НАРОДНИ посланик не може бити представник политичких странака, коалиција или група грађана које нису учествовале на изборима и освојиле мандате, нити се могу формирати клубови партија које до места у законодавном дому нису дошле на биралиштима.

Ове измене Закона о Народној скупштини јуче је, првог радног дана јесењег заседања, предложио Ђорђе Милићевић, шеф социјалиста у парламенту, објаснивши да жели да се спречи политичка трговина мандатима.

Ове новине раније је, за "Новости", најавила председница парламента Маја Гојковић, која је објаснила да ко мења странку треба да да пређе у самосталне посланике.

Председник клуба СПС је образложио да има случајева непоштовања воље грађана који су глас на изборима поверили одређеној изборној листи:

- Они који редовно излазе на изборе питају откуд у парламенту представници ванпарламентарних опција које нису освојиле мандате, а неке нису ни учествовале на изборима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - УЗ ПОЧАСНУ ГАРДУ И ХИМНУ: Почело редовно јесење заседање парламента


У Скупштини је, рецимо, формиран клуб Странке модерне Србије, који чини петоро посланика из те партије, настале после избора. Они су, иначе, посланичка места добили на листи "Доста је било". "Столице" има и Народна странка Вука Јеремића. Ту су и представници Странке слободе и правде у Клубу самосталних посланика.

Ђорђе Милићевић


- У питању је поништавање изборних резултата - каже Милићевић. - Честе промене у саставу група, а посебно у формирању нових, од који су неке настале вољом лидера, па и финансијским средствима ванпарламентарних странака, још више могу да наруше углед Народне скупштине.

Иначе, законски власник мандата је посланик и место у парламенту му не може бити одузето преласком у другу партију.


КАЗНЕ ЗА НЕОПРАВДАНЕ

СОЦИЈАЛИСТИ су предложили и измене Пословника којима се уводе санкције за оне који "неоправдано одсуствују". Парламентарци би за недолазак на седницу могли да буду кажњени у висини до десет одсто од плате (око седам хиљада динара). Посланик за којег се утврди да није дошао, када на почетку радног дана није било 84 посланика, што је кворум за рад, биће кажњен до 20 процената од плате. За неоправдани изостанак у дану за гласање казна је 30 одсто од плате. Ко није на сталном раду, новац за "опомене" даје од паушала.