Вучић за Стандард: Београд неће признати Косово у актуелним границама, за наставак дијалога постоји само један услов

Танјуг

22. 10. 2019. у 08:25

Вучић за Стандард: Београд неће признати Косово у актуелним границама, за наставак дијалога постоји само један услов

Фото Танјуг

Вучић је казао да је идеја ЕУ био модел споразума две Немачке, без формалног признавања од стране Београда
Председник Србије Александар Вучић искључио је, у интервјуу бечком дневнику "Стандард“, могућност да Београд призна Косово у актуелним границама и додаје да је мало вероватно да ће Београд уопште признати Косово, иако каже да је од САД чуо да је ЕУ променила став и да би од Београда могла тражити признање.

Упитан да ли ће Србија икада признати Косово као равноправну чланицу међународне заједнице, Вучић је одговорио да је то за Србе тешко питање.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Вучић: Српске нежне уши би волеле да увек чују оно што им се свиђа, иако то није близу реалности

"Међутим, желимо да видимо шта они (приштински преговарачи) кажу и зашто нешто кажу. Наравно желимо да чујемо и шта ЕУ има да каже. До сада ЕУ није постављала никакве предуслове Србији. Ми смо, међутим, од Американаца чули да се то можда променило, али желимо то да чујемо од наших европских партнера. Не могу да искључим да ће ЕУ тражити признање, али то до сада није учинила”, објаснио је он.

Вучић је казао да је идеја ЕУ био модел споразума две Немачке, без формалног признавања од стране Београда, што би, наравно, како констатује, било једноставније за Србију.

Упитан да ли, уколико дође до признања Косова од стране Београда, то могло да уследи у постојећим границама, Вучић је казао: ”Могу вам рећи, да то готово апсолутно искључујем”.

На додатно питање да ли то значи да би се то могло учинити само променом граница или разменом територија он је одговорио да не зна шта ће се десити.

“Није веома вероватно да ћемо признати Косово. Не мислим да ће се то догодити, али не можемо затворити врата дијалогу. Обе стране морају изгубити, како би настала вин-вин ситуација. Не може бити да једна страна добије све - признање, нашу територију и наше људе. Шта би ми добили ? Могуће чланство у ЕУ за десет година ? И ко би нам то гарантовао ? Да ли би то била гаранција какву је добила Северна Македонија, којој је било обећано отварање приступних преговора“, упитао је Вучић.

Он је подвукао да за наставак дијалога постоји само један услов.

„Приштина мора да укине таксе и онда би требало да о свим стварима, без предуслова, да разговарамо. Међутим ако се већ пре могућег дијалога каже „не разговарамо о територијама, не разговарамо о аутономији за север, о чему онда треба да разговарамо? Под тим условима нема преговора“, поручио је Вучић.

На констатацију да је победник протеклих парламентарних избора на Косову Аљбин Курти спреман да укине таксе, али жели да Србија призна косовске регистарске таблице Вучић је одговорио да лидер Самоопредељења очигледно није прочитао споразум.

„Већ постоји договор о регистарским таблицама, према којем возила са косовским бројевима морају ставити налепницу и обратно. Ако Курти жели да договори нестсо ново онда да видимо шта можемо учинити. Они никада нису били држава и фрустрирани су, због чега говоре тако глупе ствари“, казао је он.

Поводом промене генерација након избора и могућег утицаја на дијалог Вучић је рекао да стрепи од тог утицаја.

„Последњих дана њихове јавне изјаве су биле три пута горе од изјава Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја“, додао је он.


Када је реч о блокирању почетка приступних преговора ЕУ са Северном Македонијом и Албанијом од стране Француске Вучић истиче да ће то „не“ у Србији водити ка томе да Унија буде још непопуларнија и смањити поверење у Брисел.

„Међутим, како год, ми се надамо да Емануел Макрон из француског угла ради у корист будућности Европе. Ми се бринемо о нама самима. Морамо решити односе у региону и имамо и добре односе са Кином, Русијом и Турском”, рекао је он.

