ВИШЕ од 5.000 српских полицајаца и припадника тајних служби, али и око 30 руских безбедњака, обезбеђиваће посету премијера Русије Дмитрија Медведева у суботу Београду.

Како је потврђено "Новостима", безбедност у граду ће бити подигнута на највиши ниво, а 5.000 полицајаца је неопходно пошто је планирано да Медведев за 12 сати, колико би требало да проведе у Београду, посети чак осам локација, па ће свака деоница бити безбедносно сервисирана целог дана.

Прва станица руског премијера, након што слети на Аеродром "Никола Тесла" где ће га дочекати председница Владе Ана Брнабић, биће војни аеродром "Пуковник пилот Миленко Павловић". Ту ће заједно са председником Србије Александром Вучићем присуствовати приказу способности Војске Србије, а затим Медведева чека згуснут распоред.

Прочитајте још - Медведев и на Калемегдану, планирано обраћање у парламенту

Планиран је свечани дочек испред Палате "Србија", разговори и радни ручак са премијерком Аном Брнабић и члановима делегација двеју држава, као и потписивање више билатералних споразума. Следи обраћање посланицима у Народној скупштини, обилазак Спомен-гробља ослободилаца Београда и Споменика црвеноармејцу.

Након разговора у четири ока са Вучићем у Председништву који би по плану требало да трају 45 минута, Медведев ће посетити и Калемегдан, положити венац на споменик "Смрт фашизму, слобода народу" и поздравити окупљене грађане.

фото А.Станковић

Гост из Русије присуствоваће и свечаној академији поводом 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, у Сава центру.

Како сазнајемо, Вучић ће руском премијеру приредити и вечеру у Дому гарде, а предвиђен је и културно-уметнички програм.

Прочитајте још - Медведев поново у Београду?

СПОМЕН-ПЛОЧА ЦРВЕНОАРМЕЈЦИМА

ЗАМЕНИК градоначелника Београда Горан Весић објавио је на свом фејсбук- профилу да ће у част прославе 75 година од ослобођења српске престонице од фашистичког окупатора на Тргу републике бити постављена плоча на месту на коме је од 1944. до 1954. године почивало 940 бораца Црвене армије. Они су дали живот за слободу нашег града, а данас почивају на Гробљу ослободилаца Београда.