Србија може да понуди боље услове Фолксвагену за инвестицију него све друге земље заједно, поручио је данас председник Србије Александар Вучић и додао да ће наша земљла наставити да се бори за градњу те фабрике.

"Рекао сам то унапред - све што понудите, ми ћемо много више", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара, на заједничкој прес конференцији са министром привреде Немачке Петером Алтмајером, и истакао је Србија већ понудила у новцу максимално предвиђену државну помоћ од 258,5 милиона евра.

Вучић је истакао да немачка влада не може да врши било какав притисак на ту компанију, али се директно обратио Алтмајеру са молбом да пренесе Фолсксвагену да ће Србија понудити за ту инвестицију боље услове од других.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - SUSRET VUČIĆA I ALTMAJERA: Potpisana dva sporazuma

Каже да се Србија није одмах оглашавала када је Фолксваген саопштио да одлаже инвестицију у Турској, јер, каже, не би било фер према Турској да одмах "скочимо", као што су то урадиле неке друге земље.

Вучић је додао да то не би било фер о било којој земљи да је реч.

"То, ипак, не значи да нисмо спремни, већ да морате да покажете поштовање. Они (VW) нису мала деца, па да их водате тамо или вамо", рекао је Вучић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Vučić za "Standard": Beograd neće priznati Kosovo u aktuelnim granicama, za nastavak dijaloga postoji samo jedan uslov

Како је рекао, неке земље су повећале своје понуде, али је Србија опет понудила много више у смислу субвенција и других услова.

Вучић је рекао да не може више да се понуди "у кешу" због ограничења државне помоћи, али када не би постојао лимит - опет бисмо и у новцу више понудили од других, само да привучемо ту инвестицију.

"Даћемо све од себе, а на људима из VW је да одлуче. Ми се никада не предајемо. Борићемо се, али ћемо спортски да прихватимо резултат какав год буде", поручио је Вучић.

Додао је да је Србија помало хендикепирана у тој борби, јер није чланица ЕУ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Vučić rešen da dovede Folksvagen: Nagrabusio je Altmajer koliko ću ga gnjaviti

Алтмајер је рекао да се све земље у региону боре за инвестиције и да што боље представе своју земљу и да је сигуран да ће и Србија бити у трци за ту инвестицију.

АЛТМАЈЕР: ПОШТУЈЕМО СРБИЈУ, ДОПРИНЕЋЕМО НЈЕНОЈ БОЉОЈ БУДУЋНОСТИ

Поштујемо Србију и желимо да допринесемо њеној бољој будућности, рекао је данас немачки министар привреде и енергетике Петер Алтмајер након потписивања два споразума о сарадњи између влада Немачке и Србије.

Алтмајер каже да се Србија данас далеко више уважава, захваљујући реформским напорима председника и Владе, као и да Србија може да рачуна на подршку Берлина на путу ка ЕУ, као и на пољу јаче привредне сарадње.

Он је оценио да се сарадња Немачке и Србије последњих година значјано покренула, нарасла.

Немачки министар је, на заједничкој прес конференцији са председником Србије Александром Вучићем, рекао да је раније био укључен у процес одобравања визне либерализације за Србију и да је тада Србија за немачка предузећа била "непознато поље".

"Сада знамо да се Србија уважава и то захваљујући одличном раду људи, али и владе и председника, јер се залажу да се искористе све шансе за развој", рекао је он и додао:

"Имате импресивни раст од око 4 одсто ове године, што је нешто више него што ми у Немачкој очекујемо", рекао је Алтмајер.

"Ми поштујемо Србију и желимо да допринесемо њеној бољој будућности", рекао је Алтмајер, додајући да немачка предузећа директно или индиректно у Србији обезбеђују 60.000 радних места, а да су реформе омогућиле стварање боље пословне климе, а ту је, каже, и велики напредак у области образовања.

Додао је и да немачка Привредна комора такође ради на још тешњем повезивању немачких и српских предузећа и како би се олакшале инвестиције.

"Хвала вам, за добре услове за немацке предузетнике", рекао је он.

Како је навео Алтмајер, одговорни смо да будућност буде могућа у Европи и у оквиру нашег председавања у ЕУ побринућемо се за то да се што виш епоглавља затвори у преговорима са Србијом.

Навео је и да је трговиснак размена између две земље 4, 7 милијарди евра, али постоји велики потенцијал да расте.

"Желим да обема компанијама честитам на данас потписаним споразумима и да вас уверим да ћемо учинити све са наше стране да вас подржимо", рекао је немачки министар.

Такође је додао да је Берлин разочаран одлуком да се не отворе преговори са Северном Македонијом и Албанијом, али да у Немачкој сматрају да су ти проблеми решиви и да треба да се осигура да читав Балкан има европску перспективу.

