БЕОГРАД - Министар спољних послова Небојша Стефановић оценио је данас да би пријем Косова у Интерпол представљало политичку одлуку чиме би се угрозио професионални рад те организације.


"Ако дође до политизације Интерпола доћи ћете до тога да ће се о свим случајевима одлучивати политички. Нећете се више питати да ли за неким криминалцем имате расписану црвену Интерполову потерницу него ћете питати ко ју је расписао", казао је Стефановић током гостовања на телевизији Пинк.

Он је истакао да приштинским властима пријем у Интерпол није потребан зарад побољшања борбе против криминала већ је циљ да се покаже већи степен државности.

"Ми смо упозоравили на последњих неколико седница Интерпола да би пријем Косова у ту институцији представљао кришење Резолуције 1244 Савета безбедности УН, према којој је Косово део Србије. Интерпол је дужан да поштује резулуције УН", додао је Стефановић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЛОБИРАЊЕ ПРОТИВ ЧЛАНСТВА: Стефановић о акцији против плана Приштине за Интерпол

Он је подсетио на Корнелову резолуцију, коју је 2016. године донела Генерална скупштина Интерпола, по којој само држава чланица или посматрач у УН може да буде део Интерпола.

"Србија је уложила велике напоре. Идемо и објашњавамо оним земљама које су гласале или нису гласале за пријем Косова у Интерпол шта би биле последице пријема", рекао је Стефановић.

ЈЕДИНО СРПСКА ЛИСТА ПРЕДСТАВЉА ИНТЕРЕС СРБА НА КИМ

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже да једино Српска листа представља интересе Срба који живе на КиМ и заједно са Владом Србије бори се да они тамо опстану.

На предстојећим изборима на КиМ који се одржавају 6. октобра, наглашава, Приштини је важно буду изабрани српски посланици који ће испуњавати њихове налоге.

"Ако они кажу да треба да се гласа за војску Косова да ти посланици буду у сали и да то прође. Да могу сутра уђу у фабрике, на север Косова и да се пронађу српски гласови који ће то оправдати", навео је Стефановић.

Додаје да једино Српска листа представља аутентичне интересе Срба који живе на КиМ и бори се за њихов опстанак, већу безбедност и сигурност заједно са Владом Србије.

"Зато је важно јединство српског народа, да подрже једну идеју а то је опстанак Срба на КиМ и да Србија мора да живи на КиМ", нагласио је он.

Подсећа да је Српска листа кажњена због спота у коме се каже "Србија зове", а да са друге стране нема кажне за Нанада Рашића који каже да је Српска листа монструм и да треба уклонити са политичке сцене.

"Грађани треба да размишљају шта је чији интерес. Шта је интерес лобирања одређених албанских политичких странака да се гласа за српске политичке странке. Људи треба да размисле да ли је најбоље дати глас онима који су направили договор са некима који не мисле добро Србима на КиМ", закључио је Стефановић.