Мали: Од пајташког хаоса до стабилних јавних финансија

Новости Онлине

03. 10. 2019. у 16:42

Мали: Од пајташког хаоса до стабилних јавних финансија

Синиша Мали
Фото: Танјуг

Мали је навео да сматра да је Ђилас опседнут јавним финансијама, како објашњава, с циљем да поново ускочи у фотељу, макар и на силу, да би могао да настави да пуни своје џепове, да се бахати и задужује
Члан Председништва Српске напредне странке и министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је згрожен саопштењем Странке слободе и правде (ССП) Драгана Ђиласа и пита се да ли је могуће да се он усудио да коментарише стање јавног дуга Србије, имајући у виду његово недомаћинско и лоповско вођење Града Београда.

„Поносни смо јер смо за кратко време успели да се ишчупамо из канџи неодговорног и лоповског поступања према јавним финансијама. Наши резултати им очигледно сметају, јер успели смо да изађемо из тог пајташког хаоса. Сада уместо празне касе имамо трећу годину заредом вишак у буџету, који ћемо искористити за повећање плата, пензија и за капиталне инвестиције, а они су о томе могли само да сањају. У ствари, дискутабилно је да ли су уопште о томе сањали имајући у виду оно што су оставили“, рекао је Мали.

Све што је Ђилас радио, нажалост оставило је дугорочне и трагичне последице, оценио је Синиша Мали.

„Да ли је позван да о јавном дугу говори он, који је Град задуживао штетним кредитима са каматама које се пореде са зеленашким?! То је особа захваљујући којој, између осталог, надокнаде нису добијале труднице, породиље, деца и социјално угрожени грађани. Он и његови пајташи који су водили државу оставили су и Град и државу пред банкротом!“, рекао је Мали.

Он је навео да сматра да је Ђилас опседнут јавним финансијама, како објашњава, с циљем да поново ускочи у фотељу, макар и на силу, да би могао да настави да пуни своје џепове, да се бахати и задужује.

Прочитајте још - Мали: Закон за транспарентнију доделу државне помоћи; До краја године списак 100 највећих дужника

„Он би да у аманет нашој деци остави празну касу и дугове из којих се ни њихови праунучићи, а можда ни чукунунучићи не би извукли. Стара пракса Драгана Ђиласа је позната – комбинације са прескупим кредитима и бахата крађа, без контроле, дакле све оно због чега није више на власти. Његова и политика његових пајташа довела нас је до тога да је председник Александар Вучић био буквално приморан да размишља о тешким мерама, с циљем подизања девастиране економије.“, каже Мали и додаје да Србија мора да се одупре таквим притисцима и да настави да јача економију.

Захваљујући њима јавни дуг 2014. године био је преко 70 одсто БДП-а, а на крају јула ове године 51,9 одсто. У последњих неколико година, захваљујући фискалним и структурним мерама које је предузела Влада, раст јавног дуга је прво успорен у 2016. години и по први пут од 2008. године дошло је до смањења учешћа јавног дуга у БДП“, истакао је Мали.

Он је објаснио да је 30. децембра 2017. године јавни дуг централног нивоа власти износио 57,9% БДП. Тренд смањења јавног дуга у БДП настављен је и у 2018. години и учешће јавног дуга централног нивоа власти у БДП је на крају децембра 2018. године износило 53,7% што је за око 14,1 процентна поена мање у односу на крај 2016. године.


„Исти тренд смањења учешћа јавног дуга у БДП настављен је и у 2019. години, те је на крају августа 2019. године учешће јавног дуга у БДП било ниже за 1,8 процентних поена у односу на крај 2018. године и износило је 51,9%, а што је у поређењу са 2016. годином ниже за чак 15,9 процентних поена“, рекао је Мали.

Према његовим речима, колики је успех свега што је у Србији урађено, потврђују бројна признања која добијамо за одговорну економску политику, која је усмерена, пре свега на повећање животног стандарда грађана.

„Сталну потврду да смо на правом путу добијамо и од међународних финансијских институиција попут Међународног монетарног фонда, Светске банке, затим од рејтинг агенција... Није могуће да су сви они у заблуди, а само Ђилас у праву“, истиче Мали.

Он се осврнуо и на каматне стопе по којима се Србија данас може задужити, што је такође потврда поверења у нашу економију.

„Ове године смо на Лондонској берзи добили најнижу каматну стопу од 1,5 одсто, док је за време њихове владавине била преко 7 одсто. Тражња је била шест пута већа од понуде, а преко 300 инвеститора из целог света изразило је заинтересованост за куповину српских хартија. То је била највећа потврда наших економских реформи и поверење које смо стекли“, рекао је Мали.

Он је навео да је добре резултате прошле недеље потврдила и једна од три највеће рејтинг агенције на свету „Fitch ratings“. Ова агенција је повећала кредитни рејтинг наше земље са “ББ“ на „ББ+“, што је још једна потврда успешних реформи.


“Они у свом саопштењу управо и наводе да је један од најважнијих разлога за повећање кредитног рејтига смањење јавног дуга. Исто то наводи и рејтинг агенција Мудис, која каже да је Србија једина земља у региону која је за кратак временски период толико смањила јавни дуг. Да ли Ђилас зна боље од најпознатијих рејтинг агенција на свету?” - упитао је Мали и додао су да у време власти Ћиласа и његових пајтоса, Србији снижавали кредитни рејтинг, или јој га нису ни додељивали.

Све што радимо, објашњава Мали, доводи до већег броја инвестиција, а наши грађани сада могу да осете бољитак, а држава подиже услуге и постаје прави сервис грађана.

„Суштина је у томе што постајемо атрактивнији за инвестиције, и домаће и стране, отварају се радна места, ради се на подизању школства, здравства, инфраструктуре, идемо стабилно напред. У Србији је данас стопа незапослености 10,3 одсто, а већ почетком наредне године очекујемо да буде једноцифрена “, рекао је Мали.

Он је подсетио да су Ђилас и његови пајташи оставили Србију у којој готово трећина људи није радила.

„Тако је 2013. године стопа незапослености била 25,9 одсто. Сада је апсолутно јасно ко су они и колико је лажан њихов патриотизам и брига за народ“, з

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације