Шормаз из Лондона: НАТО за што бржи наставак дијалога Београда и Приштине

Танјуг

14. 10. 2019. у 19:22

Шормаз из Лондона: НАТО за што бржи наставак дијалога Београда и Приштине

Фото А. Станковић

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је данас у Лондону да је сарадња Северноатлантске алијансе са Србијом добра, уз оцену да је Србија земља кредибилан и поуздан партнер

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је данас у Лондону да је сарадња Северноатлантске алијансе са Србијом добра, уз оцену да је Србија земља кредибилан и поуздан партнер, изјавио је Драган Шормаз, шеф српске делегације у Парламенарној скупшитни НАТО-а чије се заседање одржава у Лондону.

Шормаз је у изјави за Танјуг оценио да се током данашњег заседања могла чути и битна изјава Столтенберга да НАТО подржава наставак дијалога Београда и Приштине, као и то да разговоре треба хитно наставити.

Према речима Шормаза, Столтенберг је након питања које му је упутио да оцени односе Србије и тог војног савеза, рекао да НАТО поштује одлуку Србије о војној нетуралности.

Србија и НАТО имају све вишее заједничких вежби, што је знак јачања сарадње, пренео је Шормаз Столтенбергове речи.

Извештаји о сарадњи су из године у годину позитивни, додао је Шормаз и рекао да се на Србију не врше никакви притисци да постане чланица НАТО-а.

"Они су нас окружили, и то је чињеница, а наша је ствар да проценимо да ли нам чланство у Савезу треба или треба остати на сарадњи и продубљивати је", рекао је Шормаз који предводи петочлану делегацију у Скупштни НАТО-а.

Шормаз је рекао и да је током заседања било речи о бројним темама, као што су безбедност, сајбер криминал, хибридне претње, проширење...

"Наш је регион", како је додао, "био тема због Северне Македоније чије су чланство ратификовале 23 чланице а очекује се и осталих пет- шест како би се и та балканска земља придружила алијанси већ у марту идуће године".

Такође је било речи и о односима Русије и Украјине, али и збивањима на граници Сирије и Турске, рекао је Шормаз и додао да је било мало изненађен што су амерички конгесмени тражили да се пооштре санкције Русији.

Према његовим речима, осетна је забринутост због дешавања у односима Турске и Сирије, Американци ћуте а сви остали нападају турске посланике, чак и Енглези, рекао је Шормаз у изјави за Тањуг из Лондона, у коме су, како каже, велике демонстрације Курда због турске инвазије не североисток Сирије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

JUGO

16.10.2019. 00:40

Ja nemam nista protiv "Norvezana"naprotiv divni su ljudi I imam dosta poznainka iz te zemlje.Samo mi nije jasno zasto toliko podzavaju tu TERRORISTICKU drzavu USA i Nato to ti je isto kako kad bi vikao heja Hitler mada su bili okupirani od Hitlera a sad pomazu dase svet Teririse od strane USA I Nato..