Неслагања у ДС: Лутовац искључио посланике

В. М. - Д. М.

08. 10. 2019. у 09:33

Неслагања у ДС: Лутовац искључио посланике

Са једне од седница врха ДС

Врх Демократске странке одлучио да не иде на преговоре власти и опозиције о изборним условима. Лидер одбио захтев посланичког клуба да присуствују Председништву

Председништво ДС донело је у понедељак, после трочасовне седница, одлуку да ова странка не учествује у разговорима власти и опозиције, заказаним у парламенту за 9. и 10. октобар, у којима ће посредовати Европски парламент.

Ова одлука још више ће продубити поделе између лидера демократа Зорана Лутовца и посланика ДС у парламенту, који су се прошле недеље већ изјаснили да на преговоре иду, и као своје представнике чак делегирали страначког шефа и Балшу Божовића.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ДС између ЕУ и Ђиласовог кума

Иначе, Лутовац је одбио захтев посланика да и они присуствују седници Председништва.

Како сазнајемо, посланички клуб ДС у уторак ће одржати састанак на којем ће размотрити даље одлуке. Против одлуке Председништва да се не иде на преговоре власти и опозиције гласала су четири члана овог тела - шеф посланичке групе ДС Горан Ћирић, посланице Александра Јерков и Гордана Чомић, као и председник београдских демократа Данило Басић.

Чврст став Лутовца о бојкоту и неучествовању на преговорима под покровитељством ЕУ део ДС окупљен око посланичког клуба ове странке у републичком парламенту приписује утицају Драгана Ђиласа. О неслагању двеју струја требало је да се расправља у понедељак на седници Председништва, због чега су посланици ДС тражили да учествују на њој.

Да нико из СзС неће ићи на преговоре у Скупштини, у понедељак је рекао и лидер Двери Бошко Обрадовић. Он је у згради парламента залепио налепницу са натписом "бојкот" и поручио да је за било какве разговоре са представницима власти касно.

Долазак на преговоре, које би требало да воде некадашњи европарламентарци Едуард Кукан и Кнут Флекенштајн, најавили су ПСГ Сергеја Трифуновића, Нова странка Зорана Живковића, СДС Бориса Тадића, као и странке власти.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Демократе заједно у бојкот

УНУТАР СИСТЕМА

НА преговоре неће ићи предстаник ДСС. Њихов лидер Милош Јовановић рекао је да је начелан став те партије да "унутрашње ствари морамо да решавамо унутар институција система и кроз разговор искључиво српских политичких актера".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)