Парламентарци усвојили Београдску декларацију

Танјуг

17. 10. 2019. у 19:19

Парламентарци усвојили Београдску декларацију

Фото Танјуг

Посланици из више од 140 земаља света усвојили су, у оквиру 141. заседања Интерпарлаемнтарне уније (ИПУ) Београдску декларацију којом су потврдили посвећеност миру и међународном праву
Посланици из више од 140 земаља света усвојили су данас, у оквиру 141. заседања Интерпарлаемнтарне уније (ИПУ) Београдску декларацију којом су потврдили посвећеност миру и међународном праву које је, како се наводи, темељ светског поретка.

У документу се наводи да парламенти подржавају начела из Повеље УН и потврђују да је бољи свет могућ унутар међународног поретка заснованог на владавини права.

“Изражавамо подршку мултилатералним институцијама, са Уједињеним нацијама у свом центру,осмишљеним да проналазе решења за заједничке изазове, решавају спорове између држава, обезбеђују одговорност за геноцид, ратне злочине и злочине против човечности, да се боре против некажњивости и проверавају да ли се државе придржавају својих међународних обавеза”, пише у декларацији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Vučić: Svet dijaloga i kompromisa je moguć, mi smo slobodna i nezavisna zemlja koja želi da sa svima gaji prijateljstvo (FOTO)

Указује се да свет сведочи о озбиљним нарушавањима међународног хуманитарног права, као и о сталним кршењима основних начела, принципа и темеља начела међународног права, попут поштовања територијалног интегритета и политичке независности држава…

Како се наводи, непоштовање споразума о клими, трговини и разоружању такође се сматрају кршењем међународног права са великим последицама на развој, благостање и глобалну безбедност.

Декларација осуђује свако деловање које није у складу са међународним правом и у том смислу позива на уједињење у оквиру ИПУ како би парламенти подстицали промене које ће визију о бољем свету претворити у реалност.

Током расправе у Београду препознато је више начина за обављање парламентарних активности у погледу обликовања и примене међународног права, и ту сврху већег доприноса регионалне сарадње.

Истакнуто је да је регионална сарадња суштинска компонента у јачању међународног правног поретка, која доприноси мирном решавању спорова и успостављању одрживог мира.

У вези са тим радиће се на активном подржавању регионалних иницијатива које имају за циљ подстицање политичког дијалога и заједничких пројеката који могу повећати поверење и разумевање, шириће се добре праксе И формулисати предлози за конкретно заједничко деловање, јачаће се механизми транспрантности и одговорноности на нивоу регионалних и глобалних организација.

Такође, парламентарци из целог света су усвојили резолуцију о остваривању универзалне здравствене заштите, као и резолуцију о климатским променама.

Београд је у претходних пет дана био светски центар парламентарне демократије и окупио је на 141. заседању ИПУ више од 2.000 учесника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Kangaroo

18.10.2019. 03:03

Bila je to samo jedna od mnogih bla bla...konferencija koje uvek zavrse usvajanjem nekakve deklaracije koja nikoga ne obavezuje i koju vec sutradan svi zaborave. Da li ce nakon konferencije doci do pomaka u postovanju medjunarodnog prava? Iskustvo nas uci da nece.