ВЕЛИКА победа Србије и међународног права! Захваљујући огромном раду делегације Републике Србије, апликација такозваног Косова је повучена непосредно пред почетак Генералне скупштине Интерпола у Сантјагу - објавио је министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић.

Захваљујући томе што је највећи број држава чланица Генералне скупштине Интерпола донео одлуку да не подржи апликацију приштинских институција, захтев Приштине, да буде део Интерпола, повучен је непосредно пред седницу Генералне скупштине“, рекао је Стефановић, који предводи српску делегацију на 88. Генералној скупштини Интерпола у Сантјагу.


Стефановић је истакао да је ово значајна дипломатска победа Србије, али и победа међународног права, полиције и свих оних држава које су говориле у прилог томе да се не сме дозволити политизација Интерпола.


Министар се захвалио свим људима из српског тима, из министарстава унутрашњих и спољних послова, Канцеларије за Косово и Метохију, али и свима онима који су у претходних годину дана неуморно радили и помогли да имамо овакав исход.


Стефановић се захвалио и свим државама које су заједно са Републиком Србијом биле при ставу заштите међународног права и онима које су заједно са нама лобирале да резултат буде овакав.


Хвала грађанима Србије који су нас подржали и који су веровали у нашу делегацију. Хвала свима који су пружили подршку и који су довели до тога да резултат буде сјајан за нашу земљу. Ово је велики дан за победу међународног права и велики дан за Републику Србију“, закључио је Стефановић.


Амбасади Србије у Паризу данас нешто пре 15 часова достављена је нота у којој Рамуш Харадинај повлачи захтев за чланство Косова у Интерполу - изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић..


Како сазнајемо из дипломатских извора, Приштина је буквално повукла захтев сат времена пре почетка седнице Генералне скупштине Интерпола. У том тренутку су схватили пребројавајући гласове делегата који би били на њиховој страни да ће доживети дебакл уколико дође до изјашњавања држава чланица.


Почетак Скупштине, на којој на крају ипак неће бити захтев такозваног Косова за пријем, заказан је за 16 сати.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Stefanović upozorova pred bitku u Interpolu: Prijem Kosova bi imao dalekosežne posledice