ГРОТЕСКА ОТРОВНЕ КОВЕРТЕ: Од Српске листе би да праве терористе

Д. Р. Ђ. - Д. З.

15. 10. 2019. у 09:02

ГРОТЕСКА ОТРОВНЕ КОВЕРТЕ: Од Српске листе би да праве терористе

Александар Вучић / Фото Танјуг

Вучић: да се уразуме и Приштина и Запад, иначе се ближи катастрофа

ГЛАСОВИ бирача из централне Србије, који су се за парламент у Приштини изјаснили поштом, неће бити пребројани све док не буду готове анализе спорних коверата, које су у недељу, наводно, изазвале алергијске реакције код дела службеника у Центру за бројање гласова.

Поводом скандала са ковертама, за које су у Приштини тврдили да су "затроване", председник Александар Вучић изјавио је у недељу да је "све што су радили Запад и Приштина било са једним циљем, а то је уништење Српске листе". Истовремено, он је упозорио међународну заједницу, и посебно оне којима је било тешко да честитају Српској листи, да укидање демократије не води ничему и да морају јасно да знају ко су представници Срба на КиМ:

- Молили смо наше западне партнере да се уразуме заједно са Албанцима, да им не помажу у тим болесним циљевима, јер, у противном, плашим се да се ближимо катастрофи. Веома сам забринут због ситуације на КиМ, посебно по питању покушаја Албанаца да донесу одлуку о укидању Српске листе. Њу могу и да забране, али не могу српски народ на КиМ.

Прочитајте још - Вучић: Могу и да забране Српску листу, али хоће ли тиме да забране Србе?

Вучић је истакао да је СЛ партија која је добила 96 одсто гласова косовскометохијских Срба и да је имала подршку Београда и констатовао да су у Приштини измислили причу за малу децу о тровању ковертама из Србије, а ниједан Србин члан ЦИК-а није отрован:

- Немојте да правите планове унапред и да измишљате приче како сте измишљали деведесетих година. Сада више нису сигурни ни да су отровани, али констатују да треба укинути СЛ. Срба тада више неће бити у институцијама, а зна се када их нема у институацијама где их има и како ће морати да штите и чувају своју слободу и огњиште.

Иначе, професор међународног права Виган Чороли сматра да државно тужилаштво тзв. Косова има довољно основа да захтева да се Српска листа прогласи неуставном. Такође, Савез косовских историчара "Али Хадри", огранак у Дечанима, затражио је да се СЛ прогласи терористичком организацијом. Повод је вест да је 26 званичника ЦИК "отровано" након отварања коверата са гласовима.

На ванредном састанку ЦИК Косова у недељу увече, на ком, према сазнањима "Новости", није присуствовао српски члан Стеван Веселиновић, председница ЦИК Ваљдете Дака потврдила је да ће "сумњиве коверте" које су пре десетак дана допремљене из централне Србије остати у просторијама косовског министарства за инфраструктуру док се не спроведе истрага да ли су можда "опасне".

Прочитајте још - Вучић: Само гласом за Српску листу против манипулације вољом Срба

Потпредседник СЛ Срђан Поповић каже, за "Новости", да се наводно врше провере да ли су гласачки листићи "опасни", а да је суштина у томе да на месту где су гласачки листићи нема наших људи који могу да осигурају правилно бројање:

- Такође је јасно да је некоме од албанских представника у интересу да наметне наводне политичке представнике Срба, који заправо немају подршку српског народа.

Иначе, Стевана Веселиновића, српског члана ЦИК-а, који је био у просторији у којој се догодио инцидент са наводним тровањем, у недељу по подне готово три сата испитивао је јавни тужилац. Њему је, као и српским посматрачима, одузет мобилни телефон, а он је у недељу поново био позван код јавног тужиоца.

- Иако је логично да би Веселиновић и српски посматрачи требало да буду саслушани у својству сведока, остаје да се види шта тужилаштво жели од њих - рекао је "Новостима" Недељко Шарановић, адвокат из Грачанице.

КУРТИ НЕ ИЗНЕНАЂУЈЕ

НА питање да ли је могућ наставак дијалога, имајући у виду изјаве Аљбина Куртија, Вучић је у недељу рекао:

- Шта од људи који се залажу за тзв. велику Албанију друго можете да очекујете? Јесте ли видели Куртија испред тзв. косовске заставе? Не, него испред албанске. То је изненађење за многе друге, за мене није. Слични ставови могу се очекивати и од Османијеве (ДСК).

ОДБАЦУЈЕ СЛ

СРПСКА листа није српска заједница и устав Косова не каже да у Влади мора да буде човек из СЛ - изјавио је Курти. Он је рекао да је најважнији корак у формирању будуће владе договор ДСК и Самоопредељења.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Bela ladja

15.10.2019. 09:13

Napredna je Srpska tehnologija kad je izmislila otrov koji samo deluje na albance dok nema efekat na Srbe! :-)

pre petog oktobra

15.10.2019. 10:30

@Bela ladja - setimo se hrabrog sudije koji nije hteo da potpies pritvor za opoizoicione lidere I ubijen je otrovom koji je sipan u uvo taj otrov je delovao samo na sudiju zašto nebi imao otrov koji deluje samo na albance to bi trebao da zna vucic jer tada je bio u vladi koja je ubila suidioju

Boda

15.10.2019. 16:07

@Bela ladja - ko god da se krije iza imena "pre petog oktobra" je ili zlonameran ili jako, jako malo zna, ili i jedno i drugo. A, mozda i puno zna pa bi mogao da objasni kako bi neki otrov mogao da deluje samo na jednu naciju? Boze kakva nebuloza!

Goran

15.10.2019. 10:32

Vec vidjeno scenarijo ne pada niko na to trovanje dece albanske nacionalnosti, rudara, i red drugih gluposti pada u vodu