Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић састао се у Чилеу са белоруским колегом Јуријем Карајевим, са којим је разговарао о повлачењу апликације такозваног Косова за пријем у Интерпол.

Прочитајте још: Председник Србије: Нема ништа од прекрајања исхода избора, што сте лагали? Мала тактичка победа у Интерполу; ЕУ и Британија да реагују

Стефановић се захвалио Белорусији на принципијелној подршци суверенитету Србије и рекао да повлачење апликације представља победу међународног права и поштовање угледа Интерпола, као најстарије међународне полицијске организације.

Министар, који предводи српску делегацију на 88. Генералној скупштини Интерпола у Сантјагу, истакао је да јучерашња победа представља успех Србије, али и свих држава које поштују међународно право и Повељу Уједињених нација, саопштио је МУП.


Прочитајте још: КАКО СЕ ВОДИЛА ЖЕСТОКА ДИПЛОМАТСКА БИТКА У ИЗВРШНОМ КОМИТЕТУ ИНТЕРПОЛА: Уз нас Русија, Бразил, Аргентина и Ангола

Стефановић и Карајев разговарали су и о наставку сарадње Србије и Белорусије у области унутрашњих послова, са посебним фокусом на будућу сарадњу специјалних јединица.

Такође, тема састанка двојице министара била је и сарадња полиција у борби против организованог криминала и тероризма, а Стефановић је позвао Карајева да посети Србију.
СТЕФАНОВИЋ: ПОБЕДА СРБИЈЕ И ПОШТОВАЊА ПОЛИЦИЈСКОГ РАДА

Повлачење кандидатуре такозваног Косова за чланство у Интерполу је победа Србије, али уједно и победа поштовања полицијског рада и уважавања експертског карактера ове организације, изјавио је потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Стефановић је током 88. Генералне скупштине Интерпола, која се одржава у Сантјагу у Чилеу, разговарао са директором кипарске полиције Кипросом Михаелидесом.

Он се захвалио Кипру на подршци Србији и истакао задовољство што ће две државе имати заједнички став и током следеће Генералне скупштине, која ће се одржати у Уругвају, саопштио је МУП Србије.

Директор кипарске полиције истакао је задовољство полицијском сарадњом двеју држава, док је Стефановић оценио да је ова сарадња веома добра.

Они су разговарали и о наставку и даљем унапређењу сарадње две полиције у области борбе против организованог криминала, нарко-трафикинга, борбе против тероризма и прања новца.