Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је забринут по питању евентуалне дестабилизације и ескалације сукоба у региону и да Србија чини све да до тога не дође, као и да наша земља мора да се наоружава, јер то раде све земље око нас.

"Ја сам увек забринут и радимо све да не дође до дестабилизације у реигону. И ова новосадска иницијатива са Албанијом и Северном Македонијом је за нас много важна, јер је то такође и мировна и политичка иницијатива, али и економски важна за нас", рекао је Вучић гостујући на Првој.

Каже да се наоружавају и Бугарска, Румунија, Мађарска, Хрватска и друге мање земље у складу са својим могућностима.

"Видимо ко са стране наоружава и Албанце на КиМ и које хеликоптере тржи Црна Гора и све то пратимо", рекао је председник Србије.

Додаје да не можемо да пратимо Румунију по новцу када је реч о наоружавању нити да купујемо систем које они купују, али да можемо земље попут Бугарске и Мађарске.

"Морате да размишљате о радарско - електронској борби и ометању, сада све ради на другом нивоу. Зашто се сви наоружавају у свету - више нема једног полицајца у свету, а има много играча", рекао је Вучић и подсетио на изреку боље бити годзила него бамби.

Казао је да је раније била једна годзила, док их сада има много више у различитим деловима света и да су поред САД, Кине и Русије, ту и Индија, Турска, афричке земље, Јапан, Индокина...

"Сви брину о себи и знају да више нема јединства, као што га је било када је 19 земаља напало Србију и сви гледају како да се заштите. Да ли ће то бити извор сукоба у будућности... Не смемо да будемо слаби, јер ће увек неко наћи ''лајбницов разлог'' ако смо лак плен. Не смемео да будемо бамби и зато се економски слажимо", нагласио је Вучић.

Председник се осврнуо на јучерашњу посету руског премијера Дмитрија Медведева и његову реакцију да вежбу српске војске на аеродрому у Батајници.

Прочитајте још: ВУЧИЋ ПОСЛЕ САСТАНКА СА МЕДВЕДЕВИМ: Срби и Руси снага против фалсификовања историје; Сусрет са Путином у Сочију

- Ми смо мала земља а Русија је велика сила. Мислим да су нам односи поверења на највишем нивоу у највећем делу мислимо исто. Јуче смо потписали неколико важних споразума, Ваљево -Врдница пруга коју ћемо имати за 3 или 4 године до црногорске границе, практично нову, краће ћете путовати, много споразума смо потписали. Поново смо разговарали о војнотехничкој сарадњи. Медвдев је рекао да се много и Београд променио, да је лепши град, да је много тога урађено - рекао је председник.

- Војска вам је као политика, играте шах на више начина.

Вучић је навео како је Медведев похвалио српску војску рекавши да је она много боља него пре десет година

- Русија је једна велика сила, а ми смо мала земља, и ја сам веома задовољан што имамо веома добре односе са њима. Имали смо конкретне разговоре и потписали врло важне споразуме, од војно-техничке сарадње до враћања изгубљене странице Миросављевог јеванђела које је веома важна за наше наслеђе - рекао је Вучић.

Подсетио да је да смо пре шест година имали први авио-митинг са једним МИГ 29, који је ускоро после тога изашао из употребе, и два МИГ 21, а од борбене авијације, бомбардера, нисмо имали ништа.


ВРАТИЛИ СМО ПИТАЊЕ КИМ, АЛИ НАМ ИЗГЛЕДИ НИСУ ПРЕВЕЛИКИ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је разумео шта је америцка, а шта европска идеја о Косову и Метохији и да није срећан због тога.

Он је додао да је имао добар разговор са изаслаником Беле куће Ричардом Гренелом.

Разговор је био добар и отворен, Гренел је способан цовек, разумели су се добро, рекао је Вучић за тв Прва упитан да прокоментарише разговор са Ричардом Гренелом и зашто је сам писао белеску после разговора.

"Нисам срећан исходом како га виде Американци, не бих то коментарисао, рекао је Вучић додајући да је зато све записао у службеној белешки.

Он је истакао да је позиција Србије веома тешка и да се дуги низ година боримо да економски напредујемо и не угрозимо позицију Србије.

"Успели смо да вратимо питање Косова на велика врата, када је када је за многе то питање било завршено", рекао је Вучић.

Он је истакао да је у нашој јавности увек лаксе бити против, а не понудити ниста.