Упитан да ли је то „План Б“ Вучић је казао да нема таквог плана, али да неће ни почети да плаче нити штрајкује глађу пред установама у Бриселу да би отворио један, два или три поглавља.

“Нисам сањар, већ веома рационалан“, истакао је он.

Казао је да се не може више говорити само о умору од ширења у државама ЕУ, већ се сара ради и о избегавању сваког пријема нових држава у догледно време.

„Због тога требало би сада да се бринемо о нама самима и да се сконцентришемо да достигнемо четири слободе - слободни проток робе, капитала, особа и услуга - у региону. Тренутно су нам потребни пасоши ако путујемо у Тирану или Скадар. Крајем године ћемо постић да можемо путовати само уз личну карту“, објаснио је иницијативу „малог Шенгена“ договорену са премијерима Северне Македонијие и Албаније.

Вучић је подвукао да је циљ да не постоје више граничне контроле, и додаје да то неће бити лако постићи.

"Истовремено морамо укинути баријере и препреке за транспорт робе на границама, јер тиме можемо више од седам одсто оперативних трошкова уштедети. Радимо на томе да радне дозволе које су издате у Албанији важе и у Србији", додао је председник Србије рекавши да је рално да се таква царинска унија постигне до краја 2022..

Упитан која је била најважнија реформа у протеклих пет година у Србији Вучић је указао да је, када је дошао на функцију премијера, просечно примање износило 329 евра нето, а сада је на 510 евра.

"И даље смо веома сиромашна земља, али смо претекли сада Босну и Херцеговину и претећићемо Црну Гору. Имамо четири године узастопце буџетски суфицит", објаснио је он.

На питање да ће се грађани који су из економских разлога напустили Балкан поново вратити Вучић је пренео да му је естонска председница рекла да је 50 одсто становништва напустило ту земљу, да су почели да се враћају када су просечна примања порасла на 1.100 евра.

"Предузели смо одређене мере за лекаре и медицинско особље. Плате су повећане за 15 одсто", указао је он.

На констатацију да у супротном медицинско особље одлази у Немачку Вучић је казао да Берлин увиђа те негативне последице, али се брине о сопственим интересима.

"Због тога се ми сами бринемо о нама, они се не брину о нама ", казао је Вучић.

Поводом поглавља 23 и 24, те неуспешним покушајем да се промени устав како би се побољшала независност правосуђа Вучић је казао да ће то бити спроведено.


"Међутим морамо да видимо шта ћемо урадити са Косовом. За обе теме је неопходан референдум како би променили устав, а не можемо два референдума одржати у једној години. За успешан референдум потребна је излазност од више од 50 одсто. За референдум о правосудној реформи само би два до три одсто бирача изашло на гласање“, уверен је он.

На констатацију да је до сада Косово уписано у Уставу као део Србије, те питање да ли је могућа промена или споразум с тим у вези, Вучић је казао да ће учинити све да до споразума дође, јер би то осигурало будућност нације.

„Оно што мене занима је шта ће стајати за 30 или 40 година у књигама историје“, подвукао је он.

На питање да ли су климатске промене бити тема на предстојећим парламентарним изборима у Србији, Вучић је одговорио: „Не неће уопште, јер људи у Србији имају хиљаду пута веће проблеме од климатских промена“.

Крај интервјуа „Стандарда“ посвећен је односу према Петеру Хандкеу, за којег је Вучић рекао да га до сада није никада срео, али да га је назвао и честитао на Нобеловој награди.

„Сада сам себи набавио књиге које је писао и желим да их прочитам пре него што дође у Србију“, казао је он.

Најавио је да ће Хандке ускоро бити његов гост и да је веома поносан на то.

„Он је показао како би требало да се понашају интелектуалци. За време кризе на простору бивше Југославије он је деловао на веома моралан начин. Био је другачији од свих других. Због свог политичког става много је изгубио, али му је било свеједено. Његов интелектуални поглед на ситуацију био му је важнији од новца или било чега другог“, рекао је Вучић.

