ЕВРОПСКА унија наставиће да инсистира да главно место међупартијског дијалога у Србији буде парламент, а први разговори власти и опозиције могли би да започну већ наредне недеље.

То је у среду поручио шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, који је нагласио да се Европски парламент понудио да посредује у разговорима и да је председница Народне скупштине Маја Гојковић ту иницијативу прихватила.

- Избори у Србији се приближавају и ЕУ је подржала Владу да примени бројне препоруке међународних организација, са циљем побољшања изборних процеса. Надам се да ће се усвојене препоруке и реализовати и да ће довести до фер и транспарентних избора - рекао је Фабрици.

Прочитајте још - Мекалистер мири власт и опозицију

Иначе, Влада је у уторак донела одлуку о образовању радне групе за верификацију јединственог бирачког списка, што је још један корак у циљу унапређења бирачког процеса на редовним парламентарним изборима. У оквиру радне групе образоване су и две подгрупе - за статистичку подршку и за правна питања.

У радној групи биће представници Генералног секретаријата Владе, МУП, Министарства државне управе и локалне самоуправе, као и Црте и ЦеСИД. Улогу посматрача имаће чланови Националног демократског института, ОДИХР, Европске мреже за изборне посматраче - ЕНЕМО, као и представници Међународне фондације за изборне системе - ИФЕС.