Нови амбасадор Сједињених америчких држава у Србији Ентони Годфри стигао је у Београд, објавила је амбасада САД на свом Твитер налогу.


У поруци добродошлице амбасада је Годфрију и његовој супрузи пожелела добродошлицу и најавила да ће њихове прве амбасадорске дане делити са пратиоцима на друштвеним мрежама.


"Пред њима је право михољско лето и слободан викенд за упознавање града! Шта им препоруцујете за упознавање новог дома? Њихове прве дане у Београду делићемо са вама на друштвеним мрежама", твитовала је амбасада уз фотографије брачног пара Годфри снимљеним на Аеродрому "Никола Тесла".


Амбасадор Годфри је каријерни дипломата у класи министра-саветника. Од 2015. до 2019. године био је најпре министар-саветник за политичка питања, а затим и заменик амбасадора САД у Москви. Од 2013. до 2015. године био је на челу Канцеларије за Ирак у Бироу за Блиски исток Стејт департмента и министар-саветник за политичка питања у Амбасади САД у Багдаду, од 2012. до 2013. године.


Током своје каријере дуге скоро 40 година, која обухвата службе у америчкој морнарици и Стејт департменту, амбасадор Годфри је постао стручњак за средње-европске и јужноевропске послове.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КОБАСИЦЕ, МЕД, ШЉИВОВИЦА Ево шта све Кајл Скот носи из Србије (ВИДЕО)


Амбасадор Годфри је радио као директор за Турску и евроазијску енергетику у Савету за националну безбедност у периоду од 2011. до 2012. године и као саветник за политичко-војне послове у Амбасади САД у Анкари од 2008. до 2011. године.


Био је заменик амбасадора у Амбасади САД у Јеревану у Јерменији од 2004. до 2007. године, а пре тога је радио у Политичком одељењу Амбасаде САД у Загребу од 2001. до 2004. године. Од 1998. до 2000. године је радио у Канцеларији за Русију у Бироу за европске и евроазијске послове, а од 1996. до 1997. године у Грозном, у Русији, као заменик шефа ОЕБС-ове Групе за помоћ у Чеченији.


Као припадник Морнарице САД био је на служби у Турској и Јапану у периоду од 1980. до 1992. године. Учио је руски језик на Војном институту за стране језике у Монтереју у Калифорнији. Његов последњи војни ангажман у трајању од четири године био је на пословима контроле совјетске имплементације споразума о контроли наоружања при Инспекцијској агенцији на терену.


Амбасадор Годфри је дипломирао са највишим почастима на Универзитету Калифорнија у Дејвису. Добитник је бројних признања, између осталих, Награду Џејмса А. Бејкера ИИИ као најбољи заменик амбасадора за 2018. годину. Говори руски, српскохрватски и турски.


Амбасадор Годфри је ожењен Аном О'Тул, коју је упознао током своје службе у Даблину. Имају троје деце, старости 27, 19 и 18 година.