Помоћник Канцеларије за КиМ враћен са Јариња, екипа Танјуга чека да уђе на КиМ

Танјуг

03. 10. 2019. у 10:59

Помоћник Канцеларије за КиМ враћен са Јариња, екипа Танјуга чека да уђе на КиМ

Илустрација / Фото И. Радуловић

Душан Јововић рекао је за Танјуг да се на КиМ упутио како би обишао неколико манастира у Грачаници у којима се, каже, средствима Канцеларије за КиМ изводе радови на обнови
Помоћнику директора Канцеларије за Косово и Метохију Душану Јововићу јутрос није било дозвољено да уђе на територију КиМ јер је, како му је саопштено на административном прелазу Јариње, означен да је претња за безбедност у јужној покрајини.

Прочитајте још: Помоћницу директора Канцеларије за КиМ зауставили на Јарињу

Јововић, који је у Канцеларији за КиМ задужен за бригу о културном наслеђу, рекао је за Танјуг да се на КиМ упутио како би обишао неколико манастира у Грачаници у којима се, каже, средствима Канцеларије за КиМ изводе радови на обнови конака и живописа и уметничке радионице.

"То су на прелазу добили као информацију. Међутим, задржали су ме сат времена и нешто пре десет сати дали су ми папир са печатом и објашњењем зашто не могу да уђем на КиМ. Значи, да обилазећи наше манастире и светиње представљам опасност за безбедност и њихову тзв.државу", рекао је Јововић.

Из Канцеларије за КиМ наводе да Приштина никаквим забранама неће моћи да спречи државу Србију да помаже свом народу и Српској православној цркви на КиМ.

"Спречавање представника Канцеларије за Косово и Метохију да обављају свој посао је противзаконит и нецивилизацијски акт непријатељства према српском народу и његовој култури у јужној покрајини", наведено је у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Како наводе, Канцеларија за КиМ је од 2014. годиине финансирала више од 170 пројеката у српским црквама и манастирима на Косову и Метохији, а међу најзначајнијим пројектима издвајају се радови извршени у Српској православној богословији св. Кирила и Методија у Призрену и манастирима Грачаница, Високи Дечани, Свети Архангели и Бањска.

Ових дана је улазак на КиМ забрањен је и помоћницима директора Канцеларије за Косово и Метохију Душици Николић и Бориславу Тајићу, као и заменику директора Канцеларије Петру Петковићу.


ЕКИПА ТАЊУГА ЗАДРЖАНА НА ЈАРИЊУ,ЧЕКА ДА УЂЕ НА КИМ


Екипа новинске агенције Тањуг, која се упутила на КиМ, задржана је данас преподне на административном прелазу Јариње.


Након сат времена чекања и провере докумената, на питање зашто не могу да наставе пут, одговорено им је да им је за улазак на територију КиМ потребно одобрење министарства унутрашњих послова из Приштине и да морају да сачекају одговор из Приштине.


Службеници на прелазу тврде да је реч о уобичајеној пракси, уз објашњење новинарској екипи да је контрола на административном прелазу сада појачана због одржавања парламентарних избора 6. октобра.


Екипа Тањуга већ дуже од сат чека да пређе административни прелаз, док остала возила и путници из централне Србије прелазе на територију КиМ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације