Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас министра спољних и европских послова Словачке Републике и председавајућег ОЕБС-у Мирослава Лајчака.


Председник Вучић је изразио велику забринутост због дешавања на северу Косова и Метохије и упозорио да Приштина једностраним и провокативним актима изазива напетост и погоршање безбедносне ситуације. Он је министру Лајчаку посебно указао на манипулације са наводним тровањем приликом пребројавања гласачких листића и то искључиво косметских Албанаца, упитавши који је то отров који делује на националној основи и затраживши да се спроведе свеобухватна истрага, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.


"Председник Вучић је изразио захвалност што Словачка, упркос притисцима, истрајава на принципијелном ставу да не призна тзв. Косово. Имајући у виду и председавање Словачке ОЕБС-у, он је нагласио да је веома важно да та организација сачува статусно неутралан приступ, посебно у раду њихове Мисије на Косову и Метохији", саопштено је.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Лајчак: Реалност Косова је да није признато од пет чланица ЕУ; Србија не би требало да потписује уговор са Евроазијском унијомШеф словачке дипломатије Лајчак је рекао да је Западни Балкан у фокусу председавања Словачке ОЕБС-у и да са великом пажњом прати ситуацију на КиМ.


Председник Вучић и министар Лајчак су се сагласили да су односи двеју земаља веома добри и да интензиван политички дијалог доприноси и напретку економске сарадње.


ПРЕДАХ ОД ОЗБИЉНИХ ТЕМА УЗ ПОГЛЕД НА БЕОГРАД


Председник Србије Александар Вучић састао се данас са министром иностраних послова Словачке Мирославом Лајчаком, који је у својству председавајућег ОЕБС-у учествовао на Скупштини Интерпарламентарне уније у Београду.


Вучић и Лајчак разговарали су у згради Председништва Србије, а предах од озбиљних тема, направили су на тераси где је председник свом госту показао панораму престонице.


"Поред озбиљних разговора о будућности региона, Мирослав Лајчак и ја нашли смо мало времена да разговарамо о Београду и његовим лепотама", написао је Вучић на Инстаграм налогу "Будућностсрбије", уз неколико фотографија са Лајчаком.