ПОТЕНЦИЈАЛНИ премијер тзв. Косова Аљбин Курти изјавио је да му договор са Београдом није међу приоритетима, а Србији поручује да би требало да се суочи са сопственом прошлошћу.

Курти је, у интервјуу "Гардијану", рекао да формирање владе очекује у року од месец дана, али да му приоритет није постизање договора са Београдом. Таксе на српску робу, како је рекао, неће укидати, осим у случају реципрочних мера Београда, под чиме подразумева обустављање међународне дипломатске кампање с циљем повлачења признавања косовске независности.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ђурић: Курти свакога дана доказује да је политичар екстрема

- Ако желе да започну дијалог, требало би да зауставе клевете у вези са нашим правом на државност. Србија би требало да се суочи са сопственом прошлошћу уместо да на Косово и Албанију гледа војним двогледом - рекао је Курти.

Британски лист наводи да ће нови косовски премијер ипак бити под међународним притиском да постигне споразум са Београдом, и подсећа да су САД поставиле новог специјалног изасланика за оживљавање дијалога. Курти је најавио и да ће његов програм у три фазе почети у оквиру дијалога "одоздо према горе" са косовским Србима о практичној сарадњи, после чега ће уследити преглед 33 договора у оквиру Бриселског споразума и, на крају, састанак са Ђозепом Борелом, новим шефом дипломатије ЕУ.

Док Курти већ кроји своју премијерску агенду, коначни резултати избора, на којима је његово "Самоопредељење" освојило највише гласова, још нису на видику. Према оцени портпарола ЦИК-а Ваљмира Ељезија, могуће је да се они саопште у првим данима новембра.

Око 3.700 коверата са гласовима из централне Србије које се налазе у Центру за пребројавање гласова у Приштини од 13. октобра, када је обустављено њихово отварање због наводних алергијских реакција службеника ЦИК, и даље се налази под надзором полиције. Њихова судбина зависиће од резултата експертизе 470 коверата који су послати у лабораторију у једну европску земљу, а исход тих анализа, према речима Стевана Веселиновића, српског члана ЦИК-а, требало би да буде познат до краја ове недеље. Тада ће се знати да ли ће њихово бројање бити настављено.

У међувремену, из болнице у Приштини пуштено је дванаест чланова изборне комисије, Албанаца који су били задржани због жалби на наводне алергијске реакције приликом отварања коверата из централне Србије. Вршилац дужности директора Клинике за заразне болести Линда Ајазај Бериша рекла је да је њихово здравствено стање добро и да је код њих искључена могућност заразних болести.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић јуче је изјавио да је очигледно да је покрајинска изборна комисија на КиМ на путу да постане светски шампион у дужини бројања гласова и изразио бојазан да се ту не ради само о бројању гласова, већ о вагању различитих политичких структура које чине ту комисију о томе како да утичу на политичку сцену у јужној покрајини.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Курти у Тирани доживео саобраћајни удес

НЕВАЖЕЋИ ЛИСТИЋИ

ЦИК у Приштини је саопштио и да прелиминарни резултати показују да су 40.732 гласачка листића - неважећа, а општине које предњаче по броју неисправних листића су Србица, Ново Брдо, Дреница и Подујево. Разлог за тако велики број неисправних листића још није утврђен.

ВУЧИЋ: ШТА ПРИШТИНА ЗАПРАВО ЖЕЛИ

БЕОГРАД не само да не гледа "војним двогледом" ка Тирани и Приштини, већ жели разговор и договор - поручио је председник Александар Вучић, реагујући на Куртијеву изјаву. он је навео и да се "Курти много дружи са Радом Трајковић, па би да уређује политичку сцену у Београду":

- Знам још једног који је рекао да сам готов до Светог Николе, прошле године. Харадинај, али је он изгледа пре мене завршио.

На констатацију да је Курти рекао да таксе неће укинути док Србија не дозволи њиховој роби слободан извоз, Вучић је истакао да не зна шта Приштина заправо жели.