Курти није ни засео, а укида ЗСО!

Д. Р. Ђ. - Д. З.

18. 10. 2019. у 10:02

Курти није ни засео, а укида ЗСО!

AP Photo

Прихватљиво му једино да Срби на КиМ имају национални савет

ЗА оно што је пре шест година у Бриселу потписао Хашим Тачи, тадашњи премијер привремених институција у Приштини, Аљбин Курти, који претендује да буде на тој истој функцији, каже да је мртво слово на папиру. Реч је о Заједници српских општина, чије формирање је једна од обавеза које је Приштина преузела на себе у априлу 2013. године.

Лидер покрета "Самоопредељење", који је добио највише гласова на изборима за косовски парламент 6. октобра, позива се на одлуку Уставног суда у Приштини из 2015. који је прогласио да је ЗСО у супротности са уставом Косова, и поручује да да ЗСО не може да се оствари јер је противуставна. Уместо тога, он је за НИН поручио да би Срби на Косову могли да имају свој национални савет "као Албанци у Прешевској долини".

Потпредседник Српске листе Игор Симић каже, за "Новости", да није ретка ситуација да предизборне изјаве албанских политичара остану на улици, када се преброје гласови грађана, као и да је формирање ЗСО међународна обавеза Приштине с којом ће пре или касније морати да се суочи:

Прочитајте још - Аљбин Курти прави "Велику Албанију" са Рашићем

- Неко мора објаснити албанским лидерима да преговори и потписани договори нису "шведски сто" са кога се могу бирати делови које желите да испуните. Исто тако, подсећам их да политика мржње према свему што је српско или у интересу српског народа није и неће помоћи у решавању проблема КиМ. Рефлекс да се увек буде против Срба мора престати уколико неко мисли да буде власт у Приштини.

Прочитајте још - БЕЖАО ИЗ СРБИЈЕ ПРЕОБУЧЕН У ЖЕНУ, ЗАТВАРАН ЗБОГ ТЕРОРИЗМА: Ко је Аљбин Курти, лидер "Самоопредељења"?

Да Курти оваквим ставом претпоставља унутрашње законодавство обавезама које су настале на међународном нивоу, као резултат договора под покровитељством ЕУ, указује и Владислав Јовановић, некадашњи шеф дипломатије:

- Треба се међутим сетити да међународна заједница ни до сада није показивала интерес докле се стигло са формирањем ЗСО и да је запад од тога дигао руке. Никада није било директних захтева да се обавезе Приштине испуне. Из тога се може закључити да је све било унапред срачунато да се од Србије изнуде уступци којима би се заокружила тзв. косовска независност, а да Косово не мора да чини било какве уступке.

Фото Танјуг

РАМУШОВЕ МИНЕ

И ПРЕМИЈЕР у оставци самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај,током свог мандата сматрао је да је добро што је Заједница српских општина стопирана и говорио како се нада да Уставни суд Косова никада неће дати одобрење за њено формирање изван уставних оквира, односно да она буде посебан ниво власти, са аутономијом.

ПОРУКА ВУЧИЋА ПРИШТИНИ: УПРИСТОЈИТЕ СЕ!

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић оценио је као причање глупости Куртијеву најаву да ће ако укине таксе увести реципрочне мере Србији. Он је косовским Албанцима поручио да се упристоје, да поведу рачуна и схвате да "не могу да нас малтретирају", јер "не зависимо ми од вас него ви од нас". Тек кад се упристоје, како је додао, биће разговора.

Гостујући на ТВ Пинк, председник је истакао да неће да лаже народ и да каже да је Косово део Србије, али "није цело наше, али није ни њихово":

- Компромис није да Србија све изгуби, а да Албанци све добију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

друг Чабор

18.10.2019. 11:12

није проблем што Аљбин неће ЗСО, него што од нас нико не тражи да се све што је потписано у том несрећном бриселском споразуму укине, а односи се на силне уступке Србије од међународног позивног броја, укидања свих српских институција, успостављање правог граничног прелаза за централном Србијом...једноставно, нема ЗСО, нема ни ништа од свега потписаног до сада! а ако је то немогуће, мора да одговара онај који је то све дао, а за узврат ништа није и неће добити!

RosaLux

18.10.2019. 11:38

Ah, Kurti, ko je on, verovatno želi da pokaže hrabrost pred svojim šipćarima, jer osim njih niko drugi nije impredioniran sa njim! Psi laju, vetar duva...

sMILE

18.10.2019. 12:03

Insistirati na sprovođenju dogovorenog i potpisanog. Albanci se pozivaju na Ustav jer je njihov plan da ponude ZSO za priznanje. To sprečiti isticanjem da i mi imamo Ustav.

Dymitr Ogonowski

18.10.2019. 13:50

@sMILE - Srbija ima Ustav. Ali Vucić, na zalost" neće vratiti ustavni red na KiM.

naranca

18.10.2019. 12:36

----''ZA ono što je pre šest godina u Briselu potpisao Hašim Tači, tadašnji premijer privremenih institucija u Prištini, Aljbin Kurti, koji pretenduje da bude na toj istoj funkciji, kaže da je mrtvo slovo na papiru''-------ohohohhohoo...Mnogo toga moze biti mrtvo slovo na papiru!!!!!!!!

vaso

18.10.2019. 12:57

Полако Курти, без наглих покрета и великих речи. све се можемо договорити , јер свака игра свака ,свака и добија.

dobrovoljac

18.10.2019. 13:11

Jos jedan pokazatelj nedoraslosti nasih politicara situaciji pa zasto nepovuku.sve sto je Srbija ucinila po Briselslom sporazumu ili neudje vojskom i policijom na sever KiM

RUSI PRIVODE KRAJU POSAO U SIRIJI

18.10.2019. 13:33

OTVORICE SE NOVA BAUSTELA, i onda ce Kurti i ostali Kurtoni morat da pljivaju za Italiju.

Goran ali ne Bot

18.10.2019. 15:08

Ni Tači ni Haradinaj nisu radili ništa na uspostavljanju ZSO a mi smo uradili sve i pri tom smo naterali Srbe na Kosovu da izglasa ju i budu u vladi Haradinaja koja je rekla - Nema ZSO. To je samo dokaz da je naša politika vođenja pregovora katastrofalno loša. Pa ko jos ispuni sve iz nekog sporazuma dok druga strana otvoreno tvrdi da neće ispuniti svoje obaveze? Ovo je ili ozbiljna nesposobnost ili namerno nanošenje štete Srbiji.

Goran ali ne Bot

18.10.2019. 15:17

ZSO nije ni formiran da bi ka ukinuli. Uz sve uspehe ove vlasti koja je vodilav3:0 pa 4:0 pa sad 10:0 mi smo uradili sve a oni nista. Ispada da smo stalno postali autogolove i da se semafor gledao u odrazi na ogledalu. Tako ispade da mi u stvari gubimo 10:0.

maniks

18.10.2019. 15:59

Sa najvecim zaljenjem i tugom konstatujem da su siptari ispali mnogo pametniji i sposobniji od nasih politicara. Rezultat ove vlasti prema Kosovu je ispod nule i nedostojan komentarisanja.Amin.