У акцију за гласове у Интерполу: Дачић послао директиву нашим дипломатским представништвима

Д. М.

15. 10. 2019. у 07:26

У акцију за гласове у Интерполу: Дачић послао директиву нашим дипломатским представништвима

Дачић упутио телеграм у ДКП

Максималне напоре како би се осујетили покушаји Приштине да се докопа чланства у овој организацији

НАШЕ дипломате широм света у понедељак су добиле изричиту директиву из централе у Београду да уложе максималне напоре како би се осујетили покушаји Приштине да се на Генералној скупштини Интерпола, која почиње у уторак, 15. октобра у Чилеу, докопа чланства у овој организацији.

Шеф дипломатије Ивица Дачић послао је јасне инструкције са ознаком "врло хитно" свим амбасадама и дипломатско-конзуларним представништвима Србије у иностранству. У отвореном телеграму, у који су "Новости" имале увид, наглашава се да су спречавање даљих признавања независности "Републике Косово" и повлачење постојећих, као и онемогућавање пријема Приштине у међународне организације - питања од највишег националног интереса и тренутно главни спољнополитички приоритет на којем је ангажовано читаво српско руководство:

- У светлу предстојећег заседања ГС Интерпола у Сантјагу, тренутно је апсолутни приоритет наставак интензивног ангажовања ДК мреже код свих чланица. У случају да ГС буде одлучивала о захтеву Косова, важан нам је глас сваке државе. Појачани ангажман неопходан је код држава чији ставови нису чврсти по питању подршке нашој позицији - наводи се у Дачићевом писму.

Прочитајте још - Интерпол поново на великом испиту: Да ли да се и даље расправља о захтеву лажне државе Косово?

Министар спољних послова тражио је од наших дипломата да наредних дана, без обзира на повод и теме разговора, поново изложе нашу аргументацију о неприхватљивости чланства Косова у Интерполу. Он је упозорио да је само уз максималан ангажман целе ДКП мреже могуће обезбедити повољан исход гласања у Чилеу и поновити прошлогодишњи успех из Дубаија, што је од изузетне важности за даље јачање позиције Србије.

Дачић, иначе, већ данима има интензивну телефонску комуникацију са шефовима дипломатија многобројних земаља, а то ће наставити и за време трајања ГС Интерпола од 15. до 18. октобра.

У Сантјагу, наша делегација, коју предводи министар Небојша Стефановић, такође води интензивне разговоре да би се објасниле позиције Србије.

ЦРНАДАК: БИХ ПРОТИВ ПРИЈЕМА

МИНИСТАР спољних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је у понедељак да ова држава неће подржати чланство Косова у Интерполу:

- Имамо принципијелан став који овај Савет министара држи већ четири и по године, а то је да подржавамо чланство Косова у оним асоцијацијама и организацијама које се налазе на усаглашеном списку Београда и Приштине из бриселских разговора.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Baltazar

15.10.2019. 14:17

Daće Bog da ih prime u Interpol, a posle nek se pohapse svi ratni kriminalci, bili Srbi ili ne.