МИСИЈА ОЕБС доћи ће у Србију у новембру када ће се дефинисати шта ће бити фокус њеног посматрања и њене надлежности, а након тога би требало да почне и надгледање предизборног и изборног процеса.

Ово су у недељу најавили премијерка Ана Брнабић и председник Радне групе за сарадњу са ОЕБС Небојша Стефановић, на састанку посвећеном томе шта је од препорука међународне организације испуњено.

Речено је и да ће се на следећој седници Владе наћи измене закона о финансирању политичких активности, јавним предузећима и Агенцији за борбу против корупције као резултат преговора са ОЕБС у циљу побољшања изборног процеса.

Брнабићева је оценила да је до сада доста урађено и да је Влада донела 11 закључака који се баве препорукама ОДИХР и невладиних организација, међу којима су ЦеСИД и Црта:

- Желимо да ово буде најбољи и најтранспарентнији процес до сада. Много смо урадили пре свега по питању бирачког списка.

Стефановић је истакао да је много учињено како би се повећала транспарентност и најавио да ће измене три закона бити "не само донете, већ и имплементиране у року од 60 до 90 дана":

- Сва три акта се мењају у смислу пооштравања санкција и дефинисања шта је злоупотреба јавних ресурса.

Иначе, на састанцима власти и опозиције на Факултету политичких наука, једна од главних замерки опозиције била је функционерска кампања.