НАПАД алергије, који су , наводно, добили неки службеници Централне изборне комисије у Приштини, усред бројања гласова који су стигли из централне Србије, због чега је тај посао и прекинут, изазвао је сумње да је на делу манипулација изборном вољом српских гласача који не живе на Космету.

Српска листа, која је према прелиминарним резулатима одвојила свих десет мандата резервисаних за српску заједницу, сматра да је у питању почетак крађе "у корист Ненада Рашића, Слободана Петровића, Раде Трајковић, Александра Јаблановића и осталих послушних Срба".

Према речима члана ЦИК из СЛ Стевана Веселиновића, који је био присутан током бројања гласова, радници који су узели коверте пристигле поштом "као по команди" су се пожалили на њихов мирис, на алергијске реакције попут свраба, због чега му све личи на "изрежирану представу". У том тренутку, шеф тима гласачке службе Бесник Бужала прекинуо је бројање и позвао полицију коју је обавестио да је могуће да су коверте "затроване".

Прочитајте још - Избори на КиМ: Дан Д за српске интересе

По доласку полиције, Веселиновић је избачен из просторије иако је члан ЦИК, као и посматрачи Српске листе. У међувремену, како тврди, пристигло је неколико медицинских возила, што, сматра Веселиновић, отвара могућност да је у просторије где су били гласови, свашта унето. Полиција је, затим, то место наредних неколико часова држала под блокадом.

- И ја сам коверте држао у рукама. Нисам осетио ни мирис, нити добио алергију - прича Веселиновић. - Циљ је да се гласови из Србије компромитују, можда и замене, и да се онима који нису добили поверење грађана ти гласови дају незаслужено, да би се на силу угурали у парламент.

Стеван Веселиновић


Из централне Србије стигло је око 3.700 гласова, а како се процењује они могу да измене прелиминарне резултате избора одржаних у недељу 6. октобра. Јер, рецимо, Слободану Петровићу лидеру Самосталне либералне странке, недостаје око 1.000 гласова, па да постане посланик, а у том случају, СЛ би имала мандат мање од десет загарантованих за српску заједницу. Сам Петровић је пре три дана рекао да је убеђен да ће његова странка добити један посланички мандат, пошто се буду избројали сви гласови.

Поводом незапамћеног инцидента у ЦИК-у, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић поручио је у недељу да ће о тој срамоти бити информисан читав свет, и да се грдно вара свако ко мисли да ово политичко разбојништво и мангупирање може да прође.

Марко Ђурић

- Све се ово ради да би се Срби још једном лажно оптужили и изложили мржњи, са циљем да се из понора изборне катастрофе извуку Рада Трајковић и други Куртијеви кандидати. Бизарно је каквим се триковима Приштина служи како би у овој шовинистичкој фарси срушила изборни резулатат Српске листе. Ово фингирање тровања, које подсећа на догађај из 1990. године, брутални је пример изругивања демократији и људским правима - навео је Ђурић.

Он је упозорио политичке актере у Приштини и њихове саветнике да се не играју стабилношћу региона, не улазећи у то "да ли су албански чланови приштинске ЦИК одглумили алергију, или су добили шовинијазу услед психосоматске реакције на присуство представника СЛ".

Председник СЛ Горан Ракић поручио је у недељу да је у режији албанских политичких партија, а уз асистентицију косовске полиције, ЦИК и осталих косовских институција, пред очима посматрача изборног процеса из САД, ЕУ, Немачке, Британије и осталих, у току крађа гласова српског народа, да би се у парламент силом убацили послушници Приштине.

СЛ је захтевао од свих међународних фактора да спрече "шовинистичку фарсу и крађу којом Приштина обесмишљава учешће Срба у овом процесу".

БЕЗ СИНДРОМА ЗАРАЗЕ

ДЕВЕТ службеника ЦИК из предистрожности је задржано у Клиничком центру у Приштини, од којих су две труднице, преносили су у недељу медији на албанском. Они су се жалили на тегобе, али је саопштено да није било "заразних синдрома".

Један од посматрача из НВО "Гремин" Шпетим Шујаку, који је био присутан током инцидента у недељу, изјавио је да лично није имао проблема са ковертама из Србије, али да су неки почели да реагују тако што им се појавило црвенило руку, свраб и неки знакови око очију.

ДОГОВОРИ УЗ КАФУ

КАНДИДАТ за премијера привремених косовских институција Аљбин Курти из Покрета Самоопредељење састао се са представником коалиције "Слобода" Ненадом Рашићем, пренели су приштински медији, објављујући фотографију њих двојице како седе за столом у једном хотелу. Курти је већ поручио да ће разговарати са Србима "које познаје, попут Рашића", док контакте са представницима Српске листе не жели јер она не признаје независно Косово.


Аљбин Курти и Ненад Рашић