Сервер о Ричарду Гренелу: Бизарна одлука Беле куће

Танјуг

05. 10. 2019. у 08:06

Сервер о Ричарду Гренелу: Бизарна одлука Беле куће

Данијел Сервер Фото: Танјуг

Амерички аналитичар и професор на Универзитету Џонс Хопкинс сматра да је у питању наговештај покушаја да се оживи идеја размене територија
Новоименовани специјални изасланик Беле куће Ричард Гренел, преузеће доминанту улогу у приступу САД дијалогу Београда и Приштине и потиснути Метјуа Палмера, специјалног представника Стејт департмента за западни Балкан, сматра Данијел Сервер, амерички аналитичар и професор на Универзитету Џонс Хопкинс.

Прочитајте још: Вучић телефоном разговарао са Гренелом

У блогу који је написао поводом овог именовања, као и у разговору за Глас Америке (ВОА), Сервер је одлуку да се постави Гренел назвао “бизарном”.

"Заиста је бизарно. Претпостављам да је то наговештај покушаја да се оживи идеја размене територија између Београда и Приштине, што је ужасна идеја која је умрла природном смрћу пре неколико месеци и лош је план покушати да се она оживи", сматра дугогодишњи аналитачар прилика на Балкану.

Како каже, иако је Гренел дипломата и амбасадор, очигледно је да представља Белу кућу.

“Пре само неколико недеља, поставили су Мета Палмера за специјалног представника за Балкан. Господин Гренел има виши ранг од Палмера из два разлога - он је амбасадор и има директне везе с Белом кућом. И мени је сасвим јасно да планирају да он преузме главну функцију специјалног представника за Балкан, а то је да се бави питањем Београда и Приштине", каже Сервер.

Прочитајте још: Ко је Ричард Гренел, нови изасланик САД за преговоре?


Ричард Гренел је, како наводи ВОА, политички близак са Џоном Болтоном, бившим Трамповим саветником за националну безбедност, који је прошле године изјавио да се САД не би противиле размени територија уколико Београд и Приштина то договоре.

Неки аналитичари претпостављају да је и Гренел присталица те идеје, којој се Немачка и њена канцеларка Ангела Меркел одлучно противе, додаје ВОА.

Сервер сматра да Гренел неће уважити аргументе Немацке, већ ће покушати да наметне идеју размене територија.

"Верујем да це покушати да је наметне Немацкој, Косову и Србији, а најјачи противници те идеје на Косову су Срби који живе јужно од Ибра. Бизарно је да покушају да наметну тако лошу идеју, али шта их мотивише - па, могу да убију ''две Клинтонове муве'' једним ударцем - Косово и БиХ - то је знацајно достигнуће ако желите да задовољите Белу кућу", сматра Сервер.

Он додаје да ће то бити и потврда заокрета у америчкој политици, од, како је навео, "либерално-демократских решења заснованих на једнаким правима, ка етницко-националистицким решењима заснованим на сегрегацији етничких група".

"То није решење за које сам ја, али бојим се да је Бела кућа решена да покуша да га наметне", додаје Сервер.

Глас Америке пише да је Гренелов мандат у Немачкој контроверзан од самог почетка, када је сугерисао да би немачке компаније требало да престану да послују са Ираном, а за конзервативни медиј “Брајтбарт њуз” изјавио да жели да оснажи европску десницу.

"Гренел је у очајним односима с Немцима, којима се изразито не допада и виде га као представника америцке администрације с којом немају посебно топле односе. Ако Бела кућа жели ближе односе са Немцима, последња особа коју би требало да изаберу за овај процес је Гренел", каже Сервер.

Он сумња да ће Гренел и Метју Палмер моћи да паралелно раде у посредовању између Београда и Приштине.

“Мет Палмер је добар човек и професионални диплоамта и мораће, док не нађе нови посао, да пружа подршку Гренелу, који ће преузети водећу улогу. Палмер мора да одлучи да ли то има смисла и не би ме изненадило да одлучи да је то испод његовог достојанства и да оде”, оцењује Сервер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

boban

05.10.2019. 08:17

podela i gotovo. svako dobi nesto. da se resi ovo jednom svaki dan samo o kosovom. znam i meni se ne svida ali ipak i mi smo pocinili zlocine i bolje ovako ili nista

crniDjordje

05.10.2019. 08:55

Svi vi najbolje znate a niko nema snage da natera Pristinu da ispostuje dogovoreno i ukine takse!Trla baba lan...

Dragacevac

05.10.2019. 09:03

a jel to nemcu krivo sto su srbi u dva rata ih pobedili ps im se raspalo carstvo e nikad vi vise necete videt carstvo

goran mesing

05.10.2019. 10:07

Sam Bog je poslao Trampa Srbima a to treba iskoristiti .uci u NATO a onda cekati momenat i vojno policiskim snagama zavesti red u pokrajni ,pa kome se svidja svidja ...

sMILE

05.10.2019. 10:10

Nije ovo loše za nas, bolje da se Rusi i Ameri dogovore, nego da mi tobože 'pregovaramo' s EU. Da nije bolje, ne bi Server odluku nazvao 'bizarnom'. A otvoriće se pitanje RS.

Goran

05.10.2019. 10:43

Sve što je tebi bizarno nama Srbima je super! I ne znam odakle ti ideja da je nešto umrlo kada nije ni zaživelo?

Мери Лу Ретон

05.10.2019. 12:18

А шта је са Дарком Лазићем? А како нам је Луна данас? И шта ли они мисле на ову тему? Значај им је исти.

Simon

05.10.2019. 18:03

O kakvim jednakim pravima govori ovaj u kontekstu Clintonove liberalne ideje.Otimacine i terora ,kakvo Palmerovo dostojanstvo dok krojite sudbinu porobljenog natoda.Begajte i ostavite Srbiju ,da sama resi pitanje svoje otete zemlje.

Miso.Pec

05.10.2019. 18:29

Server i svi ostali zapadnjaci bi morali da znaju da ideja o nezavisnom Kosovu je umrla prirodnom smrću onog momenta kada su oni pokušali da nam ga otmu.Neka se Server ne sekira,podela,razgraničenja,neće biti,Kosovo i Metohija su Srpska pokrajina u kojoj albanci imaju i imaće autonomna prava.