НИКАДА не бих председнику Србије дала позитивно мишљење на предлог за помиловање затвореника који су чинили најстрашније злочине.

Овако, за "Новости", министарка правде Нела Кубуровић говори о помиловању албанских ратних злочинаца, теми која је у јавност поново доспела победом Аљбина Куртија на изборима на КиМ, а који је пуштен из српског затвора почетком двехиљадитих, потписом тадашњег председника СР Југославије Војислава Коштунице. Такође, ослобођена су и озлоглашена браћа Мазреку, која су признала да су силовала српску децу и по наређењу Фатмира Љимаја стрељала око 100 српских цивила у Ораховцу.

Прочитајте још - Судија Даница Маринковић: Курти ми признао - убијао бих Србе!

- Не могу да разумем такву одлуку као ни шта може да оправда помиловање за такав злочин. Свакако, предлог за помиловање иде од министра правде, а председник државе позитивно мишљење на такав предлог од мене никада не би добио - каже Кубуровићева.

Она објашњава да је једна ствар помиловање, да одлуком председника државе неко буде аболиран, односно да му се прекине поступак или буде ослобођен од служења казне, а друго је Закон о амнестији, који је тада обухватио велики број оних који су чинили кривична дела током сукоба на Косову и Метохији, али и у Босни и Херцеговини и у Хрватској.

- То су углавном војна кривична дела. Велики број њих је на тај начин ослобођен. И када видите колико је Срба осуђено у БиХ или Хрватској и упоредите са поступцима који се против припадника других националности води у Србији, у неравноправном смо положају, јер су Законом о амнестији из 2001. године многи изашли на слободу или ослобођени сваке кривичне одговорности - објашњава Кубуровићева.