НОВЧАНЕ казне за посланике који су неоправдано одсутни са седница - што је предложено Изменама Пословника о раду Скупштине Србије - у пракси ће се тешко примењивати, уколико та мера уопште буде усвојена.

У новинама, које је пре два дана предложио социјалиста Ђорђе Милићевић, наводи се да се парламентарац за изостанке може казнити са 10, 20 или 30 одсто од плате ако не донесе оправдање. Ако није на сталном раду, износ би му се одузимао од паушала.

Задатак да контролишу посланике вероватно ће имати председници клубова, па је питање колико ће они бити објективни. С друге стране, недолазак на седницу може бити и исказивање политичког става. Такође, посланички рад не подразумева само присуство у пленуму, већ и полемику на одборима као и представљање земље у разним делегацијама.

Прочитајте још - Ко прелети остаје без дреса

Милићевић је у образложењу промена написао да "посланици, па и читаве групе већ дуже не учествују у раду, али се не одричу ни плата ни путних трошкова:

- Одсуство са седница није случајно, већ представља врсту бојкота, али без последица. Може ли неки запослени да не иде на посао, а да за то прима плату?

Посланик ДС Александра Јерков каже, за "Новости", да СПС образлаже да овим потезом хоће да врате углед парламенту:

- Имамо различите ставове о томе шта нарушава достојанство. У Пословнику је већ забрањено вређати, злоупотребљавати говорницу и обесмишљавати рад, што власт увелико ради. Желе да овако дисциплинују посланике који бојкотују. Имају већину да изгласају да је Земља равна плоча и да нам укину плате.

Прочитајте још - Мандати по заслугама

Шеф посланичке групе СВМ Балинт Пастор каже за наш лист да нема ништа против промена:

- Ми смо на седницама редовни.

ПО ЏЕПУ - 21.000

ЗА недолазак на седницу предвиђено је одузимање десет одсто од плате, што је око седам хиљада динара. Дупло већи цех (14.000 динара) плаћао би онај ко не дође у време давања кворума, док би се 30 процената од плате одбијало за неоправдани изостанак у дану за гласање. То је око 21.000 динара.