Припрема контролора за следеће изборе: Чувари кутија на курсу РИК

В. М.

уторак, 22. 10. 2019. у 17:42

Припрема контролора за следеће изборе: Чувари кутија на курсу РИК

Фото Н. Фифић

До следећих парламентарних избора Републичка изборна комисија треба организује и изведе обуку за чланове бирачких одбора - око 48.000 људи у сталном и још око 250.000 чланова проширеног састава

ОБУКУ за чланове бирачких одбора, као део предложених мера Владе Србије за унапређење изборних услова, требало би да прође 48.000 људи у сталном саставу ових тела, као и још око 250.000 чланова проширеног састава.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Опозиција лажирала прилог "Раша тудеја" о српском министру полиције (ВИДЕО)

У закључку који је недавно донела Влада Србије, предвиђа се да сви они прођу "курс" који би требало да организује Републичка изборна комисија. Ова комисија већ је отворила јавну расправу о пакету мера, а једна од њих је обука. Све замерке или сугестије могуће је доставити до 18. новембра.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЦИК: Више од 40.000 неважећих гласова на Косову

Тачан број чланова у проширеном саставу, који би ишли на "курс" знаће се тек уочи гласања, јер свака листа која се кандидује има право да именује два додатна члана по изборном месту, којих има око осам хиљада.

Бојан Клачар, извршни директор ЦеСИД и учесник преговора власти и опозиције на ФПН, каже да се ова организација од почетка залагала за то да сви контролори у изборном процесу прођу обуку у неком виду тренинг центра. Сада се РИК, како додаје Клачар, обавезао да све то спроведе у дело до избора.

Обука би, према идеји ЦеСИД требало да има три фазе:

- Важно је да обука буде практична и да се прођу све радње које чекају контролоре на бирачком месту. У првој фази то је примопредаја изборног материјала, а у другој симулација самог изборног дана, што обухвата све критичне тачке укључујући и попуњавање записника. На крају, ту су бројање и слање изборног материјала.

Напредњаци су предложили пакет мера које би требало да створе бољу атмосферу за одржавање избора - од формирања тела за контролу кампање у штампаним и онлајн медијима, оштрије контроле трошења новца за промоцију странака, избора неименованих чланова РЕМ до дијалога са РТС. Влада је већ усвојила неколико закључака о изборним условима, а најавили су и доношење низа нових мера.

ПЕЈИЋ: СТАБИЛНОСТ НАЈБИТНИЈА

ДИРЕКТОР агенције "Фактор плус" Владимир Пејић предлоге СНС за унапређење изборних услова види као корак ка успостављању амбијента да се парламентарни избори одрже у што нормалнијим условима и уз учешће свих странака.

- Наравно да опозиција увек има неке додатне захтеве и да жели у том малом политичком надметању да изађе као победник и пре самих избора. Мислим да је најбитнија политичка стабилност у држави, а да прави победник треба да буде изабран на изборима - каже Пејић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације