Ана Брнабић: Није ми потребна функција у СНС

Милан БАБОВИЋ

уторак, 15. 10. 2019. у 23:30

Ана Брнабић: Није ми потребна функција у СНС

Ана Брнабић, Фото Жељко Кнежевић

Председница Владе Србије: Желим да радим са младима, највећу подршку сам добила и пре него што сам постала члан

НАЈВЕЋЕМ броју странака је циљ да победе на изборима, а СНС-у је циљ да мења Србију набоље. То је велика разлика, због чега сам осећала да желим чланством лично да подржим напредњаке. Функција у странци ми није потребна - највећу подршку СНС-а добила сам и пре него што сам постала члан, када су ми указали највећу могућу част и предложили ме да постанем председница Владе Србије. Захвална сам Александру Вучићу што је веровао у мене и позвао ме да мењамо Србију заједно, и СНС-у што ме је подржао. У странци бих волела да радим са младим људима, који ће сутра имати одговорност за то како наша земља изгледа.

Ово су разлози који су премијерку Србије Ану Брнабић недавно навели да приступи најјачој партији у држави. Она, у интервјуу за "Новости", наводи и зашто се одлучила да уђе и у страначку арену:

- СНС је показао да је странка која брине о људима, а не о популарности. Када су добили поверење грађана, преузели су одговорност и спровели тешке мере које су биле неопходне да се наша земља извуче са ивице амбиса. Те мере би многи окарактерисали као политичко самоубиство, зато их други нису спроводили. СНС је више бринуо о земљи него о странци, и грађани су их наградили. СНС је такође једина странка која, након победе на изборима, није мислила да је завршила посао и да је време да ужива у повластицама и привилегијама, већ је победу на изборима третирала као почетак марљивог рада.


* Почиње, изгледа, и убрзавање решавања питања КиМ. Намере да се у дијалог директно укључе, осим САД, показују и Француска и Немачка. Да ли би, с обзиром на то да је реч о државама које су признале Косово, било природно да за сто позовемо Русију и Кину?

- На дијалогу Београда и Приштине данас инсистирају земље које су 2008. подржале једнострано проглашену независност, што показује да је ова тема далеко од решене, као што су то многи сматрали. Позиција Србије је данас потпуно другачија него што је била, и то је резултат свега што је годинама радио председник Вучић. Показао је лидерство противећи се замрзнутом конфликту и одбио да гура проблем под тепих остављући његово решавање генерацијама које долазе. Није калкулисао са својим рејтингом, и то је препознато у међународној политичкој арени. Што се дијалога тиче, ми се не слажемо са САД, Немачком и Француском по питању статуса КиМ, али је важно да о томе разговарамо. Подршка Кине и Русије нам је веома значајна. У сам дијалог је добродошао свако ко је спреман да помогне, али није на нама да кроз уцене утичемо на формат дијалога, као што то Приштина покушава.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Брнабић: Србија је на европском путу, брине ме само стабилност

* Колико је реално да Вашингтон у крајњем исходу понуди корекцију граница и да ли би неки вид поделе КиМ био прихватљив за нашу страну?

- Оно о чему председник Вучић говори је компромис који би довео до историјског помирења Срба и Албанаца и окретања будућности. Како би тај компромис изгледао, тема је дијалога. Оно што мене брине јесте што не видим партнера са друге стране. Не видим да лидери у Приштини, уместо популизма, бирају озбиљност и одговорност за другачију будућност на Балкану. Ми немамо времена за губљење.

Фото Жељко Кнежевић

* За десетак дана идете у Русију да потпишете споразум о економској сарадњи са Евроазијском унијом. Да ли ће се после тога појачати политички притисци на нашу земљу да окрене леђа Москви, што је наговештавано из Брисела и пре самог парафирања тог документа?

- Споразум о слободној трговини са Евроазијском унијом је економски а не политички споразум, и у интересу је Србије. Он није супротан интересима ЕУ, већ је комплементаран, јер је Србија земља која је опредељена за чланство у ЕУ, што значи да је економски јача Србија такође и циљ и интерес ЕУ. Ми можемо имати споразуме о слободној трговини са другим земљама или групацијама докле год нисмо члан ЕУ.


* Како убедити народ да нам је место у ЕУ, с обзиром на тренутно стање у Унији, као и на осећај да нам Брисел стално помера рок за пријем?

- Србија је географски у Европи. Наша традиција је европска традиција, наша судбина је везана за судбину наших суседа и континента. Више од 65 одсто страних инвестиција у Србији је из земаља ЕУ, а то је и наше највеће извозно тржише. Највећу развојну подршку добијамо од ЕУ и земаља чланица. ЕУ пролази кроз различите изазове - од "брегзита" до успоравање економије, и то ће имати утицај на наше приступање. Без обзира на то, ми морамо да наставимо реформе како бисмо од Србије направили модерну и уређену европску земљу. То не радимо због ЕУ, већ због нас самих и, пре свега, младих људи у овој земљи и њихове перспективе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ана Брнабић "окидач" за промене у странци: Чланска карта, па битка за врх СНС?


