УСВАЈАЊЕМ закључака - да сви учесници на изборима морају да имају исте услове и да партијске функције стриктно треба раздвојити од државних - у четвртак је у Скупштини Србије завршена прва рунда међустраначког дијалога о изборним условима, под покровитељством ЕУ.

Најављено је да ће се разговори наставити половином новембра, када ће теме бити измене Пословника о раду парламента и даља ревизија изборних оквира.

На разговорима, ставове о финансирању кампања, бирачком списку и едукацији бирача износили су представници СНС, СПС и осталих странака власти, док су боје опозиције бранили СПАС, СМС, Нова, ЛДП... Представника СзС, који су најавили бојкот избора, није било.

Представници радне групе Владе говорили су о предузетим мерама за побољшање услова које се односе на забрану државним службеницима да користе јавне ресурсе у кампањи, уређеност бирачког списка, планирану обуку "контролора" на биралиштима, као и регулисање улоге посматрача.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Шапић и ПСГ против бојкота


Посредник Флекенштајн подсетио је учеснике на извештај Европске комисије и ОДИХР у којима се наводи да постоји потреба за свеобухватном ревизијом правног оквира о изборима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПОЧИЊЕ ДИЈАЛОГ О ИЗБОРИМА: Посланици ДС ипак са Флекенштајном

У закључцима се наводи и да независним регулаторним телима треба да буде омогућено да улогу праћења изборног процеса обављају делотворно и да се реши неуравнотежена медијска покривеност.

ОДНОСЕ СУМЊУ

ПОСЛАНИК СНС Владимир Ђукановић истакао је да су састанци добра полазна основа, док је Жарко Обрадовић (СПС) поручио да је добро "што су представници ЕП део процеса да се отклони траг сумње да нешто није у складу са законом и међународним стандардима".