МОРА да се постигне споразум између Београда и Приштине и то ће бити мој приоритет. Тим речима се, поводом дијалога између Београда и Приштине, обратио у понедељак кандидат за новог високог представника ЕУ за спољну и безбедносну политику и јачу Европу, Шпанац Ђозеп Борељ, на саслушању пред посланицима Европског парламента, као обавезном испиту пред преузимање дужности.

- Напорно морамо да радимо на томе да се дијалог настави. Косово мора да укине таксе, а Србија да се потпуно ангажује у дијалогу - рекао је Борељ.

Он је најавио да ће, зато, његово прво путовање на новој функцији бити у Приштину, јер тамо никада није био, истакавши да Србију добро познаје.

- Једна ствар је јасна. Косово и Србија морају да постигну споразум. Учинићу све што је у мојој моћи да остварим овај приоритет.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Борељ пред посланицима ЕП

Он је рекао да дијалог превише дуго траје:

- Можете да будете сигурни да ћу се овим највише бавити, јер статус кво није одржив. Не можемо да наставимо овако.

Међу питањима било је и оно које се односи на то како ће обављати овај задатак као бивши министар спољних послова Шпаније, земље која није признала Косово и да ли ће учинити нешто да "подстакне Шпанију да призна Косово":

- Признавање Косова је у надлежности држава чланица.