ПАКЛЕНИ ПЛАН КУРТИЈА: Шта садржи програм од 100 тачака лидера Самооопредељења?

Новости Онлине

09. 10. 2019. у 16:51

ПАКЛЕНИ ПЛАН КУРТИЈА: Шта садржи програм од 100 тачака лидера Самооопредељења?

Аљбин Курти
Фото: Танјуг

Победник избора на Косову Самооопредељење Аљбина Куртија има документ од 100 тачака
Победник недељних избора на Косову Самооопредељење Аљбина Куртија има документ од 100 тачака под називом „Програмски принципи и приоритети покрета Самоопредељење!” које, како је наведено, уједињују промену тзв. Косова.

Први одељак, односно “Државотворност и друштвено-економски развој” даје на увид да су два главна приоритета тог покрета државотворност и друштвено-економски развој, односно да се залажу за сувереност државе, економски развој земље и добробит грађана, да државотворност виде као субјективност, демократију, правосуђе и грађанство, а да друштвено-економски развој виде као повећање производних капацитета и што праведнију расподелу богатства у функцији повећања благостања.

“Основни предуслов реализације овог политичко-економског пројекта остаје суверена република, наглашено је у том документу, а преноси портал "Косово онлајн".

ДРЖАВОТВОРНОСТ

Покрет Самоопредељење се залаже за ограничење Устава тзв. Косова као државе Албанаца и свих грађана Косова и за повратак националних албанских симбола за државу Косово, пише у тачки 5. одељка “Државотворност”

Већ у наредној тачки наведено је да се Самоопредељење залаже за промену делова Устава Косова који ограничавају суверенитет Косова, укључујући и одбацивање Ахтисаријевог плана који дели територију, институције и културу по етничком кључу, уједно одржавајући у животу међународну владавину над Косовом.

Они у тачки 7. констатују да уместо да изражава вољу албанског народа за националним уједињењем, Устав самопрокламованог Косова је негира, те да зато сматрају да су чланови 1.1 и 1.3 Устава тзв, Косова међусобно опречни и залажу се за избацивање члана 1.3 који спречава право Косова да се уједини са неком другом државом, односно са Албанијом.

Поштовање права на самоопредељење народа је признавање и прихватање политичке слободе народа, наводе они у тачки 11. одељка “Државотворност”.

ПРАВОСУЂЕ

У одељку “Правосуђе” они наводе да је оно основни елемент државе, а у тачки 25. тог одељка наводе да ће се залагати за то да правосуђе има у виду 11 важних поља деловања, а та тачка 11 гласи “сарадња јавних личности, или приватних лица, са Србијом у циљу наношења штете Косову у прошлости”.

Осталих 10 тачака која су, како кажу, до данас биле непрестано занемариване су владавина права, ратни злочини, расветљавање судбине несталих, паралелне структуре Србије, процедуре продаје друштвених и јавних предузећа, као и природних богатстава Косова, порекло богатства политичара и особа из јавног живота, корупција на локалном нивоу, као и она на међународном која је почињена на Косову, рганизовани политички и економски цриминал, шверц робе, Активност тајних служби “

ГРАЂАНСТВО

Косово треба да има и спољно самоопредељење, наводи Самоопредељење у свом програмском документу, а оно, како даље пише, обухвата право Косова да се уједини са Албанијом путем двостраних референдума и мировних споразума.

ИНТЕГРИТЕТ ТЕРИТОРИЈЕ

Ситуација у северном делу Косова која је настала услед директних интервенисања Србије, путем њених паралелних структура, резултат је нефункционалности државе, пише у тачки 34. одељка “Интегритет територије”. Због тога се Самоопредељење у том смислу залаже за онемогућавање функционисања тих структура у било ком делу Косова. На северним граничним тачкама 1 и 31 морају се успоставити полиција и царина тзв. Косова, прецизирају у том програмском документу.

Залажемо за враћање свих протераних Албанаца у своје куће и на своја имања на северу, пише већ у наредној тачки тог одељка.

ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА

У потпуности ћемо ревидирати досадашњи процес децентрализације, наводе у тачки 39. одељка “Децентрализација”, јер је, како кажу, Косову потребна децентрализација без етничких подела која у фокусу има грађанина Косова, а не Ахтисарија.

СПОЉНА ПОЛИТИКА

Залажемо се да имамо једну спољну јединствену политику са Албанијом и да заједно делујемо за заједничке циљеве нације, у тачки 42. одељка “Спољна политика”.

Самоопредељење се залаже за јасно разликовање односа са државама и народима који поштују вољу сувереног народа Косова насупрот државама и народима који га не поштују, пише већ у наредној тачки тог одељка.

А залажу се и за различита ограничавања дипломатског присуства и делања на територији државе Косово оних држава које се отворено изјашњавају против суверене егзистенције народа и Косова.

Залажемо се за војску која ће бити гарант територијалне целовитости земље, тако да служи одрживом миру, наводе у тачки 45. тог одељка.

ПРОИЗВОДЊА И ИНДУСТРИЈА


Јасно наглавају да су против приватизације пре него што се укине колонизација, јер су друштвена и јавна имовина Косова насилно пренешене на јавну и друштвену имовину Србије кроз колонизујуће законе деведесетих.

Такође, Самоопредељење наглашава да се залаже за повезивање енергетског система Косова са оним у Албанији. "Хидроенергетски капацитети Албаније и термоенергетски Косова, представљају велики енергетски капацитет који ће служити свим грађанима", наводи тај покрет у свом документу.

ФИСКАЛНА ПОЛИТИКА

Сматрамо да приближавање пореског система са Албанијом доприноси развоју привреда две земље. Посвећени смо интеграцији два фискална система у једну пореску и царинску област, пише Самоопредељење у тачки 73. одељка “Фискална политика”

КУЛТУРА

"Покрет Самоопредељење је против свих политичких тенденција за физичким раздвајањем наше културне баштине од остатка Косова, као и против његове узурпације од стране Србије", јасно је наведено у тачки 96. одељка “Култура”.

Посвећени смо афирмацији националне културе Албанаца, пише већ у наредној тачки тог одељка.

СПОРТ

Такође се залажемо за уједињење спортских лига Косова са онима у Албанији, наводи Самоопредељење у свом програмском документу у тачки 100, одељка “Спорт”, јер ће, како кажу, на овај начин, косовски спортисти бити изложени јачој конкуренцији која би развила њихове конкурентске вештине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Zigula37

09.10.2019. 17:08

Ko ce to da cita leblebije i semenke .... nego ceka ga krevet u kpNis jednom se izvukao nece drugi put.

Thor

09.10.2019. 17:23

Ovaj izgleda da je gori od Haradinaja ThacijaSamo se nadam da ga nisu namerno postavili da izazovu neki haos

5C

09.10.2019. 18:20

Svaka mu cast,tako se bori za svoj narod.Ucite Srbi.Mada ja mislim da je on samo dio plana da se KiM razdjeli.Njihov dio pripoji Albaniji,a Srbija Srpskoj republici

Смрт ЕУ/НАТО окупацији, слобода народу Србије!

10.10.2019. 00:00

Мој програм за привремено окупирану КИМ има само једну једину тачку, да их све скупа врати на родни јужни Кавказ. Хоризонатално или водоравно, потпуно свеједно.......