"Слусао сам глупости и нападе свих могућих о разграницењу, а немају појма ста говоре", приметио је Вучић.

"Људима је најлаксе да казу ''ми смо против поделе или разграницења'', а ко нам је нудио? Нико никада нам није нудио разграничење, јер је за њих Косово целовито, независно и тацка", рекао је српски председник.

То сто ми Срби себе дозивљавамо као светску силу, то, каже, показује колико смо несвесни своје ситуације и не разумемо да нисмо сами на свету и ста се догодило 99, 2010, 2011...2012...".

"Ми смо подигли углед земље у свету и успели да вратимо питање КИМ, али немојте да будете оптимисти да су наси изгледи превелики", поручио је Вуцицћ.

Он је навео да морамо да чувамо нас народ, бедбност, да бринемо о њима, фиансирамо здрвство школство, пензије, помаземо кад уведу санкције, ембарго на робу..., да се сналазимо и снабдемо их за 48 сати. Јер то је наса брига.

"А људе који ће да вам причају да је Зрце или Ђаковица ''старо српско место'', њих пошаљите тамо. Тијанић је рекао ''Косово је најскупља српска реч, али нико неће да зиви тамо''", подсетио је Вучић и навео да не жели да се јуначи, јер је то неодговорно.


КУРТИ ЈЕ ОТВОРЕНА ПРЕТЊА, АЛИ НИКО НЕЋЕ УГРОЗИТИ СРБЕ НА КИМ


Председник Србије Александар Вучић рекао је да изјаву Аљбина Куртија, да ће решити највећи проблем Приштине - присуство Србије на северу, разуме као отворену претњу, али је поручио да нико, па ни Курти, неће моћи да угрози Србе.

„Не желим да одговарам увредљивим речником. Могу само рећи да неће угрозити Србе“, казао је Вучић гостујући на телевизији Прва.

Каже да су Албанци ужасно нервозни, јер виде да им не иде како су планирали.

Они, каже, данас раде оно што смо ми радили у време пред крај социјалистичког периода, дд 1987. до 1995, када смо имали "лојалне Албанце", а нисмо разумели да постоји огромна већина Албанаца који су против тога.

„Данас они проналазе Раду Трајковић и Рашића, оне који имају два одсто подршке Срба. За разлику од нас раније, када је постојао јендопартијски систем, они данас егзактно могу да виде ко колику подршку има. Сада сте измерили да немају један одсто, али хоћете да радите са њима, а нећете са онима који заиста представљају српски народ. Нисам срећан због тога, али радостан што правите грешке као ми“, истакао је он.

Вучић је причу о наводном тровању гласачким листићима из централне Србије назвао најглупљом фарсом.

Казао је да сви знају да нема ништа иза тога и да је то потрвдио и албански доктор.

„То је била инфекција, једна због гласова које је добила Српска листа, што је толико инфективно деловало да су то морали да ураде, а друга што су правили рачунице да ли би и како да убаце Пацолијеву странку. Зато су направили скандал“, објаснио је он.

Према његовим речима нема ни отврова, ни никакве инфективне реакције, да је све будалаштина која показује ниво нервозе и на шта су све спремни.

„То показује да су веома опасни И зато сам и рекао да нечег као 2004. када су из ДОС-овог режима дозволили погром над Србима, као ни Олује, никада више неће бити. Много смо огњишта у прошлости изгубили и то више нећемо дозволити”, казао је он.

Рекао је да је упутио поруку ЕУ, шаљиву, да ли смо отровали Албанце Антраксом или Новачоком.

"За Мају Коцијанчић имао сам увек једно друго питање, а тиче се права Срба у Словенији. Ја сам направио шалу, јер цео свет је видео причу о тровању, проалбански медији писали су о тровању из Србије, сада ћуте као заливени“, објаснио је он.

Указао је да људи у Србији нису спремни да чују истину, јер имају нежне уши, и највише воле да слушају бајке, како је ММФ завео колонијално ропство, како ћемо да будемо неуништиви, све да протерамо преко Проклетија.

„Ја нећу да лажем људе“, поручио је он поводом својих изјава о реалном стању на Косову и Метохији.


РЕДОВНИ ИЗБОРИ У МАРТУ ИЛИ АПРИЛУ, ЈОШ СЕ НЕ ЗНА ДАТУМ


Србија ће имати редовне изборе у марту или априлу, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић додајући да се још не зна тачан датум.

"Избори ће бити у марту или априлу, то сад они морају да одлуче који је то датум, али редовни избори нормално", навео је Вучић.

