ВУЧИЋ ЗА ФАЈНЕНШЕЛ ТАЈМС: Улазак у ЕУ не зависи само од нас, то оправдава нашу политику ближих веза са Русијом и Кином

Танјуг

23. 10. 2019. у 09:17

ВУЧИЋ ЗА ФАЈНЕНШЕЛ ТАЈМС: Улазак у ЕУ не зависи само од нас, то оправдава нашу политику ближих веза са Русијом и Кином

Фото: Танјуг

Морамо сами о себи да бринемо. То је једини начин, рекао је Вучић
Одлука ЕУ да не отвори врата Северној Македонији и Албанији навела је регион да схвати да не може да се ослони само на своје западне суседе, изјавио је председник Србије Александар Вучић и поручио да је једини одговоран приступ да бринемо сами о себи.


Таква одлука, донета упркос реформским напорима Албаније и Северне Македоније, јасно је показала региону да "није све до нас", истакао је Вучић у интервјуу за "Фајненшел тајмс".


"Они су увек говорили, 'од вас зависи, од брзине ваших реформи... Сад су поштенији. Сад бар кажу, није све до вас", рекао је Вучић и потом запитао:


"Шта могу да урадим, да плачем и штрајкујем глађу испред Берлемона?", мислећи на седиште Европске комисије у Бриселу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић за "Стандард": Београд неће признати Косово у актуелним границама, за наставак дијалога постоји само један услов


"Нећу то да радим, нико то неће да уради", рекао је председник Вучић.


Вучић је рекао и да одбијање ЕУ да започне приступне преговоре са две балканске земље оправдава његову политику учвршћивања ближих веза са Кином и Русијом.


Београд је, како напомиње угледни британски лист, спреман да потпише споразум о слободној трговини са Евроазијском унијом у петак и такође се залаже за даљу регионалну интеграцију.


"Морамо сами о себи да бринемо. То је једини начин, то је једини приступ. Све друго би било неодговорно", рекао је Вучић.


Британски лист констатује да би овакви коментари могли да оснаже страховања да ЕУ губи утицај на Балкану пошто се лидери Уније нису договорили о почетку преговора са Скопљем и Тираном на самиту прошле недеље.


Председник Вучић је казао и да Балкан треба да уради више по питању јачања регионалне сарадње.


"Не можемо да зависимо од наредне одлуке Европског савета или од тога да ли ће холандска влада одлучити овако или онако или да ли ће данска влада урадити нешто другачије од онога што очекујемо", рекао је Вучић.


Британски лист подсећа да је Вучић прошле недеље са премијерима Северне Македоније и Албаније потписао декларацију о формирању споразума о сарадњи по моделу Шенгена која предвиђа слободни проток људи, робе, капитала и услуга између ове три земље.


Декларацијом се позивају и друге земље региона да се придруже са намером ставања заједничког тржишта од 18 милиона људи.


Вучић је рекао да је посвећеност споразуму била ојачана преговорима о проширењу европског блока.


Претходно, рекао је он, суседи Србије нису били заинтересовани јер су очекивали много више од ЕУ.


Сада, како је рекао Вучић, они виде да "морамо најпре да се окренемо једни другима, наравно остајући на путу ка ЕУ, али не очекујући милостињу од било кога".


Вучић је додао да је спреман да усклади стопе пореза на додату вредност и подстицаје за инвестирање са Албанијом и Северном Македонијом, за које је рекао да ће створити тржиште од 12 милиона људи измеду три земље.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СУСРЕТ ВУЧИЋА И АЛТМАЈЕРА: Потписана два споразума


Британски лист подсећа да је Србија отворила претприступне преговоре са ЕУ 2014. године и закључује да је блок сматра мање припремљеном за чланство од Северна Македоније.


Дипломата ЕУ у Београду рекао је за ФТ да Србија "просто географски" припада ЕУ.


Вучићева политика регионалне сарадње и балансирање великих сила подсећа на географске прорачуне које је направила Југославија, која је била и оснивач покрета Несврстаних иако је та држава била мног овећа од Србије данас.


