РАСТЕ ИНТЕРЕС ЗА САРАДЊУ СА ВОЈВОДИНОМ: Пастор у Бриселу са челником Комитета региона Карлом Хајнцом

Ј.С.

07. 10. 2019. у 13:44

РАСТЕ ИНТЕРЕС ЗА САРАДЊУ СА ВОЈВОДИНОМ: Пастор у Бриселу са челником Комитета региона Карлом Хајнцом

ФОТО: Прес служба АПВ

Због досадашњих активности покрајине, али и због става Србије о европској будућности све веће интересовање за сарадњу европских регија са АПВ
ПРЕДСЕДНИК Скупштине АП Војводине Иштван Пастор разговарао је данас у Бриселу са председником Комитета региона (ЦОР) Карлом Хајнцом Ламберцом.Било је речи о односима које АП Војводина гради са другим регијама, начину на који међурегионална сарадња убрзава процес европских интеграција Републике Србије,али и о улози и доприносу Канцеларије Војводине у Бриселу у овом процесу.


Пастор је истакао да у последњих пар година интерес европских и других регија за сарадњу са Војводином расте због досадашњих активности покрајине, али и због тога што се укупна перцепција по питању европске будућности Републике Србије мења на боље.


- Са посебном пажњом пратимо дешавања у вези са избором комесара за проширење ЕУ. За нас би било од изузетног значаја да то буде неко из нашег ближег окружења, због познавања наших прилика, али и наших напора, настојања и спремности да што пре постанемо члан ЕУ - рекао је Пастор и додао да је изузетно битан и наредни буџетски период Европске уније, односно будућност регија са аспекта буџетских могућности.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ШПИЈУНКА: Иштван Пастор у трку са сином


Пастор је још једном нагласио спремност власти у Републици Србији да учине све неопходне друштвене реформе како би се приближили остварењу циљева неопходних за придруживање, оценивши да то није само интерес Републике Србије него и интерес целе Европске заједнице.

Председник Комитета региона рекао је да је АП Војводина један од ретких примера по својим специфичностима на територији Европе. Он је истакао да је веома битно то што у Бриселу постоји Канцеларија АП Војводине која олакшава комуникацију са другим регионима, али и европским институцијама. Ламберц је нагласио и да је Западни Балкан изузетно стратешки битан за Европу и поздравио напоре које Република Србија улаже у приближавање и прикључење ЕУ.


ДЕЛЕГАЦИЈА


САСТАНКУ је присуствовао и помоћник покрајинског секретара за регионални развој,међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић и директор Канцеларије АП Војводине у Бриселу Срђан Мачкић.Делегација АП Војводине борави у Бриселу поводом одржавања Европске недеље регија и градова, а током данашњег дана присуствоваће свечаном отварању ове манифестације.


ФОТО: Прес служба АПВ
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације