Могерини: Са Балканом у ЕУ онемогућити рат на континенту

Танјуг

15. 10. 2019. у 20:54

Могерини: Са Балканом у ЕУ онемогућити рат на континенту

Фото Танјуг / АП

Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини изјавила је да ЕУ мора да стабилизује и уједини сопствени континент увођењем Западног Балкана у Унију
Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини изјавила је данас да ЕУ мора да стабилизује и уједини сопствени континент увођењем Западног Балкана у Унију.

"Како би учинили рат немогућим на нашем континету, потребно је да ујединимо Европу уводећи Балкан у ЕУ ”, поручила је Могеринијева.

Она је у говору о "Улози ЕУ као глобалног играча” на Универзитету Окфорд нагласила да ће Европа бити јака глобална сила само ако заврши посао на стабилизацији сопственог континента и ако учини да се рат више никад не догоди у Европи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Могерини и лидери Западног Балкана подржали наставак дијалога Београда и Приштине

То ће се, према њеним речим, постићи једино ако се континент уједини односно и Западни Балкан постане део Уније.

”Последњих година имали смо значајне кораке, почев од споразума између Грчке и Северне Македоније, а важан напредак је и поред тешких препрека , постигнут у дијалогу Београда и Приштине”, навела је Федерика Могерини.

Она је оценила да су свих шест партнера у региону спровели кључне реформе, а да су лидери и народи са Западног Балкана постали свесни важности међусобне сарадње.

"Да би консолидовали напредак на Балкану сада је време да отворимо приступне преговоре са Северном Македонијом и Албанијом. Надам се да ће наши лидери донети праву одлуку у наредним данима”, закључила је Могеринијева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Nikola Kostić

16.10.2019. 09:55

Sve države koje su nas ubijale i to masovno dobile su nagradu, članstvo u EU. Iz toga možemo da zaključimo da mi tu nećemo biti nikada!

čiča

16.10.2019. 17:11

@Nikola Kostić - Tursku zamajavaju više od trideset godina pa ništa od prijema

čiča

16.10.2019. 17:10

Dakle kolonizovati balkan a onda će svi morati da rade ono što narede nazovi političari iz Brisela , posvadjati Srbe sa Rusima i nemati problema . Kako su prošle u toj nacističkoj tvorevini Bugari , Rumuni , da li im je bolje nego što je bilo ? I sad su poslednje zemlje evrope i kao i hrvatska , albanija samo služe za deponovanje sveg mogućeg evropskog otpada , nuklearnog , hemoskog , farmaceutskog. Hvala ja to sigurno ne želim