у Сенату о односима Београда и Приштине: И економским понудама до бржег договора

Метју Палмер / Фото Танјуг

Специјални представник САД за Западни Балкан Метју Палмер рекао је у Одбору Сената да ће са амбасадором Гренелом помоћи двема странама да постигну споразум о нормализацији

Један од главних приоритета САД који има значајан утицај на читав регион и трансатлантску безбедност јесте нормализација односа Београда и Приштине, изјавио је заменик помоћника америчког државног секретара и специјални представник САД за Западни Балкан Метју Палмер.

У сведочењу пред Одбором за спољне послове америчког Сената и пододбору за Европу и сарадњу о регионалној безбедности, он је рекао да док преговори стоје, две стране ризикују да пропусте најбољу шансу у генерацији да нормализују односе и крену напред ка безбеднијој и просперитетној будућности.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Габријел Ескобар, заменик амбасадора САД: Међусобно признавање основа сваког споразума Србије и Косова

Он је додао да постизањем таквог споразума, две стране могу да ослободе економски потенцијал захваљујући миру и интеграцији.

Палмер је рекао и да САД очекују да нова влада у Приштини укине таксе на српску робу, а да Београд прекине кампању у свету за непризавање Косова.

"Ми очекујемо да ће нова косовска влада демонстрирати своју посвећеност овим заједничким циљевима тако што ће суспендовати таксе уведене на робу из Србије и БиХ које су нанеле штету међународној позицији Косова. Наредна влада би такође требало јасно да изложи грађанима Косова значај повратка дијалогу и преговорима", истакао је амерички званичник.

Палмер је додао и да "Србија, са своје стране, мора престати са својом кампањом делегитимисања Косова у међународној заједници".

"Путем кампање подстицања земаља да повуку признање Косова и блокирањем његовог чланства у међународним организацијама као што је Интерпол, Београд је нашкодио међународној полицијској сарадњи и нарушио атмосферу компромиса", рекао је Палмер.

Он је додао да то спутава напредовање ка споразуму који је Србији потребан како би постигла свој стратешки циљ интеграције у ЕУ.

"Ми смо уверени да је председник Александар Вучић спреман да испреговара такав споразум. Једном када Србија и Косово буду предузели такве кораке, ми смо спремни да са њим испитамо опције које ће му помоћи да изгради подшку код народа Србије за нормализацију односа са Косовом", закључио је Палмер.

Палмер је додао да је због стратешког значаја овог питања и историјског и ограниченог простора да Србија и Косово постигну свеобухватан споразум, председник (Доналд) Трамп такође именовао амбасадора у Немачкој Ричарда Гренела као специјалног председничког изасланика за преговоре Београда и Приштине.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: БРИТАНСКО ВИЂЕЊЕ КиМ: Четири сценарија за решње косовског питања

"Заједно, амбасадор Гренел и ја ћемо радити на томе да помогнемо двема странама да постигну свеобухватан споразум о нормализацији. Уз појачано политичко ангажовање, као и кроз пословне и трговинске подстицаје, настојаћемо да помогнемо странама да пронађу локално остварив споразум који је трајан, примењив и који ће повећати регионалну стабилност", казао је Палмер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Петар

24.10.2019. 08:13

Заборавите економске повластице. Без корекције граница од договра неће бити ништа.

Kangaroo

24.10.2019. 12:52

Ni Palmer ni Grenel u Srbiji nisu dobrodosli. Ima li u Srbiji neko sa kicmom da im to otvoreno kaze?