Како је рекао, демократија је таква да морате да имате изборе на сваке четири године, а не на пет година, на пример, јер сте слаби, па вам избори не одговарају.

Рекао је да би волео да они који заговарају бојкот изађу на изборе да би се видело тачно колику подршку имају међу грађанима.

НАВИКАО САМ ДА САМ ЗА СВЕ КРИВ


Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је научио на то да је увек свима за све крив, да га не боле увреде, осим када су упућене његовој деци, али да му смета што нико неће да призна да је у нешто уложен велики напор и да су ствари боље него што су биле раније.

Осврнуо се на случај жене која је претила његовој деци преко Твитера, а против које се води процес, и рекао да би волео да слободно оде кући.

Поводом њеног објашњења да је то урадила јер је била изреволтирана тиме што једна осигуравајаућа кућа није хтела да "покрије" трошкове хоспитализације у једној болници у Аустрији, Вучић примећује да то "чак ни са Србијом нема везе", али да то разуме, да је свакоме за све крив.

"Спреман сам чак и да са њом упознам своју децу да види да нису баш такави скотови, за разлику од друге", каже Вучић.

Како каже, када на фудбалским утакмицама 20, 30 хиљада људи скандира "Вучићу, педеру", нису баш погодили, али ако је реч о моралној карактеристици, онда се пита зашто?

"Зато што сам им омогућио да имају више новца него икада? Зато што имају веће успехе него што су их имали ? Шта сам вам урадио? Али, неко мора да буде крив,на то сам научио и најлакше је да то будете ви", додаје Вучић.

Илуструје то примером утакмице Црвена звезда-Олимпијакос.


"На полувремену кажу - Вучићу, ђубре једно, Терзићу - стоко једна. Завршила се утакмица - па није баш тај Вучић тако лош, Терзић геније. То смо ми и тако вам је на дневном нивоу", наводи Вучић.

Истиче да га не боле ни увреде, само му смета када му нападају децу, али му највише смета кад уложи велики напор у нешто, а нико не сме да каже да је то лепо или добро.

"Возите ролере на променади Беогарда на води и мислите да је лепо, али не смете то да кажете. Неће људи да кажу, јер никад ништа није добро. Јесте тај Вучић арогантан, овакав, онакав, али тај човек ради сваке суботе и недеље али то нико не сме да каже да не би доживео да му кажу да је проститутка", закључио је он.

ВУЧИЋ: ВАЖНО ДА ЉУДИ ЖИВЕ БОЉЕ,ПОВЕЋАВАМО ПЛАТЕ И ПЕНЗИЈЕ


Председник Србије Александар Вучић је рекао данас да је најважније да људи живе боље и додао да ће плате и пензије бити и даље повећаване.

Ове године се плате мединциским сестрама подижу за 15 одсто, јавном сектору за девет, научним радницима и лекарима 10 одсто, а пензионери ће добити и једнократну помоћ од по 5.000 динара, рекао је Вучић за Прву тв.

Просечна плата ће ускоро бити 510 евра, каже и одбацује тврдње неких да ће плата пасти у јануару, наводећи да се тада повећава минималац, па ће просечна плата изности 511 евра.

"Резултати су добри, морају да буду још бољи и зато излазимо са Националним инвестиционим планом од 10 милијарди евра", каже он.

Вучић је поручио да ће живот у Србији бити све бољи и да ће и следеће године бити повећање плата и пензија и нагласио да је то могуће само када се сачува фискална стабилност.

Подсетио да је динар на истом нивоу са евром већ годинама.

Такође, Вучић истиче да је поносан на аутопутеве и шта је све изграђено у нашој земљи.

"Понасан сам, јер ће то да остане када се сам склоним са власти, пошто ме они победити не могу, јер не можете нерадом и без плана и неистином да побеђујете", нагласио је Вучић.


Поручио је да ће се постарати да једнако добри и бољи од њега дођу после њега и да Србија настави узлазномом линијом и да буде чврста, снажна, слободна, независна и да буде све богатија, као и да људи буду све богатији.

Додао је да Србја полако престиже земље у региону по просечној плати и да је у Црној Гори пре три године просечна плата била 511 евра , а код нас 340 евра, док ће сада код нас бити 511.

Он је навео да је БиХ имала 70 евра вишу просечну плату од нас, али да смо их претекли и да ћемо ускоро имати за 50 евра већу просечну плату.

