ПОЧЕТАК ДИЈАЛОГА ВЛАСТИ И ОПОЗИЦИЈЕ: Кукан и Флекенштајн у улози посредника

С. С. Р. - В. М.

04. 10. 2019. у 20:01

ПОЧЕТАК ДИЈАЛОГА ВЛАСТИ И ОПОЗИЦИЈЕ: Кукан и Флекенштајн у улози посредника

Флекенштајн и Кукан

План је да буду одржане три рунде разговора до краја године. Сви ће моћи да говоре по пет минута, азбучним редом
ДИЈАЛОГОМ између власти и опозиције, чија ће прва рунда бити одржана 9. и 10. октобра, посредоваће представници Европског парламента Едуард Кукан и Кнут Флекенштајн.

На разговоре, на којима ће теме бити изборни услови, надзорна тела, медији, РЕМ и РТС, гласачки спискови и финансирање кампања, биће позвани лидери свих партија који имају право да поведу још по једног сарадника.

План је да буду одржане три рунде разговора до краја године. На дневном реду наћи ће се и дугорочно поправљање политичке атмосфере, пракса и процедура у законодавном дому.

Председавајући Спољнополитичког одбора Европског парламента Дејвид Мекалистер предложио је да се говори по азбучном реду и да сви имају по пет минута.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мекалистер мири власт и опозицију

Сви представници власти ће се одазвати на позив, док је и даље енигма ко ће се од представника опозиције појавити.

БЕЗ ПРИСУСТВА МЕДИЈА ЕВРОПСКИ представници предложили су да се разговара без присуства јавности и замолили учеснике да се тога и придржавају и не износе детаље разговора. Кукан и Флекенштајн ће имати задатак да на крају сваке рунде разговора саопште резултате и да ли је дошло до консензуса.

Како нам је незванично речено у Демократској странци, демократе полажу велике наде у посредовање ЕУ, а неизвесно је хоће ли бити још чланица Савеза за Србију. Ту ће бити и Покрет слободних грађана, чији је лидер Сергеј Трифуновић и тражио европско посредовање.

Иначе, у процесу унапређења изборног процеса, Министарство финансија је објавило нацрт измена Закона о финансирању политичких активности. У том документу се прецизира да политичари у изборној кампањи не смеју да користе средства из буџета, нити ресурсе којима располажу као јавни функционери или државни службеници. Забрањено је да у кампањи користе и службене просторије, возила, веб-сајтове, инвентар државних органа или јавних установа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Дијалог следеће недеље?

Изузетак од забране коришћења службених просторија и услуга државних органа, може се направити само онда када су те просторије и услуге доступне свим кандидатима под истим условима.

Новина у предлогу Владе јесте и то да политичке странке, групе грађана и други учесници избора могу пријавити злоупотребе Агенцији за борбу против корупције, док по још важећим прописима, Агенција поступак покреће искључиво по службеној дужности. Прописан је и рок од пет дана, од када је странка обавештена да постоји пријава против ње, да Агенција одлучи да ли је било злоупотребе. Одлуку о евентуалном кршењу закона Агенција мора да објави на свом сајту у року од 24 сата од њеног доношења.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Kangaroo

04.10.2019. 23:42

Da sam juce umro, ne bi znao da nasa vlast iopozicija ne govore istim jezikom, pa im trebaju prevodioci. To je vec cirkus. I jos nesto: hoce li biti direktnog prenosa tih razgovora?

realist.

05.10.2019. 06:59

Ovo nije dialog mira ovo je nastavak rusenje Hriscanstva koji su Zapadni S(erokrati) napravili prvo na Balkanu Ali sada su I njima teroristi usli u celu Evropu, koju su je vec muslimani okupirali. Jedino resenje je sa Rusijom i Kinom.

Milena Miletic

05.10.2019. 07:19

Zahvaljujuci kontinuiranom 'radu' na unistavanju institucija, koji je poceo, uistinu, pre ove vlasti ali taj proces zaista zahuktao tek otkako su naprdnjaci dobili priliku da vladaju, dosli smo do ovoga, - da je neko sa strane pozvan da se mesa u nas izborni proces. U SAD za ovo ide glava sto se vidi i po procesu povlacenja Trampa. Sramota! Sve ih treba poslati u proslost!

Milan

07.10.2019. 14:44

To posredovanje iz EU između vlasti i opozicije je najštetnije za opstanak države Srbije.Kako je moguće da je Skupština Srbije tako nešto prihvatila ili kome je palo tako nešto na pamet.Zar ste zaboravili kako su prošli pregovori i posredovanja u vezi bivše SFRJ - raspala se u krvi,bolu i suzama,pa zar to hoćete ponoviti Srbiji.Šta ima ova vlast da pregovara sa osvedočenim neprijateljima države Srbije,jer ta tzv. opozicija samo želi zlo i uništenje Srbije i oni koji su prihvatili razgovor,greše.