* Када бисте имали прилику да поново састављате тим на чијем сте челу, колико бисте садашњих министара задржали? И хоће ли, ипак, бити реконструкције Владе пре избора?

- Најважније је да сачувамо дисциплину и да не заборавимо да, иако се ближи крај мандата ове владе, ми до последњег дана имамо на уму да смо ту због грађана и да нема стајања и нема опуштања. Као што сам већ рекла, Србија нема времена за губљење. Сваки дан је важан и сваки дан можете нешто да урадите за своју земљу. То очекујем од свог тима и тиме се и сама водим.


Фото Жељко Кнежевић

* Контактирате ли непосредно са Зораном Михајловић?

- Наравно.


* Да ли вас је фрустрирао тренутни хаос са таксистима у Београду? И да ли је претеривање став да су грађани све ово време блокаде били таоци вашег сукоба управо са Михајловићевом? И зар је могуће да је и то морао да решава Вучић?

- Мислим да тако радикалне мере никада нису начин за решавање проблема. Таксисти раде тежак и неретко опасан посао, и моје је да разумем њихове проблеме и са њима радим и разговарам, као и са свима у овом друштву. Жао ми је што су се тензије подигле на ниво да је разговор постао скоро па немогућ, прихватам своју одговорност за то и драго ми је што се председник умешао да смири тензије. То је прави пример како ради један тим и како изгледа када имате одговорног председника и колико то за државу значи.

Фото Жељко Кнежевић

* Изјавили сте да поједине странке, без обзира на то шта власт да уради, неће одустати од бојкота. Зашто се онда Влада труди да мења правила која су важила и током ранијих изборних циклуса?

- Сарадња са ОЕБС-ом, односно ОДИХР-ом, траје од 2017. године. Сами смо одлучили да радимо са њима, као што смо сами одлучили да уведемо електронску управу због веће транспарентности и ефикасности јавне управе, што нам је омогућило да средимо бирачки списак. Нико нас на то није приморавао, нико нас није уцењивао, нико се у то време од опозиције није ни бавио бирачким списком јер су избори још били далеко. Урадили смо то зато што смо одговорни и зато што нам је стало да ово буде уређена земља у служби својих грађана. Ми данас само настављамо тај посао.

* Поједине странке, рецимо ДСС и СРС, противе се дијалогу под окриљем ЕУ, сматрајући да су избори наша унутрашња ствар. Да ли смо могли, бар у овом сегменту, да избегнемо долазак странаца и њихову посредничку мисију?

- Једни траже да се Европа умеша и посредује, зову их и жале се, а онда и њих бојкотују. Други вас нападају што се Европа укључује да помогне и посредује. Шта год да урадите, неко ће вас напасти. Зато је једина исправна политика да радите у најбољем интересу својих грађана, покажете отвореност, али и принципијелност, и да размишљате о крајњим резултатима.

* Постоји ли неко питање око којег се не слажете са Вучићем?

- Свакако, с тим што је то углавном последица моје кратке политичке каријере и његовог богатог политичког искуства. Често реагујем емотивно и у потпуности искрено, а научила сам да у политици не смете исхитрено реаговати, иако морате брзо доносити одлуке. Од Александра Вучића учим сваки дан."НОВОСТИ" ДА ЧУВАЈУ УГЛЕД

* ШТА бисте пожелели новинарима и читаоцима "Новости" за наш 66. рођендан?

- Желим вам много успеха, да чувате углед који сте кроз године стекли и да у сваком тренутку водите рачуна о поверењу које у вас имају ваши читаоци.

Фото Жељко Кнежевић

РАДУЈЕМ СЕ И УСПЕСИМА ПАРТИЗАНА

* A НАВИЈАЈТЕ за Звезду. Да ли сматрате да су црвено-бели повлашћени, јер и шеф државе, такође, навија за њих?

- Некако наслућујем да ми ово питање поставља навијач Партизана. Шалим се, наравно, али мислим да спорт не треба посматрати кроз призму политике, као што се код нас веома често дешава. Свако од нас има страну за коју навија за време дербија, али ривалство престаје када се утакмица заврши. Радујем се успесима Партизана на међународној сцени, јер је то добро за наш спорт.


ЗА РЕЗУЛТАТЕ ПОТРЕБНО ВРЕМЕ

* ЕКОНОМСКЕ бројке показују напредак државе, али многи људи кажу да се то још не види довољно по њиховим новчаницима. Кад ће се статистика осетније прелити на реалан живот?

