ВАН РОМПЕЈ: Кључ просперитета није у Пекингу, Москви и Анкари, већ ЕУ

Танјуг

15. 10. 2019. у 18:41

ВАН РОМПЕЈ: Кључ просперитета није у Пекингу, Москви и Анкари, већ ЕУ

Херман ван Ромпеј ,фото Танјуг

Бивши председник Европског савета и премијер Белгије Херман ван Ромпеј изјавио је данас у Беогаду да се кључ просперитета не налази ни у Пекингу, ни у Мосвки ни у Анкари већ у Бриселу

Бивши председник Европског савета и премијер Белгије Херман ван Ромпеј изјавио је данас у Беогаду да се кључ просперитета не налази ни у Пекингу, ни у Мосвки ни у Анкари већ у Бриселу, као и да очекује да ће ЕУ створити климу поверења кључну за решавање косвског проблема.

Ван Ромпеј је на конференцији "ЕУ и Србија, заједницка судбина? Белгијска перспектива", оценио даи би Србија у ЕУ могла да буде мост за овај део Европе како би се боље повезале и Бугарска, Руминија, Кипар и друге земље.

"Србија може пуно да допринесе томе и буде мост између истока и запада Европе. Ми смо део исте културе и цивилизације. Ту се ради о духу изградње мостова између два тела Европе и Србија може да одигра важну улогу у том процесу. Знам да постоје препреке ка чланству, али када дођете до резултата заобравићете на те препреке. Зато наставите да прескачете те прпреке које вас доводе до разочарења", поручио је Ромпеј.

Косово је један од кључних елемената да се постигне споразум о приступању ЕУ, и то је једно тешко питање, без кога се европски процес не може окончати, рекао је Ван Ромпеј упитан које су препреке за улазак Србије у ЕУ.

Изразио је очекивање да ће косовски проблем, када се поврати поверење бити решен као што је то био случај и са Северном Македонијом.

Према његовим речима, тај проблем је решен захваљујићи поверењу и храбрости два лидера.

"Заиста се надам да ће у ЕУ наградити политичку храброст, Када имамо довољно поверења могуће је да се превазиђу емоције и ирационални моменти и постигне споразум", рекао је он и подсетио и на кризу која је у Белгији трајала 554 дана.

"И за решавање наше кризе било је потребно да повратимо поверење, политчка воља није довљна мората да имате такве односе у којима може да дође до договора", рекао је он и додао да је потребно много тога да би се повратило поврење.

Подсећајући на чињеницу да да је за ЕК Западни Балкан кљуцно питање, Ван Ромеј је изразио очекивање да ће се проблеми у области владавине права, поглавља 23 и 24 решавати.

Ван Ромпеј је рекао да разуме председника Србије који каже да су за економски развој потребини и други партнери.

фото Танјуг

"Немамо ништа против тога, и ми желимо да привлачимо кинеске инвестиције. Кина је добродошла и треба да имамо и сјајне односе са Русијом, али то сада није лако због дешавања у Уктајини", рекао је Ван Ромпеј и додао да је ситуација са Турском још компликованија.

Ван Ромпеј је оценио да је за Србију важно да има што више пријатеља, али да су предности које те земље могу да донесу много мање од онога што ЕУ може да донесе.

Ми смо ваш најбољи трговински партнер, инвеститор и тако ће остати у будућности, рекао је Ван Ромпеј и додао да је географија још један снажан везујући аргумент јер је познато да је Србија увек највише трговала са онима који су јој били најближи.

Ромпеј је на питање да ли је једној земљи за опстанак важна ЕУ рекао да Белгији није јер је остнована 1830 али да јој је важна због мира и просперитета.

Када погледате бројке и почнемо од 1958. године, отаварања граница и ставања заједничког тержиста и дођемо до 1970. када смо удвостручили ниво просперитета и тај резултат је повезан са нашим иделаима као што су мри и интереси, рекао је Ромпеј и нагалсио да Србија може да дели са ЕУ две важне ствари - мир, како се не би поновила прошлост и просперитет.

Ван Ромпеј је на примеру Пољске и Украјине показао колики просперитет доноси чланство у ЕУ.

Две земље су 1990. имале исти БДП а данас пољска има четири пута већи у односу на Украјину. То је корист од члнаства, али то нису само инртереси већ и идеје и мир, рекао је Ван Ромпеј.

Према његовим речима, Србија и ЕУ имају много тога заједничког, ту су заједничке вредности са онима за које се залаже изабрани председник Србије Алесандар Вучић - демократија и слобода.

Он је навео је истина да много тога може да буде боље чак и у Белгији.

Када говоримо о заједницкој судбини прва ствар су вредности, имамо и заједничку географију, многи од ваших суседа су ЕУ.

Погледајте једну мапу региона Бугарска, Туминија, Хрватска Мађарска, све су земље чланице ЕУ, окружени сте ЕУ, тако да је нормално да је ваша судбина тамо где приадају и те земље.

"Делимо и европску цивлизацију, и веру уз католичанство, просетанте људи заборављамну да је православље део наше исторјие имамо Румунију, Грчку, Кипар и знамо ко је је културно насљеђе Србије Ви ћете ојачати ту трећу струју наше европске културе и цивилизације. Радујем се том дану када ћете постати чланица", рекао је Ван Ромпеј који је подсетио да је проширење на Западни Балкан, за које се залаже, кључно да би дошло до мира у том региону.

Мир ће постојати када све републике бивше Југославије постану део ЕУ, поручио је Ван Ромпеј и додао да отварање преговора није била коинциденција већ жеља да се то деси, јер, како тврди, Западни Балкан је био политички циљ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Miki-Zg

15.10.2019. 22:15

Licemjerno razmišljanje jednog ishlapljenog EU činovnika koji ni pod razno ne žele Srbiju ,CG.,Makedoniju ,Albanijuu svoje tzv. visoko društvo EU, poltronstvo Amerikancima .

Srđan, N. Beograd

16.10.2019. 08:04

Moramo d aposlušamo ovu pijanduru, sve što kaže je istina verujte mi!

Dend

16.10.2019. 10:43

"Tri put slaži priču četvrti put biće sigurno istina", kaže srpski narod !