Међутим регионално неповерење и билатерални проблеми накупили су се током ратова након распада Југославије и представљаће изазов за дубљу сарадњу, додаје "Фајненшел тајмс".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (68)

aleksander

23.10.2019. 09:31

Srbija na dobrom putu ekonomskog razvoja.A da bi sve bilo kako treba dosta zavisi i od zdrave privrede i razvijenog i dobrog tržišta.

Miki

23.10.2019. 09:35

Predsednik Vucic je apsolutno u pravu, trebamo se osloniti na svoj potencijal i snagu, ne smemo ocekivati mnogo od drugih.

Danilo

23.10.2019. 09:59

Бојим се да нас ЕУ игнорише због пријатељства са Русијом ,а боље би им било да се и они више окрену Русији и Кини него Америци.

Jovan

23.10.2019. 10:59

Veoma jasno i glasno rečeno. Ko nas želi i mi ćemo njega. Kina i Rusija ne prave nikakve uslove.

Sara

23.10.2019. 11:04

Srbija teži jacoj regionalnoj saradnji I ostaje na putu ka EU, ali n eocekuje niti želi milostinju, vec se sama bori za bolju poziciju.

Biljana

23.10.2019. 12:17

Podrška Rusije i Kine nam je od velikog značaja. Slabljenje EU može izazvati formiranje novih unija u kojima ćemo biti itekako dobrodošli!

Kica

23.10.2019. 12:24

Srbiji se za ulazak u EU namecu brojni uslovi, ali ona mora da gleda svoje interese I sta je za nju najbolje

Jelena

23.10.2019. 12:55

Zasto se EU cudi o nasim koracima, Svakodnevno izmisljaju razloge zasto ne mozemo u EU, a kad ovako ostavljeni pronadjemo svoj put, onda im smeta sto i sami stajemo na svoje noge bez njihove pomoci.

Vladimir

23.10.2019. 13:01

Srbija i dalje ostaje na svom evropskom putu,ali to ne znači da ćemo pristati na ucene i da ćemo se odreći istinskih prijatelja Kine i Rusije.

VUK

23.10.2019. 13:09

Nasa spoljna politika je orjentisana i kao istoku i ka zapadu. S tim sto su nam trenutno Rusija i KIna od mnogo vece koristi.

Nenad

23.10.2019. 13:21

Srbija želi da ima dobre odnose i sa Eu ali i sa Kinom i Rusijom.I ta sama EU gaji veoma dobre odnose sa te dve države.

IV BRIG ZNG /SPLITSKA/

23.10.2019. 20:09

@Jana - Pogotovo za podrucja: sloboda medija, prava nac.manjina, sudstvo, demokracija, zastita okolisa i.obnovljivo izvori energije.

Rose25

23.10.2019. 14:09

Našr prijateljstvo i saradanja sa Rusijom i Kinom treba da služi za primer svima pa i Evropskoj Uniji.

Goran

23.10.2019. 15:23

Reforme sprovodimo zbog nas samih da nam drzava bude sto uredjenija , samo clanstvo u EU kad dodje - dodje!

Bane

23.10.2019. 16:11

Slabljenje EU može izazvati formiranje novih unija u kojima ćemo biti itekako dobrodošli!

dzo

23.10.2019. 17:12

Svakodnevno izmisljaju razloge zasto ne mozemo u EU, a kad ovako ostavljeni pronadjemo svoj put, onda im smeta sto i sami stajemo na svoje noge bez njihove pomoci.

Ceda

23.10.2019. 18:54

Srbija definitivno ima najbolju spoljnu politiku. Samostalni smo, a istovremeno imamo odlicnu saradnju sa svima.

fretg

23.10.2019. 20:10

Ove provokacije Albanaca su prevršile svaku meru i ne prestaju iz dana u dan, ali jedno treba da znaju da im od Velike Albanije nema ništa, ostaće im samo san.

fretg

23.10.2019. 20:11

Svoju teritoriju necemo dati, koliko god Albanci pokusavali da nas provociraju i pritiskaju.Uzalud im sve , mi imamo volje i strpljenja.

milena

23.10.2019. 22:38

Srbija je opredeljana ka EU, ali nikada necemo raditi protiv svojih interesa kako bi nekome udovoljili.

Mina

23.10.2019. 23:51

Naravno da se uz vlast koja stoji uz nas i podrzava sve nase zelje i potrebe svi zajedno drzimo i idemo ka krajnjem cilju!