Дачић: Економски раст и макроекономска стабилност неки су од кључних приоритета Владе Србије

Танјуг

понедељак, 07. 10. 2019. у 11:33

Дачић: Економски раст и макроекономска стабилност неки су од кључних приоритета Владе Србије

Фото: Танјуг

Србија отворена за све облике сарадње како би унапредили економију Србије и региона
Економски раст и макроекономска стабилност уз пуно поштовање принципа одрживог развоја, неки су од кључних, ако не и најзначајнији приоритети Владе Србије, изјавио је данас шеф српске дипломатије Ивица Дачих на отварању 19. српског економског самита у Београду.

Он је додао да је зато Србија отворена за све облике сарадње како би унапредили економију Србије и региона, и како би што више инвеситора улагало у овај регион.

"Истрајавањем на структурним реформама, стабилној фискалној политици и промоцији инвестиција, Влада Србије настоји да одржи и унапреди квалитетно и привлачно пословно окружење које ће стимулисати како иностране, тако и домаће компаније да инвестирају у пројекте у Србији. И бројне друге мере Владе, водиће ка јачању економских перформанси, повећању извоза, као и смањењу јавног дуга земље”, поручио је Дачић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Какву ће политику према Србији водити Курти: Укинућу таксе, али ћу тражити ратну одштету

Према његовим речима, значајни напори улажу се у осавремењивање и поједностављење система управљања на свим нивоима државне управе увођењем дигитализације, како би привредни субјекти, што лакше обављали своје делатности.

"Као министар спољних послова, могу да истакнем да се Србија и кроз свој спољнополитички наступ континуирано доказује као поуздан партнер и фактор мира, стабилности и сарадње у региону, што је, сматрам, неизоставан услов за економски просперитет било које земље или региона”, подвукао је Дачић.

Додао је да Србија у том контексту у оквиру процеса регионалне сарадње и европских интеграција остаје доследна европским вредностима и стандардима, као и унапређењу целокупне сарадње, нарочито у региону западног Балкана и југоисточне Европе.

Дачић је указао и да укључивањем у пројекте од регионалног и глобалног значаја попут иницијативе „Појас и пут“, али и друге форме економске интеграције, Србија жели да допринесе још бољем умрежавању с партнерима који деле њене вредности и циљеве.

"Кроз сарадњу, како с другим земљама, тако и с међународним организацијама и регионалним иницијативама, Србија даје свој допринос глобалној стабилности и најзначајнијим глобалним пројектима попут Агенде одрживог развоја УН до 2030. године”, рекао је српски министар.

Указао је да актуелна економско-политичка ситуација у свету представља значајан изазов за развој и стабилност већине земала, па тако и Србије, која, истакао је, улаже додатне напоре у обезбеђивању адекватног пословног окружења које би пружило основу за привредни раст, запошљавање и просперитет.

"Економска нестабилност, војни сукоби, природне непогоде и мигрантска криза су само неки од фактора које морамо узети у обзир када разговарамо о будућим стратегијама, које поред модалитета за превазилажење ових потешкоћа, треба да садрже и конкретне идеје за решавање ових питања на глобалном и локалном нивоу”, подвукао је Дачић.

Економски самит у Србији организује се под покровитељством Привредне коморе Србије, Удружења пословних жена Србије, Савета страних инвеститора и удружење Цонфиндустриа, а чији је медијскии партнер Тањуг.

На самиту ће бити речи о националној стратегији за остваривање привредног раста у наредној деценији и јачање банкаршког система, приступању Србије ЕУ и перспективе Уније у светлу Брегзита, енергетским геополитикама Србије и региона, као и о питању стабилности југоисточне Европе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације