НА ванредним парламентарним изборима на Косову и Метохији, на основу свих 100 одсто пребројаних гласачких листића, највише гласова - 199.783 или 25,6 одсто освојио је Покрет Самоопредељење, саопштила је Централна изборна комисија у Приштини.

Српска листа освојила је на читавој територији Космета 52.336 гласова (6,71 одсто), односно 10 загарантованих мандата.

Како је на сајту објавила Централна изборна комисија, према прелиминарним резултатима, на другом месту је Демократски савез Косова са 194.250 гласова или 24,89 одсто, а трећа је Демократска партија Косова са 164.385 гласова - 21,07 одсто гласова.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ВУЧИЋ О ИЗБОРИМА НА КиМ: Ово ми је најдража победа! (ВИДЕО)

Коалиција Алијансе за будућност Косова и Социјалдемократске партије освојила је 89.911 гласова (11,52 одсто), док је НИСМА-Алијанса ново Косово "узела" 38.143 гласова (4,89 одсто).

Кад је реч о преостале три српске листе, Самостална либерална странка добила је 1.187 гласова или 0,24 одсто, Партија Косовских Срба са 788 гласова или 0,1 одсто, а још мање има Коалиција Слобода - 715 гласова - 0,09 одсто.

У прелиминарне резултате се не убрајају условни гласови, гласови путем поште и гласови особа са посебним потребама, саопштава ЦИК.

ПРЕДСЕДНИК НАРОДНЕ ПАРТИЈЕ ЦГ ЧЕСТИТАО ВУЧИЋУ НА ИЗБОРНОЈ ПОБЕДИ


У име Социјалистичке народне партије Црне Горе, и у своје име, честитам Вам изборни успех Српске листе, на јучерашњимизборима на Косову и Метохији.


Срби на Косову и Метохији су схватили значај народног јединства, и одазвали се позивима своје државе.


На тај начин српски народ на КиМ имаће јединствени глас и пред међународном заједницом у наставку борбе за очување опстанка на овим просторима.


Ова победа Српске листе, како сте и сами казали, извојевана је у најтежим околностима, али је и персонификовала озбиљност народа у, по њега веома тешким временима.


Српски народ је показао зрелост и имаће снажно политичко представљање у парламенту.


На тај начин је показао и доказао велику љубав према својој земљи и народу - истакао је председник Народне партије ЦГ Владимир Јоковић.