ФАВОРИТ за новог приштинског премијера Аљбин Курти избацио је у јавност Ненада Рашића као свог првог пика за српског представника у његовој евентуалној Влади. Пошто је децидно казао да неће разговарати са "Српском листом", која је на недељним изборима демолирала све остале српске партије на Космету и једина има пуни легитимитет да представља интересе српског народа, Курти је нашао замену у човеку чија је коалицина листа "Слобода" освојила 719 гласова или 0,09 одсто.

Курти се мало заиграо, јер према тамошњем Уставу српски представници у парламенту морају да дају сагласност за избор министра из српске заједнице, а свих десет посланичких места освојила је управо "Српска листа".

Међутим, нема сумње да ће лидер "Самоопредељења", ако буде у прилици да формира Владу, покушати да изигра правила и исфорсира Ненада Рашића у министарску фотељу.

Прочитајте још - СРАМНИ СПОТ НЕНАДА РАШИЋА НА АЛБАНСКОМ ЈЕЗИКУ: Српска листа је монструм!

Рашић се уочи последњих ванредних избора прославио спотом у којем је говорио на албанском језику, о Косову се изјашњавао у контексту најмлађе државе на свету, а "Српску листу" је назвао политичким монструмом.

Он је 2014. године основао "Прогресивно демократску странку" на КиМ, коју је представљао као "партију умерених Срба". Пре тога, био је члан Српске либералне странке Слободана Петровића.

Рашић је од 2007. до 2014. године био министар за рад и социјално старање у Влади Косова. Годину дана после избора у јуну 2014, на којима је у парламент ушао као кандидат своје новоосноване партије, прикључио се посланичком клубу "Српске листе". У том периоду критиковао је албанске политичаре што не спроводе Бриселски споразум, док је неколико година пре тога износио став да је тај споразум лош по Србе на Косову и да води укидању институција Србије на Косову.

Прочитајте још - БЕЖАО ИЗ СРБИЈЕ ПРЕОБУЧЕН У ЖЕНУ, ЗАТВАРАН ЗБОГ ТЕРОРИЗМА: Ко је Аљбин Курти, лидер "Самоопредељења"?

Био је и кандидат на изборима за председника општине Грачанице 2015. године, а 2017. није успео да дође до посланичког места.

Прошле године је изјавио да Срби "просто немају другу државу, нити виши орган власти него што је Београд".

Због порука из његових прошлонедељних спотова, председник Нове партије Косова Драгиша Мирић, као и Данијела Мирић Арсић и Љубиша Мирчић напустили су коалицију "Слобода".