"Србија ће у томе има значјану улогу", рекао је он и додао да је захвалан председнику Србије што је успео у тоем да се Србија уважава.

Алтмајер је подсетио да је пре неколико дана обележена 75. годишњица ослобођења Београда од немачке окупације, додајући да је то био жесток и бруталан рат, да и данас овде живе људе који памте последице рата, али да је касније било и других сукоба који су разрушили будућност и наду људима.

"Данас смо научили лекцију и желимо да осигурамо добру будућност људи, а то можемо јачањем билатералне сарадње унутар Европе, постављајући је на нови темељ", рекао је Алтамајер.

ОДЛУКА О ТИРАНИ И СКОПЛЈУ НИЈЕ ГЛАС ПРОТИВ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА ИЛИ СРБИЈЕ

Одлука Европске уније да не отпочне преговоре о чланству са Северном Македонијом и Албанијом није била глас против Западног Балкана, нити израз неповерења према региону или Србији, изјавио је вечерас у Београду немачки министар привреде и енергетике Петер Алтмајер.

"Да се одлука Европског савета доносила већином гласова, онда би то отишло у правцу проширења и отварања преговора са Северном Македонијом и Албанијом. Али, одлука мора да буде једногласна и зато, нажалост, није дошло до тога", рекао је Алтмајер.

"Сигуран сам да то није било глас против Западаног Балкана или израз неповерења према Западном Балкану или Србији", рекао је Алтмајер, упитан да ли је таква одлука ЕУ лоша политичка порука региону.

Он је изразио уверење да ће следећих месеци бити могуће преокренути одлуку, те да ће доћи до позитивне одлуке.

Алтмајер је навео да је пре пет или шест година било контроверзних дебата око тога колико Западни Балкан треба да буде интегрисан у ЕУ, али, каже, постоји позитиван однос према тим питањима.

Бундестаг је, подсетио је, недавно гласао за отварање преговора са Северном Македонијом и Албанијом.

"Већ сам говорио да Србија у Немачкој ужива велико поштовање. Видите да ме прати једна репрезентативна делегација немачких привредника и сигуран сам да ће неки од њих размишљати о конкретним инвестицијама", рекао је Алтмајер.

ВУЧИЋ НЕМАЧКИМ КОМПАНИЈАМА: ДОБРОДОШЛИ СТЕ У СРБИЈУ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да су немачке компаније и привредници добродошли у Србију, а да ћемо бити спремни да чујемо и радимо на решавању сваког евентуалног проблема.

"Добродошли сте и Србију треба да сматрате својом другом кућом", поручио је Вучић на округло столу "Сарадња компанија са локалном самоуправом или владом", на којем је учествовао заједно са немачким министром привреде и енергетике Петером Алтмајером.

Вучић каже да он тако нешто каже јавно, а не само на оваквим састанцима да би им се додворио.

"А кажем то и Србима, који то не морају увек да воле да чују", рекао је Вучић.

Како каже, није реч само о томе да запошљавамо људе, да зарађујемо паре, или да стране компаније зарађују новац.

"За мене од суштинског значаја што се ми учимо додатној и већој одговорости, озбиљности и највећој могућој марљивости када радимо за немачке компаније", додао је он.

Увек постоје и неки проблеми и ниједан пословни амбијент није идеалан, али да оно што нас разликује, каже Вучић, је то што смо ми увек спремни да то чујемо.

"Нисмо увек ефикасни али увек дајемо све од себе да решимо неки проблем", истакао је он.

Навео је да смо последњих година имали добре резултате - да су нам финансије под котролом, што се, каже, види и по кредитном рејтингу, јер смо, према бонитетној агенцији Фич на корак од "инвестиционог рејтинга".

Такође, јавни дуг је под контролом, на нивоу од 51 одсто БДП.

"Мислим да пружамо сигурност инвестицијама, али још доста тога морамо да урадимо", рекао је Вучић, наводећи да су наше лоше стране - недовољно ефикасно правосуђе, неке ставри из области владавине права, а потребно је да убразамо рад на спровођењу промене начина образовања.

Како је навео, Србија је прва у региону приступила дуалном образовању, али иако сада имамо 7.000 људи у том програму, то није довољно и циљ је да их имамо 30-40.000, али нам је за то, каже Вучић, потребан и импулс немачких компанија.

"Прве резултате из тога видимо, али морамо још брже, још боље", рекао је Вучић.

Као добру истакао је чињеницу да је наша инфраструктура, путна и железничка, све боља, и да ће тек бити.

