Аљбин Курти прави Велику Албанију са Рашићем

Д. Р. Ђорђевић

10. 10. 2019. у 09:02

Аљбин Курти прави Велику Албанију са Рашићем

Ненад Рашић Фото Twitter

Курти хоће да додели функције Србима који Косово сматрају државом

ВЕЋ на трећем званичном састанку са страним дипломатама, после недељних избора на којима је тесно победио, Аљбин Курти је јасно показао да се не одриче "велике Албаније". Кандидат за премијера тзв. Косова угостио је специјалног представника за Западни Балкан МИП-а Норвешке Арнеа Санеса Бјорнстада, уз албанску заставу са црним двоглавим орлом.

Тако је претходном гафу - јавном поруком да у владу неће звати представнике Српске листе, придружио још један који је изазвао оштру реакцију нашег Министарства спољних послова, адресирану, пре свега, на Норвежане:

- Лидер "Самоопредељења" Аљбин Курти познат је као заговорник стварања тзв. велике Албаније. Свако ко се у Приштини састане са човеком који претендује да буде премијер тзв. Косова уз заставу Албаније, легализује идеју "велике Албаније", односно прикључења тзв. Косова Албанији. Све земље чланице УН, а посебно земље у Европи, морају се суздржати од давања легитимитета оваквим провокацијама.

Курти се иначе пре два дана састао са америчким амбасадором на Косову, Филипом Коснетом, али су њих двојица фотографисана изван просторија у којима се види застава, пренео је портал Коссев. Такође, и најаву састанка са немачким амбасадором, Кристијаном Хелтом, пропратила је фотографија без албанских обележја.

СТИЖЕ ГРЕНЕЛ ПОСЛЕ посете Приштини, у Београд ће данас доћи Ричард Гренел, специјални изасланик за дијалог кога је именовао председник САД. Он ће разговарати са председником Александром Вучићем. Гренел је поручио да се нада да ће се "Косово и Србија ускоро састати и да ће пронаћи решење". Mинистар Стефановић је рекао да је за Србију и даље веома важно да се таксе на робу из централне Србије и БиХ укину: - То смо поставили као важну ствар за наставак дијалога.

Какав би правац заузела Приштина уколико би он постао премијер, сам лидер "Самоопредељња" наговестио је опаском да се "у ЕУ не може догодити национално уједињење Албанаца, али да може постојати идеја о федерацији":

- У ЕУ се придружујемо Данцима, Аустријанцима и Шпанцима. Овде се мора догодити наш савез. Косово и Албанија треба да се приближе једно другом. Имали бисмо институт за историју у Призрену, универзитет уметности у Пећи, факултет рударства у Митровици, туризма у Валони или Драчу, уставни суд у Скадру - навео је Курти који се у свом програму залаже за "једну спољну политику са Албанијом и да заједно делују за заједничке циљеве нације".

Истовремено, званични Београд послао је јасну поруку лидеру "Самоопредељења" да без Срба нема одлучивања и да његови једини легитимни саговорници, у име наше заједнице, могу бити представници Српске листе. Курти је претходно изјавио да не жели да разговара са СЛ јер она не признаје независно Косово.

Он се изјаснио и који би то Срби били по његовој мери и које би пожелео у свом кабинету ако му пође за руком да састави владу. То нису они који су везани за Београд, који говоре "Косово и Метохија" или "привремене косовске институције" и ОВК називају терористима, већ они "који Косово сматрају државом". Неморално је, сматра он, разговарати са СЛ, када је ту Ненад Рашић (ПДС) којег "познаје".

- Да бисмо имали демократски изграђену државу, потребно нам је да Српска листа и ДПК (Весељијева) буду у опозицији - поручио је Курти.

Курти са представницима Норвешке поред албанске заставе, Фото Принтскрин РТК2


Коментаришући поруке лидера "Самоопредељења", министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је у среду да је СЛ више него убедљиво потврдила да је апсолутни представник Срба на КиМ:

- Не може се воља српског народа на тај начин изврдати и то тако што ћете рећи да не желите да разговарате са људима који једини имају легитимитет да разговарају и да нађете неке друге Србе који немају подршку. Прави грешку свако ко одбија дијалог и не жели да разговара о темама о будућности.

Прочитајте још - Ко је Ненад Рашић - Куртијев Србин?

Министар одбране Александар Вулин каже да ће Курти морати да прихвати да без Срба нема одлучивања, а самим тим ни без Београда, нити без Владе Србије:

- Без уједињених Срба нико на Балкану не може ништа да учини. Српска листа је легитимни део српске политичке воље Срба где год они живе. Да су Срби послушали неког другог, а не Вучића, данас бисте имали неког другог који би аминовао сваку одлуку против Београда, Србије и Срба.

Вулин каже и да је прича о Бриселском споразуму разбила легенду да "Шиптари имају бесу, реч коју када дају од ње не одступају".

- Дали су бесу у Бриселу да ће поштовати Бриселски споразум, формирати СЗО, а онда је Тачи изашао и рекао "ја сам све то лагао и нећу никада спровести ЗСО". Исту такву бесу смо чули више пута од шиптарских руководилаца и сваки пут се показало да лажу. Надам се да ће међународна заједница то једном схватити и да ће се у складу са тим понашати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Bonaparta

10.10.2019. 10:01

Kurti tvoja mašta može svašta, ali bolje kupi kartu za Albaniju. Nećeš ti tu još dugo sedeti

RosaLux

10.10.2019. 10:41

Ima on njegovu matičnu državu Albaniju a Kosovo i Metohija je srpska zemlja i niko nema pravo da je otima od Srbije!