Како је председник Трамп саопштио, и Београду и Приштини, међусобно признавање би требало да буде у основи сваког споразума, то је за "Новости" поручио Габријел Ескобар, заменик амбасадора САД у Србији.

Он подсећа и на речи специјалног изасланика лидера Америке за преговоре Београда и Приштине:

- Како је амбасадор Гренел јасно предочио, ми смо усредсређени на то да помогнемо региону да ослободи свој економски потенцијал. Водећи пословни људи највеће привреде света нам понављају да оклевају са инвестирањем и доласком на политички нестабилно подручје. Зашто би ма ко од њих ризиковао да се упусти у ходање по леду замрзнутог конфликта?

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Vučić: Kompromisno rešenje; Grenel: Obe strane da sarađuju (VIDEO)

На питање “Новости” да ли би Вашингтон подржао решење које би ишло у правцу корекције граница, ако се око тога сагласе две стране, Ескобар је поручио:

САД не нуде готова решења. То је питање за Београд и Приштину. Свесни смо да компромисно решење није лако постићи - суштина компромиса је да се нечег одрекнеш, али и да нешто добијеш. Како председник Вучић често каже, не постоји друга разумна алтернатива. Србија и Косово треба да постигну споразум који је спроводив, трајан и не производи нестабилност ни у земљи ни у региону. Озбиљно ћемо сагледати сваки споразум који испуњава ове услове. Сад је тренутак да се крене напред.