"То су неке добре ствари. На вама је да процените. Мислим да имамо добру радну снагу, није само питање њихове обучености већ и лојалности. Наши људи се веома везују за компаније за које раде и верујем да би са тим били сагласна већина оних који овде запошљавају наше људе",закључио је Вучић.

ВУЧИЋ: НИЈЕ СВЕ ДО НАС, ПА НИ ТО СА ПРИШТИНОМ

Није све до нас, па чак и то са Приштином, каже председник Србије Александар Вучић и истиче да то показује одлука ЕУ да не да зелено светло Македонији и Албанији.

Ако не можемо да постигнемо компромис са Приштином, што је услов за напредак на путу ка ЕУ, онда, каже Вучић, остаје "у се и у своје кљусе".

Одговарајући на питање како реагује на то што Европа све више показује да не жели ни Србију, ни регион у својим границама, Вучић је подсетио да је прогнозирао да Брисел неће дати зелено светло Тирани и Скопљу, и да му македонски премијер Зоран Заев није веровао када му је то најавио у Новом Саду.

За нас је најважније да разумемо да можемо сами да променимо своју земљу и себе и гурамо овако снажно напред. Када сам то рекао пре 4 године, људи су рекли ''види ову будалу''. Навикли смо да седимо и чекамо да нам долази новац од дознака, а дознаке имамо мање од других у региону. А ми смо успели своју привреду да подигнемо и можемо још", нагласио је он.

Рекао је да је за њега отварање Европе и немачко пружање руке ово што смо потписали споразум са МТУ и Бросеом.

То је најважнија вест за Панчево, Нову Пазову, целу Србију - од тога ће наш буџет бити пунији. Срећан сам што је министар привреде Немачке Петер Алтмајер дошао данас, показао да Немачка подржава европски пут Србије", казао је он.

На питање - ако је дијалог са Приштином само у функцији признавања Косова, а то је циљ по ономе што му је пренео изасланик председника САД Гренел, каквог смисла има дијалог, шта из њега Србија може да добије и што страхује од тога да се питање КиМ решава на некој међународној конференцији, Вучић је рекао да, иако свакодневно чује да је велеиздајник, мисли да треба разговарати и покушати да постигнемо компромис.

Ако не можемо - ''у се и у своје кљусе''", каже председник.

Да се правимо да је замрзнути конфликт добро решење не можемо, јер, истиче Вучић, не треба заборавити да замрзнути конфликт може увек неко да одмрзне.

Указао је да инвеститори не долазе тамо где је нестабилно, где виде да су неодговорни људи који ће да се играју са свим тим.

"А, онда ће питати грађани где нам је посао, што нисте обезбедили радна места, довољно новца, не поправљате клиничке центре, не градите аутопутеве », додао је он.

Вучић је немачком министру указао да Србија сустиже и престиже земље, те чак и Хрватску по броју километара аутопута, а заостајали смо 50 одсто.

Од Румуније, како је додао, имамо три пута више аутопутева, а четири пута смо мања земља.

Ми нисмо у ЕУ, али полако то стижемо“, рекао је он.

Вучић је поручио Алтмајеру да пренесе у Немачку поруку да размотре позицију Србије, да још једном и боље погледају, да знају да оно што кажемо то и испунимо, чувамо мир, боримо се за националне и државне интересе.

Много нам је важна подршка Немачке. Варају се они људи који мисле да можемо да урадимо нешто без Немачке“, закључио је он.

АЛТАМАЈЕР: ДОБРА ПОЗИЦИЈА СРБИЈЕ КА ЕУ, НЕКОЛИКО ТЕЖИХ ПРОБЛЕМА...


Немачки министар привреде и енергетике Петер Алтмајер није данас директно одговорио на питање новинара да ли ће Косово бити услов за чланство Србије у ЕУ, али је истакао да наша земља има добру позицију, неколико тежих проблема, попут КиМ, али да је важно да се "ништа унапред не одређује".

"Србија има веома добру позицију. Има и неколико тежих проблема које треба решити, укључујући Косово, али је важно да се ништа не одређује унапред, већ да се о томе разговара", рекао је он на заједничкој конференцији за новинаре с председником Србије Александром Вучићем.

Он је констатовао да је Црна Гора највише напредовала на путу ка ЕУ, јер је, подсећа, прва и кренула, али да се нада да ће Србија то надокнадити.

"Ми желимо у сваком случају да током нашег председавања ЕУ дамо допринос. Видимо Србију као нашег пријатеља, и даље ћемо вас подржавати. Тако је било када је реч о визној либерализацији, тако је и што се тиче процеса преговора и томе да младе генерације добију оптимизам када је реч о будућности", рекао је Алтмајер.

Вучић се надовезао на одговор немачког министра, коментаром да он обично даје конкретне одговоре и додао: "Алтмајер показује како паметни политичари одговарају".