- За резултате је потребно време. Није лако променити ствари, а посебно када крећете из великог минуса. Пре неколико година Србија је била пред банкротом, незапосленост је била изнад 25 одсто, незапосленост младих преко 51 одсто, од дана до дана нисте знали колики ће бити курс динара. Данас имате стабилан буџет, стабилну валуту, никада веће инвестиције у инфраструктуру и јавне објекте, а посебно ауто-путеве, здравство и образовање.

Фото Жељко Кнежевић


Незапосленост је пала на 10 одсто, минимална плата само у последње три године повећана је за око 30 одсто. Опоравили сте и унапредили Војску и полицију. Повезали школе на интернет. Увели програмирање. Завршили два највећа музеја - Народни и Музеј савремене уметности - који су више од једне деценије били затворени. У понедељак отварамо Народно позориште "Бора Станковић" у Врању, које је уништено у пожару. Имам разлога за оптимизам и верујем да ће, ако овако наставимо, грађани сваки дан моћи да осете бољитак у њиховим животима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (69)

Pedja

16.10.2019. 08:53

Ana je ušla u SNS jer podržava ono što SNS i njen predsednik rade za dobrobit države i gradjana.

Sasa

16.10.2019. 08:55

Premijerka svoj posao radi odgovorno ne trebe joj zaštita stranke, ona je stranci pristupila iz čistih ubeđenja!

Oliver

16.10.2019. 09:16

Mnogi su sumnjali u Anu, ali je ona svojim radom dokazala da je spremna da radi u interesu Srbije i njenih gradjana.

Dana

16.10.2019. 09:31

Ana je toliko toga dobrog uradila za Srbiju i još uvek radi i radi će, da samo povale i zahvalnost na svemu za sada !

OM

16.10.2019. 10:11

Pre 7 godina Srbija je bila nebitna tačka na mapi sveta i suočavala se sa finansijskim kolapsom, ali danas smo svedoci kako je uspela da se podigne na stabilne noge i da krupnim koracima korača ka sve većem napretku.

Nadica

16.10.2019. 10:27

Ana može biti od koristi stranci i bez funkcije tako da ne vidim tu ništa sporno.

Milan

16.10.2019. 10:44

Ana Brnabic se dovoljno pokazala kao dobar premijer! Zašto bi morala još za nešto da se dokazuje.

ana

16.10.2019. 10:49

Premijerka svojim trudom i velikim zalganjem a uz podrsku SNS nastavlja da se bori za interese i dobrobit gradjana.

Rasko

16.10.2019. 10:50

Prava i iskrena izjava koja dokazuje da osobama koji se bore za nasu zemlju nije bitna funkcija,već samo rad,rad i rad.Tako i zelja premijerke Brnabic da radi sa mladima je veliko samopouzdanje za svakog naseg gradjanina pogotovu mladih jer samim tim znanjem moze da nas povede u sto svetliju u bolju buducnost

Vale

16.10.2019. 10:54

Premijerka me oduševljava svojom borbom za ovaj narod, zalaganjem za bolje sutra kao i intelektom.

Miki

16.10.2019. 11:22

Ana je osoba koja poseduje mnoge kvalitete i ima ogroman fond znanja, koje bi Srbiji doneli prosperitet i razvoj, dobro je imati nju u svom timu.

Mima

16.10.2019. 12:44

Premijerka kao i SNS gledaju da Srbiji obezbede bolju budućnost, sasvim je očekivano da postane njen član.

Goran

16.10.2019. 13:18

@Goran - Ona je i clan iste one organizacije koja okuplja hiljadu mladih politicara pod organizacijom Sorosa ali to nije bitno zar ne? Soros je veliki prijatelj nas zar ne?

Vladimir

16.10.2019. 13:14

Premijerka je svojim trudom i zalaganjem doprinela našoj zemlji,a učlanjenje u SNS je veliki plus kako za samu stranku tako i za Srbiju.

Iva

16.10.2019. 13:57

Premijerka odlicno radi svoj posao i sto je najlepse da zeli da ima komunikaciju i saradnju sa nama mladih.

Zoka

16.10.2019. 14:56

Ana veoma dobro radi svoj posao, trudi se maksimalno da mladima bude bolje u Srbiji, sto je zaista super.

Tanjica

16.10.2019. 15:02

Stranci SNS su potrebni vredni,posveceni i obrazovani ljudi kao sto je nasa predsednica vlade.

Zeljko85

16.10.2019. 15:18

Ana Brnabić je svojim radom i dobrim rezultatima preporučila sebe Srpskoj naprednoj stranci.

МАЈА

16.10.2019. 18:23

Ана је показала да се истински бори за своју земљу и народ а не за фотељу као неки

Srđan

17.10.2019. 08:07

Srbiji je potrebno više političara kao što je Ana! Svaka čast na posvećenosti poslu!

nina

17.10.2019. 08:25

Naša premijerka svojim radom i rezultatima dokazuje koliko se bori za Srbiju.