Такође, додаје да је Хрватска имала 830 евра када смо ми имали 340, док сад имају 850 и да ће Србја полако да им се приближава.

"Трошко живота су у Србји и даље значајно мањи, цена струје убедљиво најнижа у Европи, чак и од цене у Северној Македонији", нагласио је Вучић.

ВУЧИЋ О ОРБАНУ, РАМИ, ЗАЕВУ...

Председник Србије Александар Вучцих рекао је данас да опозиција тражи сваки начин да га на силу сруши, па тако праве и бесмислене паралеле са лидерима из окружења, попут мађарског премијера Виктора Орбана.

Вучић каже да је увек признавао изборне резултате, а да се опозиција служи лажима и погрешним тумачењима, јер нема реалну снагу.

"Па ћете сада да видите како Орбан пада, дуго ћете то да чекате", рекао је Вучић на тв Прва упитан да ли страхује да би и његова власт могла да се окрњи као Орбанова у Будимпести.

Он оцењује да они који тако мисле појма немају о политици и њоме се само површно баве.

Напомиње и да Орбан није изгубио у Будимпешти и да тамо никада није ни имао више од 35 одсто.

Сматра и да је Орбан већи лидер од њега, јер је успео да подигне привредни раст Мађарске на 5,5 одсто, да узива велику популарност и наводи да та земља никад није била јача.

Зато каже и да не мисли да неко може да победи Орбана у Мађарској.

Такође наводи и да је поносан на пријатељство са њим.

"Ми смо допринели поверењу и помирењу између Срба и Мађара", каже Вучић.

Говорећи о одбијању ЕУ да Северној Македонији и Албанији одреди датум за почетак преговора, Вучић каже да је на то упозоравао лидере тих земаља и да је такав исход очекивао, мада су се они надали другачијем.

Каже и да му је премијер Албаније Еди Рама посла поруку да је био у праву што се тиче европског односа према региону.

Наводи да је разумео и указивао шта ће се дестии и са Северном Македонијом и са Албанијом и да је то рекао Рами и Зорану Заеву недавно у Новом Саду.

Каже да је Заев био црвен у лицу и није веровао да неће добити зелено светло.

ВУЧИЋ О КРУШИКУ И БРУТАЛНОЈ КАМПАЊИ ДЕЛА ОПОЗИЦИЈЕ

Председник Александар Вучић рекао је данас да суштина "случаја Крушик" нема везе са фирмом оца министра Небојше Стрефановића, нити ту има нелегалних радњи, већ је позадина лансирања те измишљене ефере, као и у другим случајевима, сасвим друга, а то је идеја да се бруталном кампањом ућуткају сви који се супротстављају делу опозиције, чак, каже, и унутар његове Српске напредне странке.

Александар Обрадовић, рекао је Вучић за Прву тв, не може бити збуњивач:

"Ако хоће да буде узбуњивац морао је да пријави или тузиластву или овлашценом органу у фабрици. Ниста од тога он није урадио", истиче Вучић.

"Радио је то због нечег другог", навео је Вучић и додао да је Обрадовића мајка запослила у Крушику 2005, као и његову девојку.

Реч је о томе да се направи кампања против Небојсе Стефановица, а цео случај, каже, нема везе са његовим оцем.

"Ни са чим нема везе", каже и додаје да се и та и друге афере измишљају против сваког ко се супротстави агресивном делу опозиције.

Истакао је да ни Обрадовић не каже да је било нелегалних радњи, већ само прича о цени.

"И то се тиче Југоимпорт СДПР и никакве везе нема са фирмом Стефановића. То је фирма један, два или три посто", казао је Вучих.

Нешто је друго у питању, понавља Вучић и наводи да део опозиције покушава бруталном кампањом против свих који им се супротставе да утичу на људе унутар СНС.

"Они се својим бахатим и безобзирним понасањем према свима који се супротстављају, који зеле нормалну Србију на храбрију нацин, воде бруталну кампању против њих да би направили унутар моје странке секту", рекао је Вучић на тв прва.

Напоменуо је да од многих коалиционих партнера и не очекује да нешто кажу, а ћуте, каже, као заливени, сем ако треба нешто да добију.

"У мојој странци направили су секту од 80 одсто људи који ћуте као заливени и на исти начин напада ове исте који су мета свакога дана. Они су ушли - немој нас да дираш, нећемо ни ми тебе. Ја у томе нећу да уцествујем, да плаћам рекет некоме да ме не би нападао", казао је Вучић.