Габријел Ескобар, заменик амбасадора САД: Међусобно признавање основа сваког споразума Србије и Косова

Д. Милинковић

23. 10. 2019. у 21:27

Габријел Ескобар, заменик амбасадора САД: Међусобно признавање основа сваког споразума Србије и Косова

Габријел Ескобар, заменик амбасадора САД у Србији

Како је председник Трамп саопштио, и Београду и Приштини, међусобно признавање би требало да буде у основи сваког споразума
Како је председник Трамп саопштио, и Београду и Приштини, међусобно признавање би требало да буде у основи сваког споразума, то је за "Новости" поручио Габријел Ескобар, заменик амбасадора САД у Србији.

Он подсећа и на речи специјалног изасланика лидера Америке за преговоре Београда и Приштине:

- Како је амбасадор Гренел јасно предочио, ми смо усредсређени на то да помогнемо региону да ослободи свој економски потенцијал. Водећи пословни људи највеће привреде света нам понављају да оклевају са инвестирањем и доласком на политички нестабилно подручје. Зашто би ма ко од њих ризиковао да се упусти у ходање по леду замрзнутог конфликта?

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Vučić: Kompromisno rešenje; Grenel: Obe strane da sarađuju (VIDEO)

На питање “Новости” да ли би Вашингтон подржао решење које би ишло у правцу корекције граница, ако се око тога сагласе две стране, Ескобар је поручио:

САД не нуде готова решења. То је питање за Београд и Приштину. Свесни смо да компромисно решење није лако постићи - суштина компромиса је да се нечег одрекнеш, али и да нешто добијеш. Како председник Вучић често каже, не постоји друга разумна алтернатива. Србија и Косово треба да постигну споразум који је спроводив, трајан и не производи нестабилност ни у земљи ни у региону. Озбиљно ћемо сагледати сваки споразум који испуњава ове услове. Сад је тренутак да се крене напред.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

deda

23.10.2019. 22:37

Ako ocekujete od Amerike i EU podrsku varate se grdno jer njihov cilj je da Srbiju u propast uvuku. Bez Ruske podrske i rezolucije 1244 nikako ne odustajati.Avione koje USA nudi za priznavanje Kosova taj otpad neka zadrze.

Miso.Pec

23.10.2019. 22:43

Srbija bi podhitno trebala da uskrati gostoprimstvo ovom diplomati jer on javno podriva suverenitet i teritorjalni integritet naše države.On mora da shvati da je rezolucija 1244 UN važeći dokument i da su Kosovo i Metohija autonomna pokrajina države Srbije.

veselnik

23.10.2019. 22:53

Amerikanci nisu nacija...Kako bi bilo da meksicki narko-karteli isfinansiraju organizovano proterivanje ostalih nacija iz Teksasa i Novog Meksika, pa zatraze od USA uzajamno priznavanje?

Opancar

24.10.2019. 02:39

Pazi ovo. Teksas je bio deo Meksika, a onda je izborio samostalnost. A onda je postao deo SADa. A sada je to uvek tako bilo. Sto se pise to se brise. Za njih je to tako i nije im jasno zasto se Srbi po cenu svoje egzistencije bore da ocuvaju svoje teritorije.

Kangaroo

24.10.2019. 04:19

Slazem se sa svima dole napisanim komentarima, ali sta vredi kad mi ne odlucujemo i niko nas nista i ne pita. Uvek se nadje neko da nam popuje, neko ko zna bolje od nas samih sta je za nas najbolje. Imamo li snage i pameti da uzmemo stvar u svoje ruke.

MilaS

24.10.2019. 07:45

...u kom smislu "međusobno priznanje"?...da oni priznaju da su deo Srbije,a mi da kažemo "u redu" ,priznajemo vas kao deo Srbije?...ne razumem ove bolesne mozgove,kupljene šiptarskim prljavim novcem ,dokle će da nam atakuju na zdravu pamet...pazi,floskula,"međusobno priznanje"...živi nismo ako nas,Srbiju,ne priznaju plemena pristigla sa Kavkaza...ccc...pardon,Iliri....