Подсетио је да су у Француској и другим земљама његова дела скинута са програма позоришта, али он свој став није променио.

На томе, додаје, се види да се ради о веома снажној личности која има храбдост да каже шта мисли и која се брине за своју моралну веродостојност независно од тога који став неко воли или не.

Упитан да ли мисли да је његов став био исправан Вучић је одговорио да не жели о томе да прича.

„Из његовог угла он је био у праву. Међутим ако ме питате за Слободана Милошевића онда би било моје питање "Како је проценио ствари ? Изгубили смо највећи број људи, наша земља је била уништена и сада смо тек достигли БДП који смо имали 1990. Изгубили смо три деценије. Да ли је то била његова кривица или грешка других ? Мислим да је то била велика грешка других, али и погрешна процена и наша грешка. Тако мисли свако у Србији. Међутим Хандке је апсолутно у праву што се тиче улоге западних држава. Било је апсолутно могуће избећи бомбардовање ове земље”, подвукао је председник Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (52)

Mija

22.10.2019. 09:51

Priznanje nezavisnosti Kosova otpada tako kako su drugi zamislili, nećemo se predati.

ana

22.10.2019. 11:30

Srbija ima teritoriju u svetski priznatim granicama i branice je na svaki nacin od otudjenja.

Ure

22.10.2019. 11:34

Priznanje Kosova je propala stvar, sve više zemalja povlači priznanje te nakaradne tvorevine

Jovan

22.10.2019. 12:25

Srbija neće sebi skakati u stomak. Rezolucija 1244 je na snazi. Možete da se slikate sa vašom kvazi tvorevinom.

Uros

22.10.2019. 14:47

Mi priznajemo samo rezoluciju 1244 i zahtevamo da je druga, albanska, strana kao potpisnica ispostuje. O priznanju ni govora.

Zeljko85

22.10.2019. 15:56

Srbija neće priznati takozvano Kosovo, to Vučić neće nikada dozvoliti, ali neko rešenje se mora naći u budućnosti.

Davor

22.10.2019. 15:58

Srbija ima jasan stav kada je u pitanju trenutna situacija na KiM. Prvo da se ukinu takse pa tek onda nastavak dijaloga.

Mali Milance

22.10.2019. 20:02

@Tanja - Pa Beograd nije vlasnik Kosova i Metohije! Vec Srbija! A Beograd kolko primecujemo nije srpski odavno! I neznamo ciji je!

Goran ali ne Bot

22.10.2019. 16:20

Necu priznati Kosovo u ovim granicama?! Ko je njega šta pitao? To nije u njegovoj nadležnosti. I šta to znači? Priznacu u izmenjenim granicama? Sramota. A sta je sa intervjuom Sputnjiku? Tu je izjavio da je Merkelovoj predlagao da se prvo utvrde granice Srbije i Kosova!! Lud čovek. Pa mi imamo medjunarodni priznati granicu po kojoj je Kosovo u sastavu Srbije a on traži utvrdjivanje novih granica kao osnov za pregovore?! I sad vi njemu lupajte pluseve a sutra budite u nekoj drugoj državi.

Filip

22.10.2019. 16:20

Jedini način za prosperitet regiona je da racionalnom mirnom politikom nastavimo dijalog, a za to je potrebno da i prištinski političari počnu da se odgovorno ponašaju i ukinu takse.

Rose25

22.10.2019. 16:24

Vučić je rekao više puta javno da dokle god je on na vlasti neće biti priznanja Kosova, i naravno da mu narod sve više veruje.

Mali Milance

22.10.2019. 19:59

@Tara - Nisi razmeo Njima skoro sve a nama sarena laza!! Isto kao i do sada!!!

Spencer LA

22.10.2019. 17:17

У којим ће онда границама, по Вучићу, Косово моћи да буде признато ако то у овим постојећим није могуће?

