НОВИ притисак Америке на Србију, с тим што је овог пута Вашингтон заиграо на стару и излизану карту. Пред можда одлучујућу битку за статус Косова и Метохије, Конгрес САД усвојио је резолуцију којом се од власти у Београду тражи да реши случај убуства браће Битићи из 1999. године.

Представнички дом на Капитол хилу прекјуче је једногласно усвојио декларацију која би могла да послужи као згодан алат за уцену када наша страна буде тражила права у дијалогу са Приштином, и када се буде процењивао напредак наше земље ка Европској унији.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ГОРАН РАДОСАВЉЕВИЋ ГУРИ ЗА "НОВОСТИ": Резолуција САД притисак на Србију, немам везе са убиством браће Битићи

Да је овакав сценарио известан, указују и прве реакције чланова породице Битићи који су поручили да се "надају да ће специјални представник за Западни Балкан Метју Палмер и изасланик за преговоре Београда и Приштине Ричард Гренел поставити као приоритет 'случај Битићи' и правду за жртве ратних злочина".

У резолуцији коју су подржали конгресмени, а треба да прође и кроз Сенат, стоји да од решавања поменутог злочина, треба да зависи развитак односа САД и Србије:

- Неприхватљиво је да ниједна особа никада није проглашена кривом за убиство браће Битићи или било којих других злочина повезаних са њиховом смрћу, и да се нико не суочава са оптужбама. Влада Србије и министарства и канцеларије, укључујући и Тужилаштво за ратне злочине, требало би да поставе као приоритет истрагу и кривично гоњење званичника за које се верује да су одговорни за те смрти.

Властимир Ђорђевић и Влајко Стојиљковић

Американци са ликвидацијом Иљира, Агрона и Мехмета Битићија већ дуже време повезују бившег команданта Жандармерије Горана Радосављевића Гурија, и у поменутој декларацији наводе да он ради као консултант фирме у Београду, да је високопозиционирани члан владајуће Српске напредне странке, чији је лидер председник Србије Александар Вучић.

Подсећамо, браћа Битићи дошли су из САД у време агресије НАТО на СРЈ како би се придружили паравојној формацији "Атлантска бригада", која је окупљала око 400 добровољаца, махом Американаца албанског порекла, а који су се на КиМ борили у саставу ОВК. Ухапшени су приликом нелегалног покушаја уласка у Србију, због чега су осуђени на 15 дана затвора. Пуштени су 8. јула 1999. године, три дана пре истека казне, али су наводно одведени у базу Посебних јединица полиције код Петровог Села, и ту убијени.

Њихова тела нађена су 2001. у једној од две масовне гробнице у том месту, везаних руку и са прострелним ранама на потиљку. Због сумње да су мучили Иљира, Агрона и Мехмета, и повредили њихово право на правично суђење, противправно их лишили слободе и одвели у камп у Петровом Селу, судило се Сретену Поповићу и Милошу Стојановићу, бившим припадницима МУП Србије, али су ослобођени због недостатка доказа.

Ипак, у резолуцији Представничког дома тврди се да наше власти нису никада оптужиле особе које су биле део у ланцу командовања МУП Србије и у том смислу, осим Радосављевића, помињу се и тадашњи министар полиције Влајко Стојиљковић и начелник Ресора јавне безбедности Властимир Ђорђевић, који после пресуде у Хагу служи казну у Немачкој.

Тужилаштво за ратне злочине и даље води истрагу против непознатих извршилаца због постојања сумње да је извршено кривично дело ратни злочин против ратних заробљеника.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Представнички дом Конгреса усвојио резолуцију о браћи Битићи

- Предмет је у фази истраге у којем Тужилаштво поступа тако што прикупља доказе и податке који су потребни да би се могло одлучити да ли ће се подићи оптужница. Прикупљамо доказе који су потребни да се утврди идентитет починиоца, као и оне за које постоји опасност да се неће моћи поновити на главном претресу или би њихово извођење било отежано - рекао је јуче портпарол тужилаштва Василије Сератлић.

Истрага у овом случају ишла је у неколико праваца. Током поступка против Поповића и Стојановића, као сведок саслушан је управо Горан Радосављевић Гури. Он је тада казао да није имао никаквих информација о притварању браће Битићи, као и да је за цео случај сазнао из медија, тек 2001. године.

Некадашњи тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио је пре шест година да Тужилаштво има сазнања да је наређење за убиство браће Битићи потекло из Београда од тадашњег министра полиције Влајка Стојиљковића.


ГОРАН РАДОСАВЉЕВИЋ ГУРИ, ЗА "НОВОСТИ"

НИ ФБИ НИЈЕ НАШАО МОЈУ КРИВИЦУ

ПРИТИСАК на мене, да сам учинио нешто што нисам - се наставља. Апсолутно сам чист и немам разлога за страх и бригу. Са тим злочином немам никакве везе, нити сам га наредио, нити починио. Не знам ни ко је и из којих разлога то урадио. О свему овоме сам више пута давао изјаву и у Тужилаштву за ратне злочине. Истрагу о тим догађајима водио је и амерички ФБИ, и није утврдио моју кривицу.

Овако, за "Новости", некадашњи први човек српске Жандармерије Горан Радосављевић Гури коментарише најновију резолуцију Представничког дома Конгреса, којом се тражи од Србије да реши убиство тројице браће Битићи.

- Могуће је да се цела ова прича поново потеже, а у контексту нових политичких притисака на нашу државу и председника. Нисам више активан у органима Српске напредне странке и само сам обичан члан - закључује Гури, коме је, заједно са породицом, забрањен улазак у САД. (З. У.)