Поповић: Односи Србије и Кине на највишем нивоу

Танјуг

07. 10. 2019. у 19:48

Поповић: Односи Србије и Кине на највишем нивоу
Министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој истакао да Србију и Кину веже челично пријатељство
Односи Србије и Кине се налазе на највишем билатералном историјском нивоу, изјавио је данас министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић након састанка са кинеским министром за науку и технологију Вангом Џигангом чију посету и учешће на предстојећој конференцији о сарадњи у области иновација у Београду Поповић види као снажну поруку да Кина гледа на Србију као на једног од својих кључних партнера.

Прочитајте још: Србија од уторка домаћин 4. конференције Кина - ЦИЕЗ

Србију и Кину веже челично пријатељство захваљујући пре свега напорима које су у јачању тог пријатељства уложили председници Александар Вучић и Си Ђинпинг, рекао је Поповић новинарима након састанка у Влади Србије.

"У овом тренутку се наши односи налазе на највишем билатералном историјском нивоу. Кина је један од најзначајнијих инвеститора у нашу земљу, улаже у индустрију, фабрике, индустријске паркове, путну и железничку инфраструктуру и ти износи се мере милијардама евра", рекао је Поповић. Захвалио је Кини на принципијелној подршци коју пружа заштити нашег територијалног интегритета и суверенитета по питању КиМ и додао да ће Србија наставити да подржава политику Кине. Састанак да Вангом је, каже Поповић, потврдио да Србија и Кина развијају не само одличне политичке већ и одличне економске односе од којих се, додао је, очекују велики резултати у будућности, посебно када је реч о иновацијама и новим технологијама. "Од министра Ванга и наших кинеских партнера смо добили највећу подршку за сарадњу и обликовање наших иновационих политика које у будућности треба да створе нову вредност за нашу економију и друштво. Радићемо заједно на изради различитих стратегија и јачању иновационих капацитета обе земље", рекао је Поповић. Подсетио је да ће сутра у Београду почети дводневна, четврта конференција Народне Републике Кине и 17 земаља централне и источне Европе о сарадњи у области иновација која ће, додао је, окупити најрелевантније представнике иновационих екосистема из Кине и 17 земаља централне и источне Европе.Паралелно са конференцијом ће, навео је, бити одржан и привредни форум на којем је учешће потврдило више до 300 технолошких компанија, универзитета, институција, инвестиционих фондова, научно-технолошких паркова из Кине и земаља централне и источне Европе. "Организацијом ове конференције Србија жели да учврсти своју лидерску позицију у региону када су у питању развој иновација, вештачке интелигенције и роботике", рекао је Поповић и додао да посета Ванга и његово учешће на конферецији у Београду шаље снажну поруку да Кина види Србију као једног од својих кључних партнера и будући центар развоја иновација и високих технологија у оквиру иницијативе "Појас и пут".

Министар Ванг је рекао да је разговар са министром Поповићем био садржајан и додао да је циљ његове посете размена мишљења у области науке и технологије како би сарадња Србије и Кине у тој области дала још боље резултате.

Истакао је да су председници Србије и Кине, Александар Вучић и Си Ђинпинг, постигли консензус у многим областима чиме је, додао је, дат основ за развој сарадње две земље у свим областима, а нарочито у области науке и технологије.

Навео је да је појачавање међународне сарадње важан део политике Кине и додао да су врата Кине према свету отворена, да сарадња у области науке и технологије игра водећу улогу и да је Кина спремна да сарађује са свим земљама, укључујући и Србију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Vatro Marx

09.12.2019. 18:26

Postuj date postuju, Takvo povjerenje i prijateljstvo se ne poztize lako.