Dend

22.10.2019. 17:21

Mnogo se energije gubi sa EU i Kosovom !Srbija treba "usput" da rešava ta pitanja a za to vreme da se razvija kao jedna od intelegentnijih nacija na ovom prostoru sa genetskom greškom u memoriji ?

Beli

22.10.2019. 17:27

"Tara- Ne moze sve njima a nama nista" To predsednik Sam sebe komentarise NE MOZE NJIMA PEDALJ nije njihovo Avi I predsednik sve sto imate na KiM dajte siptarima,nemam nista protiv I ne pravite sprdnju sa Srbijom

Sale

22.10.2019. 17:35

Nije sporno da Vučić radi za interes Nemacke. Sam je rekao - Ja kada nešto neznam JA pitam Nemačku. (Kraj citata) uzevsi u obzir da Nemacka ne priznaje pravo Srbije na Kosovo jasno je ko je i sta radi Vučić.

PRIZNACEMO SIPTARSKU DRZAVU U GRANICAMA TROUGLA: BEC - BERLIN - PARIZ

22.10.2019. 18:16

AKO HOCE NEK IM DAJU I ARIZONU, na srpskoj teritoriji drzavu dobit nece. Ipak je najrealnije da se oni vrate odakle su i dosli.

maniks

22.10.2019. 18:40

Vucic, Beograd nece priznati Kosovo u aktuelnim granicama. Ima li kome da nesto sada nije jasno ako mu nije bilo jaso kada je dao siptarima medjunarodni broj 363, kada je uveo Srbe u ustav tzv Kosova, uveo granice , kada cuti na vojsku Kosova, kada ne preduzima reciprocne mere prema siptarima, kada svaki dan kuka kako je sve igubljeno, kada izjavljuje da nece da ratuje, kada .....

Dejan Peric

22.10.2019. 18:43

Malo izvuceno iz konteksta. Samo pitanje je bilo sugestivno: "...Falls es zu einer Anerkennung des Kosovo durch Serbien kommt, würde diese in den bestehenden Grenzen erfolgen?" = Ako Srbija prizna Kosovo, da li ce to biti u postojecim granicama. Znaci novinar je pomenuo postojece granice.

unutrašnji dijalog

22.10.2019. 19:27

... status Kosova po modelu dve Nemačke prihvaćen-nametnut na predlog Nemačke? Zašto? Nije Nemačka učesnik Briselskih pregovora nego samo posrednik i garant? Niti je Srbija pitana niti prihvatila takav model? Znači, tajno iza ledja je Briselski sporazum izgradjen po modelu dve Nemačke samo da se otme KiM od Srbije? Zašto Srbija nije predložila-zahtevala Kiparski model?

Мали Миланче

22.10.2019. 19:56

Из овог се закључује да је признање уреду! Али Границе су проблем!! Мислим кад ти неко окупира територију, о каквим границама је ту реч!!!

Kale

22.10.2019. 20:35

Srbija ima svoj stav koji neće promeniti i više puta je rečeno da nikada nećemo priznati Kosovo.

avanturista

22.10.2019. 21:12

Očigledno je da osim Srbije koja pokazuje inicijativu i odlučnost za rešavanje problema oko KiM,potrebno je da se i šiptari urazume i pokažu interesovanje i odlučnost za rešavanje istog.

Momir

22.10.2019. 22:10

Srpski narod nikada nece dati formalno priznanje ove nakaradne narko tvorevine koje zapadni osnivaci nazivaju republika Kosovo.

Смрт ЕУ/НАТО окупацији, слобода народу Србије!

22.10.2019. 23:16

@Momir - Дај Боже да буде тако. Но ипак прочитај добро још који пут, шта о томе каже твој Председник, и обезбеђивач за тебе бесплатног сендича и црвене......

Ceda

22.10.2019. 22:11

Srbija se sve vreme zalaze za konstruktivan dijalog, ali nikada nece pogaziti svoje principe.