Стефановић: Тешка борба да Приштина не уђе у Интерпол

Танјуг

четвртак, 10. 10. 2019. у 21:55

Стефановић: Тешка борба да Приштина не уђе у Интерпол

Небојша Стефановић
Фото: Танјуг

Генерална скупштина Интерпола биће одржана у Чилеу, од 15. до 18. октобра
Представници Србије спроводе низ активности на спречаању чланства тзв. Косова у Интерпол, изјавио је вечерас потпредседник владе и министар унутрашњих послова, Небојша Стефановић, уз оцену да је све неизвесно до дана гласања у Генералној скупштини те међународне полицијске организације.

Генерална скупштина Интерпола биће одржана у Чилеу, од 15. до 18. октобра, а Приштина је након два неуспеха ипак и ове године поднела захтев за чланство.

Стефановић је за РТС рекао да је циљ да се покаже да је позиција Србије исправна.

"Не можете нешто што је потпуно чисто, а КиМ је део Републике Србије по Резолуцији 1244 СБ УН, злоупотребљавати у једној полицијској организацији и дозволити да се они баве политиком", рекао је Стефановић.

Додао је да представници Србије разговарају са државама које су раније гласале за чланство тзв. Косова у Генералној скупштини Интерпола.

"Жзелимо да још једном укажемо на све оно у шта чврсто верујемо, а то су полицијски, политички и правни разлози...", каже Стефановић.

Подсетио је да су Интерпол основале УН, а да је 2016. године ГС те међународне поилцијске организације у Пекингу усвојила резолуцију у којој се јасно наводи да њихова чланица може постати само држава која је чланица УН или држава посматрач.

"Косово то свакако није, ни једно ни друго", рекао је Стефановић.

Министар је опширно говорећи о својим активностима и својих сарадника по том питању, рекао и да је све то рађено уз притисак великих сила.

Додао је да је један део српског тима већ у Чилеу, а да ће им се он прикључити за неколико дана, те да већ има најављене разговоре са бројним делегацијама земаља чланица Интерпола и то ће, како је рекао, бити "последњи напор" који наша земља може да учини да спречи пријем Косова у чланство.

Прочитајте још - Стефановић: Настављамо снажне активности да спречимо да тзв. Косово уђе у Интерпол

"Знам да ће бити тешко и неизвесно до самог дана гласања, али верујемо да можемо да објаснимо да је позиција Србије изузетно исправна и чиста", рекао је Стефановић.

Приметио је и да су приштинске институције овог пута имале другачију тактику, да су мање говорили о томе у јавности и чинили све да оставе утисак да нису заинтересовани и да можда неће ни бити гласања о њиховом чланству.

Стефановић, међутим, тврди да ће гласања бити, те да је то само "тактика Приштине".

Поручио је да ће се Србија трудити да, као и прошлог пута, у сарадњи са другим државама не дозволи да се понови пауза између што би, како је казао, могло поквари исход гласања у корист наше земље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Dani Kovac

11.10.2019. 15:38

KiM je deo Republike Srbije po Rezoluciji 1244 SB UN,???? Najkristalnjibu laz nisëm gjatë!!!