Дачић изразио захвалност Краљевини Лесото за повучено признање независности Косова

Танјуг

21. 10. 2019. у 16:58

Дачић изразио захвалност Краљевини Лесото за повучено признање независности Косова

Фото: Танјуг

Током сурета Дачића и премијера Лесотоа, угледни гост повукао необичан потез

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић разговарао је данас са председником владе Краљевине Лесото Томасом Табанеом коме је захвалио на одлуци да повуку признање независности Косова.

Дачић је рекао да је Краљевина Лесото једна од 15 земаља која је суспендовала признање такозваног Косова и додао да Србија због тога дугује захвалност јер су прихватили наше аргументе да је реч о сецесији која може да направи проблеме и у другим земљама.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -ВУЧИЋ РАЗГОВАРАО СА ПРЕМИЈЕРОМ ЛЕСОТА: Захвалност за подршку око Космета

"Данас смо разговарали о више тема, а претходно је председник Србије Александар Вучић примио председника владе Лесото са којим је разговарао о његовој посети Африци идуће године", рекао је Дачић на конференцији за медије.

Он је истакао да је са Табанеом договорио да се направи "мапа пута" како са Лесотом може да се сарађује политички, и да се води рачуна о интересима обе земље, како да се ради на унапређењу економских односа, али и у области културе, одбране...

Дачић и Табане су потписали споразум о сарадњи у области одбране, а према речима премијера Краљевине Лесото, споразуми ће отворити врата да две државе сарађују у безбедносној политици, али и да појачају војну и економску сарадњу, научну и техничку, војно-медицинску.

"Имао сам плодоносне састанке са председником Вучићем са којим сам разговарао о проблемима, али и сарадњи у областима од заједничког интереса. Уверио сам председика Вучића о неизмерној подршци Владе Лесота када је у питању територијални интегритет Србије и повлачење признања КиМ као независне државе", рекао је Табане.

Наводећи да је Дачић већ раније посетио Лесото и да је он данас у Београду, Табане је оценио да је реч о чистој демонстрацији блиских и срдачних односа две земље.

Он је истакао да је сврха његове посете да поново укаже на снагу братских односа између Лесота и Србије.

Са председником Владе Лесота у делегацији су били министри спољних послова и трговине, али и његова супруга.

На крају конференције за новинаре, Табане је имао несвакидашњи потез када је реч о таквим приликама.

Новинарима је рекао да је срећно ожењен човек, а затим је позвао своју супругу да се придружу Дачићу и њему и да се заједно фотографишу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Bojan Zvornik

21.10.2019. 17:17

Bravo! Svaka čast...Samo tako nastaviti pa će i ovi "veliki" početi povlaćiti priznanje ne postojeće "države". Do godine u Prizrenu!